Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Det er jul bare en gang i året, og selv om jeg hopper over hele jula i år, valgte jeg å tøye prinsippet om å ikke drikke øl hjemme. Jeg kjøpte meg en 4-pack med Old Rasputin Russian Imperial Stout når jeg gjorde unna den siste julehandelen i dag.

 

Dette er en øl jeg har lest mye bra om og lenge har tenkt å teste ut, men det har blitt med tanken da mine siste stout-opplevelser har vært kjedelige. Dette ølet var derimot alt annet enn kjedelig. Veldig komplekst, mye smak, men likevel lettdrikkelig til å ha 9.0% alkohol.

 

Litt pussig å lese reviews i etterkant, da jeg ikke er helt enig i beskrivelsen av smaksbildet. Mange sier at det er smak av sjokolade, kaffe og en brent ettersmak, men for meg var den lakrisaktige smaken dominerende. Kanskje ikke uventet at jeg er uenig med amerikanere som skriver reviews, da det bare spises veldig søt lakris i USA (av alt jeg savner fra Norge, kommer salt lakris høyt på lista).

 

Ettersmaken minner meg veldig om Nidars Eukament. Det er en god ting ettter min smak, men jeg skal innrømme at jeg først trodde det var såperester i glasset mitt som satte smak. ;)

 

Tok to flasker i kveld, og tviler på at de to resterende blir stående lenge.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som man ser av teksten fra toll.no "Øl over 2,5 % (også sterkøl),eller rusbrus o.l. fra 2,5 til 4,7 %"

 

Så er det et meget fordelaktig komma, som åpner for innførsel av øl opp til 60% på ølkvoten. Logisk? Nei. Liker vi det? JA! Rusbrus er dog begrenset oppad, til 4,7vp.

 

Mange som tolker setningen som "Øl og alt mulig annet opp til 4,7 volumprosent, alt over dette går som vin" og tar derfor ikke med seg så mye godt øl som de egentlig ønsker. Det samme trodde jeg da jeg før jeg skulle på storshopping hos Systembolaget for første gang etter fylte 20. Heldigvis fikk en av de jeg reiste med bekreftet fra tollvesenet før vi dro at alt som er brygget på en slik måte at det kan kategoriseres som øl går for seg selv og ikke berøres av denne "maks 4,7%"-regelen.

 

Men husk at det er andre ting som gjelder ved fortolling og forelegg ved smugling, som nevnt tidligere. Det er egne satser for øl, og alt under 7,0% straffes likt.

Lenke til kommentar

 

Man fraviker ikke fremstillingen av øl i noen prosess for å lage et øl på den måten som f.eks. Brew Dog gjør. Et bedre ord enn destillering er vel konsentrering. Man fjerner vannet og lar alt annet bli igjen. Alkohol og vann har jo to forskjellige koke- og frysepunkt, og det skiller prosessene. I destillering vil alkoholen fordampe først, og det er dette man bruker. Ved å fryse vil vannet bli til is, og da er "alle" andre komponenter i ølet fortsatt med. Dette blir en debatt på flisespikkeri, men interessant å få de forskjellige meningene på det.

 

 

Det er en logikk som gjør cognac til vin.

 

 

Lenke til kommentar

Artikkel fra BeerAdvocate om "glassware".

 

Under "lambic" sies det at man skal servere det i "flute glass", eller "snifter" (cognacglass).

 

Noen som vet hvor man får tak i lange, flotte weissbier-glass? (Samme om det står Erdinger på siden eller ikke, men tenker på typen glass.)

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Sambell: Ja, stemmer det, men jeg tok bare med de to vanligste.

 

Misunnelig på Julesnadder, den fikk jeg aldri med meg. :(

 

Tror dere det er noen butikker som fortsatt har den? Hørt rykter om at Kontoret (pub i Bergen) skal ha noen flasker, men det var da en stund siden, og da må man betale pub-pris også.

 

Wit synes jeg er frisk og fin, men den gjorde ikke noe spesielt inntrykk på meg. Pale Alen til NØ derimot den synes jeg er veldig god, så gled deg til den.

 

Gjerne skriv et par ord om hvordan du opplevde Julesnadder og de andre ølene. :)

 

Kjøpte meg meg et par øl nå: Belhaven St. Andrew's Ale, Brewdog Trashy Blonde og Innis & Gunn Blonde. Sistnevnte har jeg allerede drukket. Dette er da en slags eikesmak-light av den originale I&G.

