Gå til innhold

Nytt kamera - Canon eller Nikon?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

min far ser etter et nytt kamera og har bestemt seg for digitalt speilrefleks. Han er derimot ikke sikker på budsjettet eller preferanser.

 

Han har sett på Canon 400D og Nikon D40.

 

Hvem er best (jeg regner med canon er best men tenk også på prisdifferansen)

Er det lurt å kjøpe med standardobjektivet, eller bør en kjøpe et utenom og kun huset?

Bæreveske?

minnekort - hvor stort må det vere og hva er anbefalt W/R speed?

 

Takk

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hei,

 

min far ser etter et nytt kamera og har bestemt seg for digitalt speilrefleks. Han er derimot ikke sikker på budsjettet eller preferanser.

 

Han har sett på Canon 400D og Nikon D40.

 

Hvem er best (jeg regner med canon er best men tenk også på prisdifferansen)

Ingen av dem er best, ingen av dem er dårligst. Faren din bør også kikke på Pentax K100D Super, Olympus E-510 og Sony A-100 før han bestemmer seg. Bildekvaliteteten er praktisk talt lik på alle sammen, men optikken som følger med varierer litt i kvalitet, og ikke minst grepet. Pentax og Olympus har nok den beste kit-optikken av disse, E-510 selges også som dobbeltkit til en fornuftig pris. All optikken, uansett merke, er bedre enn kompaktkameraer, men forskjellen på f.eks. Canon og Nikon 18-55 til Nikons 18-70 er formidabel, prisforskjellen er liten.

 

Grepet bør være preferansen hans, liker han f.eks. grepet på ett kamera finner han alltids optikk som er god, dersom kit-optikken ikke er helt topp. Anbefaler uansett at han kjøper med kit-optikken, så finner han heller ut om den ikke holder mål i bruk. Prisforskjellen er uansett forsvinnende liten.

 

Når det gjelder tilleggsutstyr, er minnekort og kameraveske et "must". 2GB vil være rikelig, uansett bedre med to mindre kort enn ett digert. Anbefaler ikke å kjøpe noe annet enn Sandisk eller Lexar, Sandisk Ultra II vil holde for de aller fleste, men prisforskjellen opp til Extreme III er liten. Når det gjelder veske, må han ta stilling til om han vil ha en liten snutebag med plass til bare kameraet, eller en bag med plass til litt ekstra utstyr. Skal utstyret være med på lange turer, er en ryggsekk sller 'slingshot' å anbefale.

Endret av k-ryeng
Lenke til kommentar

Takk for godt svar!

 

Vi har sett på flere kamera i ulike butikker. Jeg tror han kommer til å gå for Canon 400D med Sandisk 2gb kort (extreme III) og en snuteveske.

 

Canon 400D er litt lite slik at grepet blir litt spesielt for "mannfolk", men selv om lillefingeren blir litt malplassert syns jeg grepet var bra.

 

Det er vel en grei startpakke som evt kan utvides etter behov?

Lenke til kommentar
Hvem er best (jeg regner med canon er best men tenk også på prisdifferansen)

Dette er jo et helt håpløst utgangspunkt og det håper jeg du har skjønt basert på de innspillene du har fått så langt. Canon er ikke "best", det er heller ingen av de andre produsentene, og de som sier noe annet beviser kun at de ikke aner hva de snakker om.

 

Når det gjelder essensielt ekstrautstyr, så vil jeg trekke frem blits. Norge er et mørkt, mørkt land, og den innebygde blitsen er best egnet til å lage stygge bilder. En grei blits (eksempelvis Canon EX430, Nikon SB-600 eller Sigma EF-500 DG Super) er essensielt.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Jeg skjønner at det er en "håpløs" setning. Det er vel alltid slik at man ikke kan si hvem so er best av BMW og Mercedes. Poenget er at Canon er et bra kamera til den prisen (etter hva jeg har skjønt) i tillegg har jeg hørt at 400d er lett å bruke og at Canon har god service ved evt feil.

