Gå til innhold

Hvordan velge oppdretter og valp - en guide.


Anbefalte innlegg

Dette er en guide til deg som er på utkikk etter hund, og kun en generell guide, spørsmål kan taes i tråden, tillegg til guiden sendes på PM

 

Andre tråder:

Den Store Hundetråden

Velkommen til hundeverdenen

 

Hva skal hunden brukes til?

Skal du ha hunden til utstilling, en turkamerat, familiehund? Dette er viktig at du finner ut før du begynner å tenke på å gå til anskaffelse av en hund. Dette er et dyr du skal leve med i 10-20 år. Det er mye man kan bruke hunden til, flere hundesporter som er gøy for både deg og hunden. Mer om det i Juliesses tråd "Velkommen til hundeverdenen"

OBS! Valper tygger på ting, i hvert fall de fleste. Dette er noe du skal vite FØR du kjøper valp.

 

 

 

Hvilken rase er rett for meg?

- Dette er det første spørsmålet du burde stille deg når du skal skaffe deg valp. Til dette så er Canis til god hjelp, jeg vil dog ikke anbefale deres rasevelger, for den er veldig, veldig generell. Bruk raseoversikten og finn raser som interesserer deg.

- Canis er til hjelp også når det gjelder å finne deg en oppdretter, men det er ikke alle oppdrettere som er registrert i databasen, så kontakt raseklubben. De fleste hunderaser i Norge har en egen raseklubb, disse kan du lett finne på nettet, eventuelt tenke på om du vil importere fra utlandet.

- Gå på utstillinger hvis det er noen i ditt nærområde, der kan du møte oppdrettere, hunder og vanlige hundemennesker med erfaringer fra den rasen du er interessert i.

- Tenk godt etter, er du førstegangshundeeier, ikke velg en alt for krevende rase, spesielt med tanke på gemytt. En hund som gir deg utfordringer er viktig, men det skal ikke bli for mye for deg.

- Hver rase har en raserepresentant som kan sette deg i kontakt med oppdrettere, disse finner du på raseklubbens side.

Oversikt over raseklubber i NKK etter geografisk plassering, rase og navn

 

Hvordan velge oppdretter?

- Ring rundt til oppdrettere og surf hjemmesidene deres, for å se på de hundene de har, eventuelle valper (hvis du har dårlig tid, noe som aldri er noe særlig smart når det gjelder noe så alvorlig) og litt om opprettet.

- Samle ett knippe oppdrettere du vil fortsette å følge, eventuelle kombinasjoner på den hunden du vil ha valper etter (om du vil ha etter en bestemt hund), og bruk god tid på å bli kjent med rasen.

- Finn ut mest mulig om hva oppdretterne du har valgt vektlegger. Gemytt, helse osv.

- Bruk god tid (kan ikke sies ofte nok), bli kjent med oppdretteren din. Bli kjent med rasen. Finn ut av pelsstell, kosthold o.l., ingen spørsmål er for dumme for en oppdretter, de fleste blir glad for valpekjøpere som spør mye!

- Hvis muligheten er der for dere begge, reis på besøk og hils på foreldredyrene.

- Forsikre deg om at alle hunder blir vaksinert (evnt. vaksineringskostnader er kuttet i prisen så du kan gjøre det selv) og at stamtavle følger med, alle nødvendige helsesjekker er foretatt, og du får papirer på dette.

- Finn ut mest mulig om hvordan oppdretter sosialiserer valpene, sosialiseringsprossesen er noe av det viktigste som skjer med valpen!

 

 

 

 

Nå har jeg valgt oppdretter, og valpene er kommet, hva gjør jeg nå?

- Bor du nærmt nok til å reise på besøk når valpene vokser til? Gjør det.

- Du vil etter all sannsynlighet få bilder o.l på mail fra oppdretter, noe som er praktisk om du ikke kan reise og besøke dem.

- Bruk tiden nyttig, gjør huset mer "valpesikkert", ledninger og skarpe ting på gulvet er en dårlig idè.

- Bestem ALT på forhånd, hvor valpen skal sove, spise, osv.

- Ventetiden kommer til å virke evig, bruk tiden på å kjøpe inn ting til valpen, og lese deg enda mer opp på rasen. Du kan aldri få nok generell info om hva du kan vente deg av hunden.

