Gå til innhold

Kredittkort — Råd om valg og bruk!


Roberto

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Mitt Diners/EBG har MasterCard logo på baksiden.

 

Interessante synspunkter vedr. AmEx. Skal prøve å få skrevet noe ila kvelden, akkurat nå har jeg litt jetlag...

9528195[/snapback]

 

 

 

Jeg ser frem til å høre dine synspunkter Robbie!

 

(Forøvrig, nå er det oppe i 36 timer uten å ha fått svar fra kundeservice der på AmEx, som antydet i de forrige trådene er DnBs ordinære kundeservice for tiden rene gullprogrammet i forhold til AmEx hva svartid angår; der som sånn automatisk svar når jeg sendte inn, så jeg vet at mitt spørsmål er mottatt hos dem)

 

Enn så lenge kan jeg komme med noen flere momenter:

 

Kode og AmEx: jeg sendte inn skjema om dette. Men er dette kun til bruk i minibank? Med tanke på opplevelsene og "surret" med ID-sjekk og ansattes notering av kortnummer og personnummer hadde det vært greit å ha kode som "default"-funksjon slik at man unngår alt det surret. Er det muligheter for dette?

Det er i utgangspunktet greit for meg at det er signaturbasert, men jeg syns det blir for dumt når det blir svær ID-sjekk og notering av div. ting for de minste kjøpene........ og de "store" kjøpene sjekker de som regel ingenting på!

 

 

Hvor stort forbruk bør man ha for å få gullkort? Jeg fant en gammel artikkel på DinSide detdet ble antydet at inntekt på "kun" 300' var nødvendig for å komme i vurderingen, ellers er det vel nok å ha hatt et kundeforhold en stund og å ha betalt fakturane "prompte"?

De siste månedene har jeg lagt påå ca. 7-8000 kr pr. faktura.

Hva er typisk for grønt kort privatbrukere?

(Som ledd i å få opp dette ønsker jeg jo liste over brukersteder slik at mest mulig av forbruket kan gå gjennom AmEx.)

 

ER det en ide å betale andres kjøp med sitt kort? F. eks dersom folk i familien skal ha bil på verksted eller ha ørlegger hjemme etc? Så kan man troppe og og betale med kortet og la dem overføre til ens bankkonto fremfor å betale til selskapet på giro?

 

Forøvrig har jeg lagt meg for vane å bruke kortet på steder som lunsjrestaurant, supermarked og bensinstasjon, neste er å utvide til "faghandelen" som sportsbutikker, jernvarehandel etc. i den grad de aksepterer kortet.

(I så måte, kan der være buitikker som tar Diners men IKKE AmEx? Dette har jeg sett enkelte steder; oppslag på døren for "alle" kort, unntatt AMEx. :Tom. JCB-skilt har noen steder hatt, men likevel IKKE tatt AmEx!)

 

Hvordan brukes AmEx i USA? Er det slik at "alle" steder tar det? Som vanlige butikker osv?

Som tidliger skrevet har jeg "sjekkskrekkminner" fra de er statene, men nå er de vel så moderne at det er kort som gjelder? Og da kredittkort og ikke debetkort? (Noen steder i Europa var det jo også slik at de kun tok nasjonale debetkort i butikkene, IKKE internasjonale kredittkort, utrolig irriterende altså.)

 

Jeg setter pris på dersom noen har oversikt over, og ideer til, hvilke typer steder man kan forvente å få brukt AmEx, slik at jeg kan bruke det som mitt primære kort og kun ha BankAxept og i aller verste tilfelle minibankuttak som absolutte nødløsninger.

 

Noen som har tilleggskort til familiemedlemmer? Dette er vel også en fin måte å få opp forbruket på?

 

Ellers kjenner jeg/vet om meget få som har AmEx.

Jeg håper å kunne føre en livsstil der AmEx er sentralt, altså med en del reiser, restaurantbesøk og lignende.

Lenke til kommentar

Et forbruk på mellom 7000 - 8000 kr. pr. mnd. er nok et stykke unna for å bli oppdatert til AmEx Gold Card. Da har man et årlig forbruk på under 100.000 kr. Jeg tipper at mnd. forbruk på mellom 12.000 - 16.000 kr. er det som skal til for å bli oppdatert, og særlig om man har et årlig forbruk på nærmere 200.000 kr. over flere år.

 

I tillegg må man selvfølgelig ha plettfri betalingshistorikk.