 

Er en dyr hobby merker jeg :)

Lenke til kommentar
Dinside.no har har en test av speilrefleks i dag. Det er vel den samme testen som presenteres på TV2 hjelper deg i kveld.

 

Her kommer EOS 400d best ut med terningkast 6: Best i test

Hele testen

 

Nikon D40 får litt dårligere fordi den mangler autofokus i huset.

 

 

Hvis EOS 400D kommer best ut i en DinSide test - da ville jeg vurdert noe annet :hmm: Hver gang jeg har lest en test der så har jeg bare blitt forvirret eller forbannet.

 

F.eks. det faktum at D40 får trekk for manglende autofokus-motor i huset; det 99% sjanse for at brukerene som DinSide henvender seg til, kommer aldri til å ha buk for det...

 

Tom

 

PS. Ikke noe galt med EOS 400D; men hvis det ikke ligger godt i handa di så blir det ikke brukt...

Endret av tomsi42
Lenke til kommentar

Det er bare en regel når du kjøper dSLR.

 

Gå i butikken, prøv grepet og se om det er komfortabelt for deg eller den som skal bruke kameraet.

 

Du går ikke alt for feil uansett, alle kameraene du vil vurdere er gode.

 

For bedre grep enn på 400D vil jeg som enkelte sier vurdere E510 fra Olympus. Sony Alpha A100 liker jeg også, og jeg gir blanke blaffen i testen på TV2 hjelper deg.

 

Gå for det kameraet som passer best, så blir du nok happy uansett.

Lenke til kommentar
Nikon D40 får litt dårligere fordi den mangler autofokus i huset.

 

Både Nikon D40 og Canon EOS 400D mangler autofokusMOTOR i huset. Kan ikke folk lære seg dette snart?

 

Det er en jækla stor forskjell på autofokus og autofokusMOTOR.

 

Reagerte litt på det jeg også, programledere hadde tydligvis ikke begrepene helt inne.

 

Alle objektiv som er laget til Canon EOS har innebygget autofokusmotor (med unntak av noen rare greier fra rare produsenter), mens bare et mindretall av objektivene til Nikon har det.

Så for meg er det et viktig argument til å styre unna D40.

Lenke til kommentar
Totalt fra Nikon og Sigma har man nær 50 objektiver med SWM eller HSM å velge mellom til D40(x).

 

Edit: Husker jeg rett, så er det eksakte tallet 49 - 23 fra Nikon og 26 fra Sigma.

Men kun ett - ett - fastobjektiv under 100mm - Sigma 30mm f/1.4...

 

Nikon har forøvrig 29 objektiver med AF-S, men 14 av dem koster mer enn 10000 kr nytt...

Endret av k-ryeng
Lenke til kommentar

Meh, med fastoptikk har man bare ett hjul å vri på uansett, kan likegodt være fokus :p

 

Forøvrig leste jeg en litt morsom post på flickr:

I own a D40 and can only focus manually my 50mm f/1.8 lens. But one thing that i've heard is that Manual focus grows hair on your chest ,as well as experience! By next month im gonna have to start trimming my chest more often.

 

Er den typiske d40 kjøperen i markedssegmentet som mest sannsynlig kommer til å kjøpe fastoptikk uansett? Jeg antar at Nikon i alle fall ikke tror det ettersom de ikke har rushet AF-S versjoner av disse faste objektivene på markedet...Antar samtidig at Nikon vet hva de gjør, skjønt det er Fastoptikk AF-S rykter ute og går hele tiden... ;)