 

Hvordan velger jeg valp?

Mange oppdrettere vil hjelpe deg å velge valp, siden det tross alt er de som har best kjennskap til sine egne hunder. I blant vil de allikevel sende deg et bilde e.l. og be deg velge valp. Her er kommunikasjon med oppdretter ekstremt viktig.

- Finn ut litt om valpene du skal velge mellom, oppførsel, lynne, evnt. farge, pels, kropp, osv.

- Igjen; Har du mulighet: gå på besøk! Der kan du virkelig se hvilken valp du faller for.

- Det kan egentlig ikke gies noen helt konkrete tips om hvilken valp du skal velge, for det går mye på magefølelsen.

 

 

Ting valpen trenger når den kommer

Kan være oppdretter sender med en del, finn ut av dette først

- Mat og drikkeskål

- Valpefôr (finn ut hva oppdretter har brukt, vurder så om du skal fortsette med dette)

- Seng/soveplass (med mindre h*n skal sove sammen med deg)

- Bilbur/bilsele

- Reisebur/veske

- Tyggeleker (essensielt for valper, ellers kan det gå ut over ledninger, sko o.l.)

 

 

 

Jeg skal hente valpen min

- Ta med bur/bæreveske om du skal på fly, husk å bestille egen "billett" til hunden god tid i forveien, hvis du kjører, så skal du nå ha kjøpt inn bur/bilsele.

- Bruk litt tid hos oppdretter, snakk om valpen, finn ut hva hun syntes om den.

- Se raskt igjennom papirer o.l. og finn ut at alt stemmer

- Bruk tid med valpen hos oppdretter, bli kjent med den der, så slipper den å få miljøendringssjokk når den kommer hjem til deg.

 

 

Valpen er i hus

- Vurder valpekurs for trening.

- Bruk masse ros når valpen sier i fra at den må ut for å gå på do, når den spiser opp maten med en gang, og alt annet som er positivt. Gi valpen positive opplevelser!

- Ikke kjeft mye på valpen, du er alt den har, den elsker deg uforbeholdent, lær den ordet "NEI!" i tidlig alder, et strengt tonefall, så ignorer du den en liten stund (ikke la det gå for lenge, da glemmer valpen hva den har gjort). Ordet "nei" er mer effektivt enn mye kjeft.

- Begynn utstillingstrening, som å stå i ro, stell, sjekk av tenner osv. om du har dette i tankene. Alltid lurt å lære hunden det uansett om du skal på utstilling eller ikke. Kommandoen "stå" og "bli" er ufattelig nyttig, og å få lov til å se på tenner er og viktig.

- Få venner på besøk, og lær hunden at menneskets hånd er der for å gi, ikke ta. På den måten kan du lære hunden lettere å gi fra seg eventuelle ting, som leker, ben og ting den ikke har lov til å ta. Kommandoen "slipp" kan trenes inn i ung alder.

- La mange folk ta på hunden din, vær flink og sosialiser den. (OBS! Ikke dra det for langt! Valpen må selv bestemme når det er nok, den er liten, og blir fort sliten! Gi den positive opplevelser!)

 

 

 

Notiser:

Siste valpen i et kull, er den bra å kjøpe?

OM foreldrene er mentalt bra (og selv er fra bra kull) så er det meget skjeldent den som sitter igjen er noe feil med. Valpene har ulike personligheter og iblandt har ikke oppdretteren funnet den rett kjøperen til den rette valpen enda.

Kontroller at valpen er åpen, glad og tillgjengelig.

 

Hva bør man vite om foreldrene (og deres søsken)?

At foreldrene er friske, både mentalt og fysisk. Enkelte raser blir mental testet, kontroller at dette er gjort og hvilket resultat den har. Om du lurer på resultatet kontakt raseklubb eller oppdretter selv.

Internett er ett utrolig nyttig redskap her. Databaser(dogweb, KoiraNet o.l) fins innen dem fleste land i norden og du kan dermed kontrollere stor del av slekten.

 

Kennelnavn:

At oppdretteren har kennel navn er ingen garanti for kvalitet i avlen. Det betyr heller ikke at oppdretteren har kunnskap om rasen/avl/trening.