 

Jeg har et ekstremt årlig forbruk på mitt kort og opplever nærmest ubegrenset tillitt hos AmEx. I tillegg yter de alltid førsteklasses service overfor meg. Jeg har ALDRI hatt noen grunn til å klage på responstid og servicegrad.

 

Men det bør ikke være slik, kun om man har et ekstermt høyt forbruk. Alle fortjener god service, selv om de sikkert yter det lille ekstra for de som bruker kortet mest, og som de igjen tjener mest penger på.

 

Som Saga-kunde i DnB NOR har man også flere fordeler enn f.eks. Total-kunder.

 

Grunnen til at det er færre AmEx-brukersteder enn MasterCard- og Visabrukersteder er førts og fremst at det koster brukerstedene mer å akseptere AmEx enn MC og Visa. AmEx tar alltid en høyere serviceavgift (%-beløp av kjøpesummen) enn de andre. Dette har med at AmEx-kunder har høyere lønninger og dermed har annledning til å handle oftere og dyrere varer enn andre kortbrukere. AmEx-kunder er derfor de mest attraktive kundene for brukerstedene. Videre er det færre AmEx-kunder på verdensbasis enn f.eks. MC og Visa, slik at de "behøver" høyere serviceavgift enn andre. (AmEx skal ikke være for alle)

 

I tillegg har AmEx det laveste valutapåslaget, det vil si hvor mye ekstra det koster deg å bruke kortet når du handler i utenlandsk valuta. Normalt påslag er 1,75% - 2.00%, mens AmEx bare tar 1,5%.

 

Er man mye ute å reiser og bruker kortet for store summer, betyr dette noe.

Lenke til kommentar

Er det ikke slik at butikker som aksepterer Visa, også aksepterer MC og Amex (og omvendt)? Butikken må ihvertfall inngå en avtale med Teller.

 

Noen som vet hvor mye butikkene betaler i provisjon for å akseptere Amex? Jeg mener jeg har lest tall så høye som 8% her i forumet en gang.

 

Det sier seg selv at en daglivareforretning med "små" marginer ikke har råd til å betale så mye for transaksjonen (uten å heve prisene tilsvarende).

Lenke til kommentar

Det er opp til det enkelte brukerstedet å akseptere American Express. Det er riktig at Teller utsteder brukerstedsavtaler for AmEx, MC og Visa, men det er ikke noe krav om at man må akseptere AmEx for å akseptere MC og Visa. Dette bestemmer man selv.

 

Fordelen med at Teller også kan tilby AmEx-avtale er at da har brukerstedet færre å forholde seg til. Man får alt på ett sted, med unntak av Diners Club.

 

Forhåpentlig blir det flere som aksepterer AmEx i Norge, nå som Teller også kan tilby dette. Veldig mange har MC -og Visaavtaler med Teller pr. idag og ved noen meget enkle grep kan de også begynne å akseptere American Express.

 

Jeg henvender meg ofte direkte til brukerstedet om de ikke aksepterer AmEx, for å høre om de kan begynne å gjøre det.

 

Prøv å gjør dette selv også, så vil dere oppdage at mange begynner å gjøre det.

 

Send dem en mail, eller ring.

Lenke til kommentar

Ok, man får bare ta å "holde ut" her.

 

Til referanse mailet jeg Teller, og de svarte bra rasket. (Dessverre var svaret at der "ikke finnes" lister over AmEx brukersteder, altså må man fortsatt basere seg på student BankAxept virker det som!!)

 

 

Jeg har også sendt mail til brukersteder (og Teller) om AmEx tilgjengelighet.

Man burde forvente at "finere" supermarkeder pluss lagerutsalg tar AmEx?

I grunn ønsker jeg at alle forretninger skal ta AmEx, men tiden er vel ikek moden for slike "krav" ennå?

Man får bare vente på at Teller komemr med flere steder som tar AmEx? I og med at de nå kan "bundle Visa, MC og AmEx i ett?

 

 

Jeg imøteser gjerne kommentarer fra flere her!

 

Vedr. gebyret så har jeg vanskelig for å forestille meg at det er på mer enn 2-3 %, dette er jo allerede "å ta seg grovt betalt" iflg. mange.

Lenke til kommentar

I følge dnbnor.no er det ikke halv årspris og 0,- i innmeldingsavgift på AmEx Gold Card i Saga-programmet. Der står det 1200,- pr år og 300,- i innmeldingsavgift.

 

På Total- og Total Pluss-sidene står det halv årsavgift på Green Card og 0,- i innmeldingsavgift.

 

De tilbyr ikke AmEx via Studentprogrammet.

