Gå til innhold

Det latinske språk, spørsmål og diskusjon


Heilage

Anbefalte innlegg

Velkommen!

 

Jeg håper det finnes flere som er glade i latin her.

 

Latin er et indoeuropeisk språk i den italiske gruppen. Latin var opprinnelig dialekten i det antikke Latium (Roma med omegn), og var senere dominerende i den vestlige del av Romerriket. Det latinske alfabetet, som ble utviklet fra det greske, er fremdeles verdens mest brukte alfabet.

 

Selv om latin nå er et utdødd språk, har det hatt stor påvirkning på mange levende språk, og brukes fortsatt i akademiske miljøer. Alle romanske språk nedstammer fra vulgærlatin, og mange latinske ord finnes i norsk. I mer enn tusen år var latin et lingua franca i den vestlige verden, før det ble erstattet av fransk på 1700-tallet og engelsk på slutten av 1800-tallet. Kirkelatin er fremdeles det formelle språket i den katolske kirken, og dermed det offisielle språket i Vatikanet. Kirken brukte latin som sitt fremste liturgiske språk inntil Andre Vatikankonsil på 1960-tallet. Latin brukes også til å danne nye vitenskapelige ord og navn, spesielt ved klassifisering av dyr og planter.

 

Mer informasjon om det latinske språk

 

 

Så, hva synes dere om at latin er et dødt språk? Burde vi la det dø ut, eller prøve å gjenopplive det? Personlig synes jeg latin er det vakreste språket som noen gang har eksistert (av de jeg har hørt, men jeg har hørt en del) og det er en skam at vi skal la noe så vakkert dø ut, kun for å bli brukt av en dobbeltmoralsk gammel mann som sitter i en borg i Roma.

 

Kunsten å snakke latin er veldig enkel. Når du sier et latinsk ord, skal du bare uttale det akkurat slik som det står skrevet. Det er lett å finne latinske ordtak rundt omkring, det bare å finne et og øve seg på å snakke det. Det er lett å imponere med å kunne litt latin. ;)

 

Lenker til nettsteder for latin:

Latin Dictionary and Grammar Aid (University of Notre Dame)

Free Online Course in Latin

 

E Nomine Patre Et Fili Et Spiritu Sancti

Endret av Marley
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg er helt enig i at latin er et utrolig vakkert språk. Jeg har lenge planlagt å lære meg det, og vil gjøre det så snart jeg har ledig tid til det.

Språket vil nok aldri være et språk man kan få bruk for (utenom medisinske uttryk da), men who cares så lenge det er så flott :)

7767351[/snapback]

 

Trenger vi å bruke alle språk i en dagligdags sammenheng da? Det er jo vakre ord og uttrykk gjennom hele språket, og et almennbruk burde ikke være en begrensning for å lære seg det.

Lenke til kommentar

Latin ligg høgt på lista over språk eg har lyst til å lære. Sjølv om nytteverdien er heller mindre i kvardagslivet, høyres det alltid bra ut med eit par latinske gloser her og der.

 

Nokon anbefalingar på sider for å lære seg latin? Såg det var nokre linkar i artikkelen det linkast til i første innlegg.

Lenke til kommentar

Nå frister det nesten å rulle i gang en ball her; Siden det er flere som er interessert i å lære seg latin så kan man gjøre dette til en "lær latin"-tråd, hvor man kommer med problemstillinger til hverandre og utfordringer som man på tur skal løse. (oversettelser, syntaks, enkeltord osv).

 

Men som sagt, bare en fristelse ;)

Lenke til kommentar
Lurer litt på hvorfor det døde ut, når det var et morsmål i Roma og omegn. Eller var det et andrespråk?

7787220[/snapback]

 

Vel, jeg tror de indoeuropeiske språkene utviklet seg til dagligtale for alle, som kom fra dialektene de snakket rundt omkring i Europa. Det ser ut til at det kun var religiøse skrifter som ble forbeholdt latinen, så har vi jo reformasjonen med Luther, som gjorde at de i tillegg ble trykt på forskjellige språk.

Lenke til kommentar

Og i det øst-romerske (Byzantinske) riket, så var det vel gresk som var dominerende. Vulgærlatin er noe forskjellig fra klassisk latin, og sistnevnte var ikke dagligtale for hvermannsen. Og med fallet av Vest-Romerriket og innflytting pluss invasjoner av mennesker fra både den ene og den andre kanten, så tok det jo ikke lang tid før språket endret seg. I f.eks spansk er det en stor andel ord av arabisk opphav, pluss en del lånord fra baskisk (som forøvrig er et helt eget urelatert språk).

Lenke til kommentar

Latin er egentlig litt kult. Det brukes jo i så mange sammenhenger og mange ord vi har på norsk og engelsk stammer vel fra latin, som så mye annet.

 

En ting jeg lurer på; vi bruker QED i svaret på en del matte stykker, og jeg vet at det står for "quod erat demonstrandum" som er latin. Hva betyr dette på norsk?

Endret av MagnusW
Lenke til kommentar
Latin er egentlig litt kult. Det brukes jo i så mange sammenhenger og mange ord vi har på norsk og engelsk stammer vel fra latin, som så mye annet.

 

En ting jeg lurer på; vi bruker QED i svaret på en del matte stykker, og jeg vet at det står for "quod erat demonstrandum" som er latin. Hva betyr dette på norsk?

7846093[/snapback]

 

Tror det betyr "for å demonstrere", men den var litt vrien å finne ut når man ikke kan bøyingsformene eller grammatikken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...