Gå til innhold

Bærbar med widescreen ftl


Anbefalte innlegg

Det er vel et halvt års tid siden jeg var på elkjøp og fant at samtlige bærbare pc'er til salgs var utstyrt med widescreen. Etter det har jeg gått rundt og lurt på hvorfor i alle dager noen vil seg så vondt at de kjøper wc og ikke standard 4:3 format til sin bærbare pc. Jeg kom tidlig på argumentet filmtitting, men har til dags dato ikke funnet på noe mer.

 

Det var dog i går det virkelig gikk opp for meg, da jeg satte meg ned og skrabla ned noen tall i en ledig stund. 4:3 formatet har nemlig en 12% større skjermflate enn 16:9, med samme antall tommer. Så dersom man kjøper seg en 15" widescreen vil den ha en skjermflate som er ~10% mindre enn en normal pc-skjerm med samme antall tommer.

 

Så min teori: Folk gis altså ikke noe valg fordi dårligere marginer i industrien (prisene har jo droppet voldsomt i det siste) gjør at produsentene har måttet ty til kreative triks for å kutte sine egne kostnader.

 

Innspill ønskes velkommen. Spesielt de som synes wc egner seg bedre enn normal, jeg sparer nemlig på argumentene som avgjør min KLARE preferanser for en 4:3 bærbar pc.

 

(med forbehold om at det fins tilsvarende tråder før, etter å ha browsa gjennom 4 sider gidda jeg rett og slett ikke mer)

Endret av Coaxmetal
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tja, for de som sitter mye med regneark, så kan det være en fordel. Man får med seg flere kolonner.... Også andre applikasjoner med mye data kan det være kjekt med widescreen.

 

Teorien din tror jeg er feil. Det er nok heller det vanlige fra IT-leverandørene; Finn på et nytt produkt, og hype det opp slik at alle 'MÅ' ha det.

Endret av tore45
Lenke til kommentar

Da er jeg litt interessert i å vite hva 'seriøs jobbing' er.. Jeg regner med du mener programmering av noe slag?

 

Min erfaring er nemlig at de språkene jeg har vært borti (matlab, java, python, c) vokser i lengderetningen heller enn bredderetningen dersom man skal ta hensyn til lesbarhet og syntaks. Det blir derfor en stor ulempe at man kutter de øverste/nederste linjene i synsfeltet. Ok, man kan ha flere sider oppe i bredden, men det man mister i høyden veier ikke opp, og det er langt fra et must.

 

Og som jeg nevnte innledningsvis; 4:3 har 12% større skjermflate enn wc. De fleste prgrammerinseditorene har søtte for customized oppsett av vindu, slik at man kan uansett sette opp ting akkurat som man føler for. Forskjeller er bare at på en 4:3 får man plass til 12% mer.

 

Når det gjelder det at man får opp flere kolonner er jeg også uenig. En alt for stor bredde er ødeleggende for oversikten. For å skifte synsvinkel fra helt til høyre til helt til venstre på skjermen mister man oversikt og det blir i lengden veldig slitsomt for øynene. Det blir rett og slett nødvendig å dele opp skjermen i to uansett.

Lenke til kommentar

I mitt tilfelle er seriøst arbeid programutvikling primært i java.

 

Jeg har gjerne Eclipse oppe sammen med spesifikasjoner/dokumentasjon/diverse andre editorer og programmer som databaseklient, terminalvinduer til diverse servere.. webserver vinduer (er det ikke greit å teste applikasjoner samtidig som du ser trace fra log eller appservervinduet ?)

 

Dersom metodene dine er så lange at de ikke passer i høyden er det kanskje på tide å se litt på programmeringsteknikken din ;-) (litt på kanten siden det ikke er sjeldent at jeg synder selv.. men dog ett poeng)

 

Det er ikke bare på gøy at widescreen er oppfunnet.. Og det er ikke bare på gøy at de fleste utviklere med standardskjermer har to eller flere skjermer på pulten sin i dag. (I de miljøer jeg jobber i vel og merke)

Endret av Illus
Lenke til kommentar
alle har sitt syn og sine preferanser her, det eneste som er synd er jo at vi som foretrekker 4:3 etter hvert får så lite å velge i (det blir stadig færre av oss og det er nok nettopp derfor det blir slik).

