Gå til innhold

"I all stillhet blir vi Øst-Tyskland" medieblikk i Aftenbladet i dag


Anbefalte innlegg

Leste et veldig bra medieblikk skrevet av Sven Egil Omdal Sjefredaktør, Aftenbladet i dag. Det omhandler hvordan media i dag ignorerer hvordan nye EU direktiv begrenser vår frihet og bygger opp et overvåkingssammfunn. Spesielt legges det vekt på logging av internett, telefon, mail etc.

 

http://www.aftenbladet.no/debatt/medieblik...ticle573138.ece

 

Bra at noen i media tør sette søkelyset på dette selv om det sannsynligvis selger mye dårligere enn kjendisleksikon og SE OG HØR festene. Tenk hvordan det hadde vært dersom vi hadde sett en overskrift i VG med samme krigstyper som når Britney må på avvenning:

 

"Staten skal vite alt du gjør"

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Først og fremst: Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne artikkelen. :)

 

Det finnes stemmer der ute som det er verdt å lytte til, men det er jaggu ikke lett å finne dem i alt skvalderet. Den multimediale virkeligheten gjør at vi drukner i irrelevant informasjon, og vi har oss selv å takke. All den tid folket foretrekker siste Britney-nytt fremfor kritisk journalistikk, er det slike "nyheter" som vil få størst oppmerksomhet. Trist, men sant.

 

Skuffende også å registrere at DN, en avis jeg har i utgangspunktet har veldig sansen for, unngår dette i nærmest total stillhet.

 

God helg til deg, Thorsen!

Lenke til kommentar

At Omdal bruker sin rett til fri og kritisk press, er en fin sak. Samfunnet trenger det. At verdenssamfunnet er blitt mer overvåket etter 11. september, er det heller ikke noe tvil om.

 

Men at Omdal bruker dette eksemple for å vise at norsk presse fremdeles er uavhengig, objektiv og kritisk er lavmål og trist. At han bruker dette eksemple for å få ut sin frustrasjon mot EU er enda mer lavmål.

 

Denne saken er ikke noe nytt. Hadde ikke EU innført disse direktiver så hadde før eller senere norske staten gjort det. At vår samfunn har blitt overvåket bør først og fremst skyldes USAs paniske politikken i etterkant av 11. september. Det er DE som ser "terrorismen" og "terrorister" over alt. De har skapt denne fanatiske bølgen som i stor grad påvirker alle andre land og regioner i verden, inkludert EU.

 

De som ikke visste at vår samfunn har vært overvåket snart i 7 år er både blind og uviten. Nå bruker Omdal en sak som er gammel og irrelevant, siden vi allerede har akseptert å leve i overvåket samfunn, til å svartmale EU. Hvis norske politikere og det norske staten ikke vil ha slike direktiver så er det ganske enkelt å forkaste de siden vi ikke er medlem av EU. Stortingen kan uten større problemer stemme nei over et slikt forslag og så lenge forslaget ikke er ratifisert i det norske parlamentet, så har EU ingen sak. EØS avtalen forplikter oss ikke til å følge slike direktiver. Noen i EU kommer til å bli sur i ett par dager, men bortsett fra det så skjer det ingen verdens ting. EU bruker sjelden sanksjoner mot stater som ikke er fullverdige EU medlemmer, når vi snakker om slike direktiver. Dermed så kan Omdal heller bruke sitt fripress til å kritisere dagens politikere i parlamentet, i stede for å kritisere EU. Den norske staten VIL ha slike direktiver over hodene på folk, det er DET som er sakens kjerne.

 

I tillegg er det lite kunnskap å spore hos Omdal når han sammenligner dagens samfunn med et kommunistisk regime. Jeg trur han burde ta seg en kurs i historie bare for å mimre litt hva et totalitært samfunn er for noe. Vi har fremdeles mye å gå på før vi er på det stadiet, herr Omdal.

Endret av jascko
Lenke til kommentar

Jascko, jeg ser du sier at Stortinget kan hindre at slike direktiver blir innført. Har du noen kilde på dette eller kan du fortelle meg hvor jeg kan finne noe mer om det? Vi får jo stadig vekk høre at det er fint lite vi kan gjøre med håpløse direktiver fra store slemme EU. Men er det egentlig bare norske politikere som ikke tør/gidder gjøre noe?

Lenke til kommentar
Jascko, jeg ser du sier at Stortinget kan hindre at slike direktiver blir innført. Har du noen kilde på dette eller kan du fortelle meg hvor jeg kan finne noe mer om det? Vi får jo stadig vekk høre at det er fint lite vi kan gjøre med håpløse direktiver fra store slemme EU. Men er det egentlig bare norske politikere som ikke tør/gidder gjøre noe?

Vi har en vetorett vi kan benytte oss av. Men såvidt jeg vet, har den ikke blitt brukt enda..

Lenke til kommentar
Jascko, jeg ser du sier at Stortinget kan hindre at slike direktiver blir innført. Har du noen kilde på dette eller kan du fortelle meg hvor jeg kan finne noe mer om det? Vi får jo stadig vekk høre at det er fint lite vi kan gjøre med håpløse direktiver fra store slemme EU. Men er det egentlig bare norske politikere som ikke tør/gidder gjøre noe?

 

Det finnes masse kilder, både på nette og i fagbøker. Hvis du google litt så finner du alltid, både om EUs struktur og EØS avtalen. Problemet er at du må lese ganske nøye for å finne frem til det som interesserer deg, det tar tid. Fagbøker finnes mest på engelsk, veldig lite norsk.