Endret av MrLee
Lenke til kommentar
Er den typiske d40 kjøperen i markedssegmentet som mest sannsynlig kommer til å kjøpe fastoptikk uansett? Jeg antar at Nikon i alle fall ikke tror det ettersom de ikke har rushet AF-S versjoner av disse faste objektivene på markedet...Antar samtidig at Nikon vet hva de gjør, skjønt det er Fastoptikk AF-S rykter ute og går hele tiden... ;)
Sigma har solgt noen 30mm f/1.4 da, det har de... Den typiske D40 kjøperen er nok ikke den som kjøper fastoptikk, men det er mange som har falt for fristelsen og etterpå funnet ut at de gjerne skulle hatt f.eks. en 50mm. Det har medført en del D40 på bruktmarkedet, og ikke minst mange som har valgt andre systemer. Noen har selvfølgelig valgt D80 også, eller som meg - D70s, men jeg tror faktisk Nikon har mistet noen kunder på det også. Hadde jeg først kjøpt D40, for å finne ut at jeg ikke kunne bruke noe særlig fastoptikk på det, ville jeg ikke nødvendigvis valgt en dyrere Nikon etterpå, for å si det sånn.
Lenke til kommentar

Når det gjelder testen til TV2/Din Side så bygger konklusjonen på feile forutsetninger. Canon vinner testen blant annet fordi 400D er billigst, men i virkelighetes verden er den ikke det. Pentax K100D er mye billigere enn de 6000 som TV2 gikk ut fra, og bør derfor få mange ekstra poeng for det. I tillegg blir det hevdet at K100D er litt enkel. Hva er enklere med K100D i forhold til 400D. Jeg vet ikke om noen funksjoner som man finner i 400D, som man ikke finner i K100D? Tar man antishake i betraktning så er det faktisk omvendt; K100D er en mer avansert modell enn 400D. Den mest avanserte modellen utenom D80 er forøvrig Olympus E-510. Mht den så klarte de til og med overse at den har liveview!! Er de blinde i tillegg til å være inkompetente? Vi lever i rare tider når blinde mennesker blir satt til å teste kameraer.

En annen sak er at de klager på fokushastigheten til D40. De hevder at den skyldes at modellen ikke har autofokus i huset. Sannheten er jo at AF i huset i teorien er en flaskehals for hastigheten, og at det er derfor Nikon skifter til AF i objektivet. At kitzoomen har treg AF betyr ikke at det å ha motoren i objektivet er tregere. Når de da tydeligvis ikke vet at Canon alltid har hatt den løsningen så sier det seg selv at testerene er inkompetente og historieløse. Jeg tipper at en D40 med 18-70 ikke er tregere enn en 400D med 18-55. Nok en gang klarer TV2 å presentere en kameratest som grunnet uvitenhet hos testere og programledere ender med et katastrofalt feil resultat. Det er helt utrolig at de aldri lærer.

 

Ps: Det er ingen tvil om hvilke to kamerakit som pt utgjør de beste tilbudene. Både komboen D40/18-70 og Samsung GX10 er et og et halvt hestehode for alle andre i bruksverdi for pengene. De koster begge godt under 6000, og Samsung GX10 er naturligvis det beste av dem. Det er egentlig nesten naturlovstridig at GX10 selges for godt under 6000 i dyre Norge. Det er uten tvil min favoritt, selv om jeg i en annen tråd hevder at selv kresne brukere vil kunne leve godt med Nikons nyeste D40-kit.

Lenke til kommentar

Jeg syns at de forenklingene Nikon har gjort med D40 i forhold til de dyrere Nikonmodellene er nok til å holde seg helt unna denne modellen.

 

Bortsett fra det er det egentlig bare å finne en modell man tror man kan bli fornøyd med å bruke. En som er god å holde i, også med tyngre optikk, og som det er lett å forstå hvor innstillingene gjøres (i tillegg til at de er lett tilgjengelige).

 

Alle produsenter har god optikk, men Canon og Nikon har desidert mest å velge i.

 

Videre ville jeg anbefalt å kun kjøpe kamerahus, la kit-objektivene ligge og investere i f.eks en Sigma 18-50mm f2.8. Dette gjorde jeg selv da jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera for 2,5 år siden og har ikke angret en dag siden, selv etter 5 nye objektivkjøp er fremdeles 18-50mm min mest benyttede... og for noen flotte bilder den gir meg (når jeg gjør min jobb).

 

Lykke til. Kamera er moro!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...