Gå til innhold

Den Store Aksjetråden


Anbefalte innlegg

Det mest nyttige med meglere er å finne ut hva en ikke skal kjøpe. Jeg tror boligmarkedet i USA har snudd. Jeg forventer at det vil fortsette oppover ganske snart, snu og bevege seg oppover altså. Det høres helt sprøtt ut, men boligbyggere, dow jones real estate index og endel indikatorer ser veldig positive ut.

 

http://finance.yahoo.com/echarts?s=IYR#cha...ource=undefined

Endret av festen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lansky/okjatakk:

Det er ikke sånn at man enten har pengene i banken eller så har man dem i aksjefond.

Det finnes en middelvei, som kan gi en balansert risiko og avkastning.

 

Det hele handler om å ikke ha alle eggene i en kurv som det så fint heter, altså spre investeringene utover forskjellige aktiva samt investere jevnlig over tid.

 

Jeg har ingen kompetanse til å predikere børsutviklingen framover, og det tror jeg også få andre i denne tråden har. Det eneste som er sikkert er at det blir volatilt og samtidig stor usikkerhet knyttet til utviklingen i realøkonomien.

 

Det er ikke lenger slik at de "trygge folkeaksjene" er et safe sted å ha pengene. Se bare på Telenor, Yara og Orkla.

 

Jeg ville ikke plassert samtlige penger i banken. Greit at det er trygt så sant inflasjonen er noelunde normal, men du går glipp av en eventuell oppgang. Personlig ville jeg satt av en mindre andel for investeringer i aksjer/fond, for deretter å spredd dette utover tidsmessig ved å foreta månedlige overføringer. Du må selvsagt ta hensyn til kurtasjeutgifter, men poenget er at man ikke avskjermer seg totalt fra en evt. oppgang i markedet samtidig som risikoen ved en evt. nedgang blir redusert.

Lenke til kommentar
Vi ser hva den står i idag.

 

Oi!

 

Er det vanlig å gire blant hobbyspekulanter?

Nja, jeg prøver selv å være forsiktig med det. Men det hender. Spørs litt med hvor mye risiko jeg føler for.

 

Hva som er vanlig, klarer ikke jeg å svare på. Men hadde vært interessant å høre fra andre!

Lenke til kommentar
Lansky/okjatakk:

...Jeg har ingen kompetanse til å predikere børsutviklingen framover, og det tror jeg også få andre i denne tråden har. Det eneste som er sikkert er at det blir volatilt og samtidig stor usikkerhet knyttet til utviklingen i realøkonomien...

 

...Jeg ville ikke plassert samtlige penger i banken. Greit at det er trygt så sant inflasjonen er noelunde normal, men du går glipp av en eventuell oppgang. Personlig ville jeg satt av en mindre andel for investeringer i aksjer/fond, for deretter å spredd dette utover tidsmessig ved å foreta månedlige overføringer. Du må selvsagt ta hensyn til kurtasjeutgifter, men poenget er at man ikke avskjermer seg totalt fra en evt. oppgang i markedet samtidig som risikoen ved en evt. nedgang blir redusert.

Du har helt rett i det første du sier. Jeg skal være en av de første til å innrømme at jeg ikke kan predikere børsutviklingen framover. Det er mulig jeg til tider har hørtes ut som en "bedreviter", men det er jeg ikke. Tankte bare jeg måtte slå det fast.

 

Folk må selvsagt velge selv om de vil gå inn på markedet nå eller ei. Men som du også skriver i posten din, er det heller ingen "trygge folkeaksjer" nå. Så det vil jo være vanskelig for mange å velge aksjer. Men det er slettes ikke dumt å vurdere en langsiktig investering i bull. Men da er det nok lurt å holde seg unna aksjekontoen om man ikke tåler relativt stygge papirtap. Men man slipper altså å frykte konkurs. Noe som nå er en reell frykt i mange selskap.

 

Men jeg tror altså personlig at det er utpå våren vi får se en prising som matcher krisen. De neste resultatfremleggelsene (Q4, Q1 og Q2) vil bli stygge. Men personlig syns jeg det er veldig vanskelig å vite om dette er priset inn på børsen. Jeg frykter det er mange "optimister" enda. Men det er klart at griskheten også preger meg. :D Alikevel er jeg redd det vil se mye styggere ut i vår. Jeg kjøper ihvertfall ikke føre vi evt. skulle beveget oss til rundt 210 igjen. For det er ikke umulig at børsen vil gå ned til 180 eller helt til 150.

Lenke til kommentar

Det er vel aldri noen "trygge folkeaksjer". Det finnes alltid en risiko ved aksjer uansett hva du investerer i - det var ingen som hadde forutsett dagens krise.

 

Jeg også kjøpte aksjer i Yara. Men jeg kjøpte den for 102 kr/aksje. Dilemmaet jeg nå står ovenfor er om jeg skal selge meg ut før 2009 og kjøpe meg inn igjen noen måneder senere, i håp om nedgang, eller satse på at børsen bare går oppover igjen. Det er ganske spennende å følge med om dagen.

Lenke til kommentar

Det er mulig at børsen vil gå så lavt som 180 eller lavere, men jeg tror kanskje økningen i børsen de siste årene er en refleksjon av en inflasjon som har vært veldig høy sammenlignet med det konsumprisindeksen har målt. Oslo Børs har også vært en dollar hedge for mange utlendinger. Jeg tror det blir en runde med håp og rally på børsen ganske lenge fremover, ihvertfall i USA. Om økonomien i USA viser tegn på å snu vil denne oppgangen bli varig, men om det istedet kommer veldig dårlige tegn når 1-2 kvartal kommer i 2009 tror det blir stygt.