 

 

 

Angående blandingshunder:

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Blandingshunder:

Når du går til anskaffelse av en blandingshund vet du aldri hva du får. Du kan ende opp med verdens herligste hund, eller du kan ende opp med et aggressivt beist, eller en som er ekstremt kosesyk på grensen til det irriterende. Med en rasehund så har du visse "retningslinjer" som viser hva du kan vente deg av hunden, selvfølgelig så er ikke disse endelige. Du kan få en rasehund som er helt forferdelig i gemytt og ellers, men risikoen for dette er større med blandinsghunder. Tenk deg om flere ganger før du tar inn en blandingsvalp i huset. Du vet ikke hva du har der, av gemytt eller annet. Du kan ha flaks, men det er ikke sikkert.

 

Lykke til!

Endret av Eplefe
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ang den biten med oppdretter.

Når du skriver om hvordan velge oppdretter, så er det jo ganske generelle ting hvor oppdretteren kan svare "det riktige".

Men hva kan jeg SE etter.

 

Og hvorfor er det viktig at oppdretteren er riktig?

- Kan hundevalpen ha dårligere ting ved seg hvis oppdretteren ikke er bra nok?

(Tenker da mht gemytt osv.)

 

Har det noe å si, på kvaliteten, at oppdretteren er anbefalt av rase-klubben?

 

Sikkert mye dumme spørsmål dette. Beklager. :blush:

 

Den var helt super denne guiden.

Skal følge den, om det blir aktuelt.

Takk for at du tok deg tid.

Endret av Hjertevarm
Lenke til kommentar
Og hvorfor er det viktig at oppdretteren er riktig?

- Kan hundevalpen ha dårligere ting ved seg hvis oppdretteren ikke er bra nok?

(Tenker da mht gemytt osv.)

 

Har det noe å si, på kvaliteten, at oppdretteren er anbefalt av rase-klubben?

8375189[/snapback]

Noe av grunnlaget for at en raseklubb anbefaler en oppdretter er gjerne at de er kjent for å ha hunder med godt gemytt. Noe av det som skiller en god oppdretter fra en dårlig kan også være at en god oppdretter gjerne er flinkere til å ta seg tid til å finne hunder som passer sammen, og som har riktig gemytt.

 

Er også dette med papirer, vaksiner, stamtavle osv. Viktig at dette er i orden, noe det er større sannsynlighet for hvis du går til en oppdretter med godt rykte på seg.

 

;)

Lenke til kommentar

Hjertevarm: En oppdretter som er godkjent av raseklubben, vil avle innenfor de reglene som klubben har bestemt for rasen sin. Så f. eks om de har bestemt at individer med sykdommen "x" skal ikke avles på, så vil ikke oppdrettere som er godkjent avle på denne sykdommen. Det er på en måte retningslinjer de må følge om de vil være godkjent, samt at det ofte er greit å være med i klubben. Valpeformidlere i klubben henviser videre til de godkjente oppdretterne som har kull, dersom du ringer og spør.

 

Hva du kan SE etter når du er hos oppdretter? Vel, JEG syns valper bør vokse opp inne i huset. Da blir de trygge på lyder og det å oppholde seg i et hus. Selvfølgelig er det lett for oppdrettere å lyve, det klarer de alle sammen ;) Men du kan lett se om valpene er aktive og interesserte, eller om de virker mer nervøse og tilbaketrukne (dette er jo også litt individ og raseavhengig, men de fleste valper er aktive vesner som driver på litt her og litt der).

En seriøs oppdretter avler heller ikke på sykdommer med god arvbarhet, og OM h*n gjør dette - spør etter en grunn.

Det bør se ut som et normalt hjem der oppdretter bor, ikke skittent og urenslig, men heller ikke klinisk rent.

 

For meg er det også en selvfølge at valpene er vaksinert en gang, ID-merket, tatt med på biltur, sosialisert litt og er vant med å bli behandlet. Ingen ønsker en valp som har fått surre i sin og søsknenes verden i åtte uker, for så å skulle oppleve ALT. Da har man mistet veldig, veldig mye.

 

Håper dette kunne gi svar på noe av det du lurte på. Bare spør mer om det skulle være noe :)

Lenke til kommentar

Hjertevarm:

Hva du skal se etter? Avler de helse, gemytt og rasestandard, hvordan sosialiseres valpene, hvor er de oppvokst.. Må si meg enig med mye av det Juliess skriver her.