 

På søknadsskjemaet på americanexpress.no står det heller ingen ting om at man som programkunde hos DnB NOR får man rabatt. (Hverken Green eller Gold) Dette gjorde det tidligere.

 

Virker derfor som American Express/DnB NOR er i ferd med å fjerne dette tilbudet.

 

Vet ikke om dette får konsekvenser for allerede eksisterende programkunder, eller om dette kun blir gjeldende for nye kunder.

Lenke til kommentar

Det er individuelt hvor mye AmEx tar i serviceavgift.

 

MC og Visa tar mellom 1.5% og 2.0%, mens AmEx tar fra ca. 2.0% og oppover. Avgift på mellom 2.5% og 3.% er ikke uvanlig.

 

Det er enklere for brukersteder som er tilknyttet en kjede og som omsetter for store beløp pr. år å forhandle seg fram til gode avtaler enn det er for den lille forretningen på hjørnet.

 

Eks. Harrods i London har lavere serviceavgift på AmEx enn en liten forretning i London har.

 

Det samme gjelder for brukersteder i Norge og alle andre land hvor man aksepterer ulike betalingskort.

Lenke til kommentar

Ser at det er veldig mange utspill rundt hva som kreves (forbruk etc) for å bli oppgradert fra AmEx Green til Gold.

 

Men det skrives lite om kravene når man søker direkte som ny kunde. Er det ikke enklere å søke Gold direkte med en gang, når man ikke har et eksisterende kundeforhold fra før? Noen som vet noe om kravene da?

Lenke til kommentar
Har nå oppdaget på den harde måten at 7-11 ikke tar annet enn bank axept.  Tydelig at det er opp til den enkelte kiosk å velge hva slags avtaler de skal inngå iht hvilke kort de tar.

9541247[/snapback]

 

Dette er en vits! En "internasjonal" kjede som 7-11 bør akseptere (det meste av) kredittkort. Det skal nevnes at de fleste (alle?) 7-11 har minibanker i lokalet, men jeg synes lite om ordningen (som også McDonalds har). Å plassere minibanker, som de sikkert tjener penger på, i lokalet, for å unngå kreditkortgebyrene, er helt tullete.

Lenke til kommentar
Da skjønner du at utlendinger sier at norge er et u-land når det kommer til aksept for kort. Tenk å bli møtt i døra med "nei, vi tar bare norske kort".

9541351[/snapback]

 

Det verste jeg hører er "Vi tar bare norsk Visa". Det som menes er selvfølgelig at de kun aksepterer BankAxept. Jeg mener å ha lest at det er ulovlig å kun akseptere norske kredittkort.

 

Når det gjelder kunskapen rundt kortbruk er den i beste fall begrenset.

Jeg har Visakort med chip, og opplever ofte at personalet ikke har peiling på hvordan det skal brukes. Ser dumt på meg når jeg stikker kortet i leseren.

 

Husker en selger som tydeligvis ikke hadde peiling. Når du trekker kortet kommer det opp kredittkjøp i displayet, og du kan taste ok for godkjenne beløpet. Men hun fikk helt "byer", og beklagde seg. Det hadde nemlig skjedd før at det kom opp "kredittkjøp" på terminalen. Uten at hun hadde den ringeste anelse hvorfor.

Lenke til kommentar
Har du fått svar fra amex idag Ryne?

9541145[/snapback]

 

 

 

 

Nei du stue. Intet svar.

Hvor lang tid bør det gå innen rimelighetens grenser?

Jeg fikk jo den automatiske bekreftelsesmailen.

 

Jeg husker jo fra "barndommen av" de helsides AmEx-annonsene i de amerikanske bladene av typen

"jeg er strandet blant buskmenn langt oppe i Øvre Volta og en krokodille spiste lommeboken. Men jeg bare la meg og sov i fred og ro og neste morgen hadde AmEx vært der med penger, nye kort og billetter ..."

 

Da er det ikke helt det samme i Norge 2007. hva om jeg hadde mailet dem om en liten "krise" rett før batteriet på laptopen gikk ut mens jeg stod på et øde sted?

 

Jeg er ikke ansatt i kundeservice selv, men fra mine "kontakter" i lignende bransjer hører jeg at det etterstrebes å ha kortest mulig svartid. Gjerne på minutter.

Burde jeg purre igjen på dette?

 

I går brukte jeg kortet på butikker på kjøpesenter, i dag skal jeg prøve på det samme igjen, f. eks Meny.

 

Det er litt vanskelig å være AmEx-fan i disse dager, men jeg prøver!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...