7793175[/snapback]

 

 

Synd, men sant.... Det går ubønnhørlig mot widescreen på det meste.

Vil tro det er lite eller ingenting 4:3 om 1-2 år.

Lenke til kommentar

Jeg spiller, programmerer litt web og surfer. Støtter helt og holdent 4:3.

 

Bruker daglig 4 forskjellige skjermer. En av dem er laptopen min, som er wide. Det føles litt som om det er for lavt under taket på en måte. Eneste software jeg benytter som er lagt opp for dette er Photoshop.

 

Brukte en stund en Fujitsu WS laptop på jobb. Bytta den gladelig mot en Thinkpad med 4:3 når en luring ville det....

Lenke til kommentar

Er ikke bare arbeid det er tenkt på de det ble laget WideScreen. Det er blant annet mye mer behageligt for øyet. Og det er en stor fordel for di som blant annet programerer, da vi ofte har dokumentasjon oppe samtidig og kan da slippe å ha 2 skjermer.

Btw dere som mener det er best med 4:3, hva slags format har dere på TV`en.

 

Har selv 4:3 på PC og 16:10 på laptop. Kommer til å bytte til WC på PC.

 

Men alt har med vane å gjere, men har selv erfart det som mange sier: "Har du først begynt å bruke WideScreen går du ikke tilbake til 4:3"

Lenke til kommentar
Kommer til å bytte til WC på PC.

 

 

 

LOL! :dribble:

 

Widescreen er kommet for å på mine pc'er hvertfall!

 

Widescreen ble jo kort og godt laget for å minske hodebevegelsene!

 

På kino f.eks så kan man se mye mer til sidene enn opp og ned! Ergo, informasjonen som blir presentert er best å ha i widescreen!

 

For ikke nevne fordelene med høy oppløsning og widescreen! Programmering er nevnt! Surfing på skolen mens man programmerer er et must! hehe

Endret av Jotun
Lenke til kommentar

Sitter selv på en bred 17-tommers bærbar, og synes det er veldig behagelig å kunne ha flere vinduer oppe over hele skjermen. Kan f.eks. ha flere dokumeter i bredden, nettleser ved siden av et dokument osv, samt glimrende for filmtitting. Jeg synes det derimot kun passer med bredskjerm på større skjermer, 15,4 og oppover, på f.eks. en 14-tommer synes jeg bredskjerm ikke passer. Da blir skjermen blir for liten etter min mening, og takhøyden blir for liten som du sier.

 

Blir nok ikke mange 4:3-maskiner å oppdrive om et par år nei, nå har til og med Thinkpad T60 kommet med bredskjerm, så da er siste sikre bastion snart slått....

Lenke til kommentar
Widescreen ble jo kort og godt laget for å minske hodebevegelsene!

På kino f.eks så kan man se mye mer til sidene enn opp og ned! Ergo, informasjonen som blir presentert er best å ha i widescreen!

kino som eksempel gjelder dersom du ser mye film på laptop, ikke når du bruker den til å lese og skrive. se i bokhylla og si meg hvor mange av bøkene har widescreen format, de fleste bøker har gyldent snitt som ligger et sted mellom 4/3 og 16/9 Endret av mandela
Lenke til kommentar

Jeg mener widescreen er kjekt ved kontorbruk feks, film osv. men til spill er det udugelig, med mindre spillet har en god ws-instilling..etter mine erfaringer.

 

Kjæresten min er svaksynt og fikk utdelt en bærbar pc fra trygdeetaten, widescreen. og hun kjøer laveste oppløsning (800xNoe?) hvorav hun mister ca 1-2cm på bildet og startmenyen tar opp hele skjermen.. men men.

Lenke til kommentar

Har ikke tenkt så mye over dette temaet, men lurer på en ting:

 

Kun sett i forhold til surfing på nettet, hvordan blir det å gå over til WS på en bærbar (15,4)? (Hvis man aldri har prøvd WS før)? Uvant, unaturlig? Eller blir man veldig fort så vant til det, at man ikke vil gå tilbake igjen?

 

Poengterer igjen...jeg snakker bare om vanlig surfing på nett.

 

Og...når det gjelder bærbar, er det slik at 15,4" er WS, mens 15" er vanlig 4:3?

 

På forhånd tusen takk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...