Gå til innhold

Nattsyn - lyser de virkelig grønt?


w00pla

Anbefalte innlegg

som dere sikkert skjønner har jeg spillt for mye Splinter Cell (ferdig med deg i dag), og nå stiller jeg et spørsmål til massen:

 

Lyser virkelig slike briller i mørket, eller er det bare for effektens skyld at man lar de lyse grønt i spill og filmer?

 

svar med begrunnelse/bakgrunn mottas med takk

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei de lyser ikke foran til vanlig...da mister man jo liksom litt av fordelen man har ved å bruke nattbriller, altså bevege seg skjult. Man kan sette på ir-lys (infrarødt) for å bevege seg rundt i stummende mørke, men det kan ikke sees med det menneskelige øyet. Det kan derimot sees med tilsvarende nattbriller/nattkikkert som står på ir...

 

Var det oppklarende nok? :wink:

Lenke til kommentar

I RL (Real life) så sitter det ofte en IR-lykt på slike nattbriller. Da vil (eller kan) alt en ser i brillene lyse grønt. IR lyset kan ikke sees uten slike briller.

 

En ulempe er jo at hvis fienden også har slike briller så kan de se IR-lyset fra andre også.

 

Slike IR-lykter kan foresten fåes kjøpt løse, og kan brukes til natt-filming med vanlige videokameraer. :)

Lenke til kommentar
Hehe - er det virkelig ingen andre enn meg som har vært i militæret og testet nightvision-google'ene de har der?

 

Og ja: Det du ser blir 'grønt', men det lyser ikke grønt på utsiden av dem da.

Har prøvd både briller og kikkert i mitt grønne liv, og kan heilt klart seie at i begge var det eit grønt lys, men som du seier var det kun på innsida.

Lenke til kommentar
Hehe - er det virkelig ingen andre enn meg som har vært i militæret og testet nightvision-google'ene de har der?

 

Og ja: Det du ser blir 'grønt', men det lyser ikke grønt på utsiden av dem da.

Kompisen min som er serjant har hadde slik nattkikkert som kostet rundt om 100000kr. Dritt kul å se med de i mørket. 8)
Lenke til kommentar
hvor får man kjøpt slike "lommelykter" da?

Hørtes rått ut :D

 

Her for eksempel: http://www.night-vision-goggles.com/

 

Det er vel noen norske butikker (villmarkshuset / army shop o.l.) som også selger slikt - enten som kikkert, mono-kikkert eller ren nightvision uten forstørrelse.

 

Nightvision er jo ikke så super-hi-tech som det var for noen år siden, og følgelig har prisene falt enormt de siste 3-4 årene. Det som er hottest pr. idag uten å være helt over i sci-fi-land er vel kanskje IR-kikkerter som ser 'varme'.

 

Var heldig og fikk teste dette i Bosnia for et par år siden - troppsjefen holdt hånda si på et skilt en liten stund får å lage et 'varmeavtrykk', og tok den så bort... I 15-20 sekunder etterpå så vi 'merket' etter hånda på skiltet, før området kjølte seg ned til samme temperatur som resten av skiltet - kult!

Lenke til kommentar

Og grunnen til at det lyser grønt er at det sitter ett katoderør inne i kikkerten som forsterker alle fotoner("lyspartikkeler") som kommer inn i ene enden av røret ved å tilføre høyspente elektronladninger. Disse elektronene (katodestrålingene) treffer så ett fosforlag i enden av katoderøret, og det mest lysfolsomme fosforet avgir en grønn farge.

Lenke til kommentar
leste artikkelen på howstuffworks og der sto det jo at night-vision eksisterte under WWII

 

Jepp, men jeg regner med at de ikke var fullt så letthåndterlige i den tiden.

 

Forøvrig så er tradisjonell 'nightvision' en kraftig lysforsterker (på samme måte som du faktisk kan ta et bilde med fotoapparat selv midt på natta så lenge lukkertiden er kjempelang).

 

I og med at nightvision bare forsterker det lille eksisterende lyset som alltid finnes de fleste steder (ihvertfall utendørs) vil den ikke fungere i et 100% mørkt rom uten noen som helst lyskilder.

Lenke til kommentar
Hehe - er det virkelig ingen andre enn meg som har vært i militæret og testet nightvision-google'ene de har?

 

 

Å joda....

Var på 720 skvadron å testa litt nattflygning,DET var fett det!

samtidig fikk jeg prøve NV goggles som de refereres til i militæret,DET var saker det!Man får vondt i øynene av å ha de på inne!

Lenke til kommentar

Det som er hottest pr. idag uten å være helt over i sci-fi-land er vel kanskje IR-kikkerter som ser 'varme'.  

 

Var heldig og fikk teste dette i Bosnia for et par år siden - troppsjefen holdt hånda si på et skilt en liten stund får å lage et 'varmeavtrykk', og  tok den så bort... I 15-20  sekunder etterpå så vi 'merket' etter hånda på skiltet, før området kjølte seg ned til samme temperatur som resten av skiltet - kult!

 

Jepp termiske kikkerter er moro.. men de koster jo også. 560000kr pr stk... blir nesten litt redd når man holder i dem...

Lenke til kommentar

Kort fortalt:

 

Det finnes normalt sett to typer nattkikkerter/briller/sikte etc etc.

 

De som har en lyskilde og de som har ingen lyskilde.

 

De som har en lys kilde bruke som regel infrarødt lys, sitter da en kraftig diode i fronten på apparatet som sender ut ett lys som er usynlig for det menneskelige øye, men øyet i apparatet ser lystet og omformer det til vanlig lys i ett lite LCD skjerm som våre øyne ser på.

 

Type to er følgende de lysforsterkende apparateene. De tar det lille lyset som finnes (måne og stjerne f.eks) og forsterker dette lyset veldig kraftig. Dette vises også fram på ett lite LCD skjerm.

 

Ofte så har disse nattsiktene bare ett øye, da vil man miste en del av avstands betømningen, men nyere og dyrere apparater har dette. særlig kikkererter som er beregnet il å måle avstand med.

 

Når det kommer til grønnfargen i displayet så er det nok ett så enkelt svar som kontrast. Det å kunne se konturer av objekter. Det infrarøde lyset er ikke noe bra på å reflektere farger, og lysforsterkende varianten klarer heller ikke å fange opp fargene. Så de har nok eksperimentert seg fram til at grønn fargen gir best bilde for oss mennesker.

 

Om jeg tar litt feil her på noen punkter så unnskylder jeg det. hehe, men i basic så er det slikt dette er lagt opp i det enkle.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...