 

- En hundevalp kan ha mange feil om ikke oppdretteren er medlem i raseklubb, da aner du ikke om du blir utsatt for en valpefabrikk osv. osv. som gir en god faen i rasestandrad og helse, og gemytt, bare avler for å tjene penger.

 

F.eks. i NKK (NorskKennelKlubb) skal du ikke avle på påfølgende løpetid, altså avle med en løpetids mellomrom (minst!), det finns oppdrettere som ikke gjør det. Og jeg tror det er 5 kull som er maks på en tispe, det er enkelte som parrer dem så ofte at de får ti-femten kull i løpet av livet sitt, osv.

 

Og husk; Når du skal anskaffe valp, er ingen spørsmål for dumme.

Lenke til kommentar
Ingen ønsker en valp som har fått surre i sin og søsknenes verden i åtte uker, for så å skulle oppleve ALT. Da har man mistet veldig, veldig mye.

8378596[/snapback]

Dette forstod jeg ikke helt. Mener du at oppdretteren skal begynne å oppdra valpen før du kjøper den? I såfall, hvorfor det?

Også sier du at man mister veldig mye om det ikke gjøres.. hva mener du man mister?

Lenke til kommentar
Dette forstod jeg ikke helt. Mener du at oppdretteren skal begynne å oppdra valpen før du kjøper den? I såfall, hvorfor det?

Også sier du at man mister veldig mye om det ikke gjøres.. hva mener du man mister?

8436138[/snapback]

Oppdragelsen kan man alltids fikse selv, men sosialisering mellom 3-8 uker er viktig. Hjernen vokser i denne perioden frem til 80% størrelse, og det er i den samme perioden at koblingene i hjernen opprettes.

Det er gjort forsøk på katter hvor de satte en lapp over det ene øyet på katten fra den var liten. De tok den vekk igjen da katten hadde blitt eldre, og da fungerte ikke øyet. Den var blitt "blind" fordi koblingene ikke hadde blitt utviklet. På samme måte må valpene få oppleve ting mens de er hos oppdretter, for å ikke gå glipp av ting. F. eks tilvenning til dører som smeller, kjøkkenbråk og andre ting. Bilkjøring.

Lenke til kommentar

Og ikke minst å bli tatt på av mennesker, få sjekket tenner, osv. Det er da den lærer seg hva den skal assosiere mennesker med, og om den ikke har noen assosiasjon, så vil du få problemer med å skape en, for da har dne allerede fått de første "viktige" inntrykkene.

Lenke til kommentar
Og ikke minst å bli tatt på av mennesker, få sjekket tenner, osv. Det er da den lærer seg hva den skal assosiere mennesker med, og om den ikke har noen assosiasjon, så vil du få problemer med å skape en, for da har dne allerede fått de første "viktige" inntrykkene.

8447069[/snapback]

Et godt eksempel på dette er bikkja mi og kloklipping. Hun har fått klørne klippet regelmessig av oppdretteren, og senere oss, helt siden hun var liten. Dermed har hun blitt vant til det, og det har aldri vært noe problem. Hun ligger rett ut på ryggen på fanget, og er helt slapp mens hun lar oss klippe.

Lenke til kommentar

Det er tross alt oppdretter og dens familie/venner som er den eneste menneskelige kontakt valpene har i den "kritiske" fasen. :)

Jeg vurderer å legge dette inn i førstepost. Men det får bli senere, og om noen har noe å tilføye til dette med hvorfor det er så viktig at oppdretter er pålitelig osv. send meg et PM! ;)

Lenke til kommentar

Nei, det var ikke det vi sa heller.

En hund kan ha hjerneskader, akkurat som mennesker, og medfødte feil, så det er ikke alltid det er oppdretters feil, men oppdretter er den som "bygger" hunden før du får den. Gjør den vant med å bli tatt på og blir vant med mennesker osv.

 

Men de fleste oppdrettere sender med en forsikring på et år mot uforutsette sykdommer/feil som gjelder sykdommer og mangler som ikke kan oppdages før den forlater dem..

 

Da får man tilbake deler eller hele beløpet man har betalt for hunden, osv.

 

I tillegg så burde jo hunden ha papirer som sier den er frisk og fin, fra en veterinær og så videre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...