 

Den er på alle måter lettere på smaken, samt mindre eik-smak, men personlig synes det ble kvalmende mye vaniljesmak i "Blonde"-versjonen av originalen. Absolutt verdt å prøve, men jeg anbefaler å dele flasken med en venn, med mindre du er veldig glad i vanilje.

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Misunnelig på Julesnadder, den fikk jeg aldri med meg. :(

Synd det skulle være så vanskelig for deg å få tak i "Julesnadder" på dine kanter. Her er det fortsatt mye igjen på nærmeste Meny butikk (Oslo). Men uansett var det ikke så mye å gå glipp av. Jeg drakk en flaske for noen uker siden og den gikk raskt i glemmeboken. Om du har fått med deg "God Jul" så er dette en mye bedre øl på alle måter. Drakk en flaske av denne for noen uker siden også og den fikk meg hvertfall til å plukke opp én til, denne gang fra 2008 årgangen, som skal drikkes i løpet av de nærmeste dagene.

Har nettopp drukket ferdig en "Tiger Tripel" , også fra NØ, og har ikke akkurat funnet noen ny favoritt, men den var fyldig og smakfull. Personlig hadde jeg håpet på en ørlite mer søtlig smak og ørlite mindre bitterhet. Jeg har en ekstra flaske "Delirium Christmas" stående også som jeg likte svært godt da jeg smakte den for noen uker siden. Skulle gjerne ha sammenlignet den direkte mot "Tiger Tripel", men med såpass sterk øl blir det dessverre litt voldsomt å kjøre flere på rad.

 

 

Det er jul bare en gang i året, og selv om jeg hopper over hele jula i år, valgte jeg å tøye prinsippet om å ikke drikke øl hjemme.

Litt interessant prinsipp. Personlig synes jeg en av de beste måtene å smake en ny øl på, er å sitte (relativt)uforstyrret hjemme. Jeg trenger gjerne to flasker som må drikkes på forskjellige dager for å gjøre meg opp en mening om jeg liker det eller ikke. Å smake i selskap sammen med andre er svært hyggelig men jeg har en tendens til å gli mer over på den sosiale siden og miste litt mye av "smakskonsentrasjonen". I selskap med andre har det også en litt lei tendens til å bli litt for mange øl enn det man evner å holde orden på. ;)

Endret av Vice
Lenke til kommentar

Jeg synes Tiger Tripel er en veldig flott øl. Husker ikke nøyaktig hvordan ølen er på stående fot, men den gjorde absolutt inntrykk.

 

Forøvrig så har jeg også drukket Brewdog Trashy Blonde. Denne gang med litt bedre tid til å nyte ølen. Interessant butikk-øl, men er ikke noe høydare sånn generelt sett.

 

Skulle plukket med meg en Alpha Dog også, for å gi den vurdering nr 2, men det får bli en annen gang.

Lenke til kommentar

Jeg har et øl-relatert spørsmål til dere: Hva betyr det for ølen at den er "imperial"?

 

Har googlet i forhold til Stout (Imperial Stout), men sånn som med Nøgne Øs typer "Imperial IPA" og "Imperial Brown Ale". Hva vil det ha å si at ølen er "Imperial"?

 

Forstod det slik at for f. eks "Imperial Stout" er en sterkere og kraftigere (i %) stout?

Lenke til kommentar

post-89658-0-03258600-1293670152_thumb.jpg

 

Kødder ikke når jeg sier at denne smaker vann.

 

Tipper det er noen som har drukket den opp og fylt den opp igjen med vann! Opplevde det i minibaren på et hotell jeg var på en gang.. Kjedelige greier når man forventer en god og kald øl etter en lang dag, også kommer smaken av VANN! bleh

Endret av Henning-
Lenke til kommentar

Jeg har et øl-relatert spørsmål til dere: Hva betyr det for ølen at den er "imperial"?

 

Har googlet i forhold til Stout (Imperial Stout), men sånn som med Nøgne Øs typer "Imperial IPA" og "Imperial Brown Ale". Hva vil det ha å si at ølen er "Imperial"?

 

Forstod det slik at for f. eks "Imperial Stout" er en sterkere og kraftigere (i %) stout?

Jeg tror "Imperial" brukes som benevnelse for øl som er "sterkere". Enten det er på smak eller alkohol.

 

Spratt også en liten flaske NØ "Dark Horizon 3.ed." igår som en liten pre-nyttårsfeiring. Kan virkelig anbefales for spesielle anledninger. Veldig søt og god og med en definitiv kaffearoma som kom på slutten. Er glad for at det kun var en 0,25l flaske for med sin mektige pris og mektige alkoholinnhold (15,5%) var 25cl akkurat passe.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...