 

Det som er spennende er at i 1929 lå ikke boblen i høy P/E, men i høy E slik at P/E egentlig var ganske lav, men det var ikke slik at pris bok var på rundt 1 slik det er på Oslo Børs nå.

Lenke til kommentar
Oslo (2008-11-06): Yara International ASA

purchased yesterday 50,000

own shares in the market at an average price of

NOK 139,83

 

The transaction is part of a new buy-back

program, authorized by the Annual General

Meeting held 8 May 2008. The AGM authorized

Yara to buy back up to 5% of Yara`s shares

(14,578,767 shares).

 

The shares are purchased for later cancellation.

Yara has renewed the agreement with the

Norwegian State according to which the State`s

shares will be redeemed on a pro-rata basis to

ensure that the State`s ownership is unchanged

when shares are cancelled.

 

After this transaction Yara holds 1,300,000 own

shares, acquired as part of this buy-back

program.

Jeg har hørt om personer som har mistet de fleste verdiene sine i et selskap fordi selskapet har tullet med aksjene. Når Yara i en situasjon som den her kjøper opp 5%, er det for senere å stoppe de aksjene som de selv har kjøpt opp, og ikke noe mer?

Lenke til kommentar

Han kan fortsatt få rett når det gjelder gull.

 

Gullaksjer gikk dårlig i oktober, november i 1929, men når rallyet som varte frem til april 1930 var over begynte gullaksjer på en positiv utvikling, homestake mining økte 600 % fra våren 1930 frem til 1939 ( 400 % til 1932, samtidig som dow jones gikk ned 89 %). Den tiden var det en gullstandard, og prisen på gull var derfor fast slik at de som gravde gull hadde en helt sikker inntekt. Derfor er det ikke sikkert at historien gjentar seg.

 

Dette er en liste over hvilke aksjer som gjorde det bra i perioden 1929-1931

 

http://www.cnbc.com/id/27404980

Endret av festen
Lenke til kommentar

Det som ser ut til å gjøre det ganske bra er utilities som tjener på lavere råvarekostnader og samtidig gir en attraktiv rente sammenlignet med 0 %.

 

Det er de samme kreftene som driver utilities og flyselskap, men flyselskap er mer utsatt for en svakere økonomi, av flyselskap er lavprisselskaper best. Utilities en tryggere måte å satse på den samme trenden. Den trenden er svakere råvarepriser, sterkere dollar, og en svak økonomi i USA med med rente på 0 % i banken. Det er den trenden markedet fortalte om i dag.

 

F.eks Hawaiian Electric Industries Inc

 

Sats på Hawai

 

http://finance.yahoo.com/echarts?s=HE#char...ource=undefined

 

Sammenhengen mellom de to er så stor, at dette selskapet er ganske billig.

 

 

Hvis dagen i dag var en veiviser er det utilities som er det som det lønner seg å satse på fremover.

Endret av festen
Lenke til kommentar

P/E var i snitt 30-50 i 2000. Det var en stor boble fra 1994 og markedet var 200 % av BNP, nå er markedet 65 % av BNP. Det er et ganske normalt nivå. Om markedet skal til 2-400, eller er på en bunn nå avhenger av hvor mye pump priming sentralbankene gjør. Etter 1929 begynte de med pump priming høsten 1930. De har alt startet nå. Bortsett fra depresjonen har det nesten ikke skjedd noe pump priming.

 

Pump priming

 

Se og likheten på disse grafene fra 1924 og fra 2003, det er nesten helt identiske trender.

 

Det nivået på dow jones som justert for inflasjon tilsvarer bunnen i 1932 er ca. 3000.

 

I 2000 var boblen mest i forventningene til fremtidig vekst, og nå tror jeg kanskje det er i evnen til å opprettholde inntjeningen. Den type boble som var i 1929 var en boble i inntjeningen slik det har vært nå.

Endret av festen
Lenke til kommentar

I morgen er det ganske høy risiko for et ordentlig børskrakk i USA om støttenivåer blir brutt utover dagen, eller starten på et rally om det holder. Støtten på Oslo Børs på 212 vil kanskje holde frem til åpning i USA. Det er et viktig støttenivå.

 

Det bekymrer meg at Paulson fokuserer på å få forbrukeren til å låne fordi det er for tidlig enda og derfor vil markedet reagere negativt på det. Det som burde drevet markedet er bekymring for at de skaper inflasjon med å kjøpe masse verdiløse ting. Det markedet trenger er stabilitet og stadig mer pengebruk, ikke forsøk på å låne til uvillige forbrukere enda.

 

DJIA 8,282.66 /8175

Nasdaq 1,499.21 / 1515 (brutt)

S&P 500 852.30 /støtte på 848

 

OBX 220 / 212

 

Jeg har sett på litt oljeselskaper og slike selskaper som er på Oslo Børs, noen av de aksjene har brutt støttenivåene, andre har greid seg. Det kan bli stygt.

 

 

Jeg så på intervjuet med Warren Buffet på Charlie Rose. Han mente best case, så begynte ting å bedre seg om 6 mnd, mens det kunne ta 2 år.

 

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=206...&refer=home

Endret av festen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...