 

Dette har egentlig vært et stort problem i mange år. De nasjonale regjeringer, både for medlemstater og de som er forpliktet gjennom EØS avtalen, bruker EU som unnskyldning når de SELV iverksetter upopulære tiltak. "Brussel fikk oss til å gjøre dette", er en vanlig kommentar i sånne situasjoner. Men derimot, når EU kommer med direktiver som har god støtte blant folk, da tar nasjonal regjeringen kreditt for det. Nasjonale politikere har kun en ting for øye, og det er å bli gjenvalgt. EU er av lite interesse for dem. Da har man en tendens til å svartmale EU for å legitimere dårlige vedtak.

 

EU har ingen sanksjonsmidler for øyeblikket. Når det gjelder EUs medlemsland så bruker de å true med økonomiske sanksjoner, i verste fall med utestengelse fra EU, når EU land ikke godtar direktiver. Men det er sjelden at man tar slike trusler på alvor. Da er det som regel Kommisjonen som tar kontakt med sine representanter i nasjonale organer. Frem til i dag så kan jeg ikke komme på ett eneste tilfelle der EU har tatt drastiske midler i bruk. For Norges del er dette enda mindre innviklet, siden vi i utgangspunktet er "bare" EØS land. Det er først når vi bryter direktiver som omhandler handelsmarkede og økonomi at EU kan komme på banen, til og med da er det lite de kan gjøre. Du må bare lese deg gjennom EØS avtalen, der finner du hvilken forpliktelse vi har (eller ikke har, er vel bedre utrykk) .

 

Hvorfor trur du de hadde en avstemning i stortingen angående dette direktivet? Hvis direktivet måtte implementeres uansett hvilken bestemmelse nasjonal regjeringen eller parlamentet hadde kommet frem til, så hadde det ikke vært en avstemning i parlamentet. Hvis regjeringen eller opposisjonen har rent flertall i parlamentet (eller kvalifisert flertall, det varierer fra sak til sak i forhold til den norske grunnloven) som peker i mot direktivet, så er det lite EU kan gjøre. De kan ta det til EU domstolen men det skjer sjeldent. Omså EU domstolen bestemmer at Norge har opptrådt i mot retningslinjer i forhold til EØS avtalen så er det lite de kan gjøre. Hva skal de gjøre? Angripe oss? De har jo ikke fellesforsvar. De er totalt avhengig av medlemstater og deres frivilje for å legge sitt forsvar til disposisjon. Jeg kan med stor sikkerhet si at ingen av medlemslandene hadde reagert på et slikt forslag. Gå til krig på grunn av bagateller mot et land som ikke en gang er EU medlem, det hadde vært det mest tåpelige jeg hadde opplevd.

Endret av jascko
Lenke til kommentar

Vel hvem man skylder på er for meg egentlig uinterresant. Det virkelige problemet er at dette mer eller mindre skjer i stillhet, mens folket koser seg med Brød og Sirkus styres samfunnene våre mot overvåkningssamfunn.

 

At USA nok i stor grad har påvirket EU til å vedta disse direktivene er nok veldig sannsynlig, men samtidig burde også EU parlamentarikere kunne se forbi nesetippen og vurdert hvilke konsekvenser disse direktivene kan få for selve ideologien som de vestlige samfunn er bygget opp rundt. De norske politikerne svikter også på mange måter, når de ikke en gang vurderer slike tilltak opp mot hvordan trusselbildet faktisk er i Norge.

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar
De norske politikerne svikter også på mange måter, når de ikke en gang vurderer slike tilltak opp mot hvordan trusselbildet faktisk er i Norge.

 

Så sant, så sant.

 

At USA fikk sin Patriot Act er på mange måter forståelig og det virket da også som at mange amerikanere så nødvendigheten. De opplevde en reell trussel. (Uten at jeg på noen måte vil forsvare Patriot Act)

 

Men bortsett fra UK, hvilke europeiske land er det som per i dag er direkte truet? Mulig man kan slenge på stormakter som Tyskland og Frankrike, men Norge? Vi fikk vel noen løse trusler slengt etter oss etter Muhammed karikaturene og herr Krekar mener bestemt at vi får svi dersom han hives ut (som om noen bryr seg om en rablende gal mann).

 

Jeg kjenner nesten at barndomsargumentene kommer tilbake:

 

Stortinget: Vi må ha overvåking av gud og hvermann.

Norge: Hvorfor det?

Stortinget: Fordi alle andre har det.

 

Jeg ønsker så inderlig at noen kunne tatt det standpunktet min mor gjorde da jeg prøvde meg med det argumentet: "Jeg driter i hva alle andre har"

 

Men men, så lenge vi kan oppdateres på Britneys omsorgsvikt 24/7 er vi vel fornøyd :nei:

Lenke til kommentar
Saken blir faktisk følgt opp :)

 

http://www.aftenbladet.no/lokalt/article574095.ece

 

Men til og med venstre virker reserverte mot å bruke vetoretten. Synn at våre politikere svikter :(

 

Der står det at "Et problem som imidlertid er verdt å merke seg, er at Norge som EØS-medlem har en svært begrenset mulighet til å nekte å ta til seg EU-direktiver."

 

Som er det motsatte av det jascko sier. Hvem har rett?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...