Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 100 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Kor stor forskjell er det eigentleg mellom vanlege bønner og espressobønner? Og kva er forskjellen? Etter eg fekk aeropressen, så er det lettare å ordne seg "espressoar". Er det ein merkbar forskjell på desse bønnene? I og med at eg ikkje lagar espressobaserte drikkar så altfor ofte, veit eg ikkje om det er verd å kjøpe ein pose med 250 g espressobønner som vert ståande lengre enn den burde.

 

Kor lenge kan eventuelt bønnene kan liggje før dei vert ubrukelege?

Ofte er espressobrente bønner mer brent enn annen kaffe. Meningene om brennegraden er meget forskjellig, men i kaffemiljøet er det ganske vanlig å bruke samme lyse brenningsgrad i espressomaskinen og trakteren/AeroPress. Jeg kaster hele bønner som er brent for over 4 uker siden. Om du kjøper ferdigkvernet kaffe, så begynner forfallet med 'en gang. Har du en vakuumboks kan kvernet kaffe muligvis beholde noe av karakteren en ukes tid.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kaffeposer man kjøper i butikken har såkalt beskyttet atmosfære, det vil si oksygenfri "luft" rundt og mellom kaffekornene. Det er oksygenet som forringer kaffen. På kjemispråk kaller vi det oksidasjon av fett. Mer folkelig sier vi at fettet harskner.

 

Kvernet kaffe gir veldig god kontakt mellom lufta rundt kaffekornene og fettet inni. Derfor skjer harskningen mye raskere i kvernet kaffe enn i hele bønner, så fremt det er oksygen til stede.

 

Kaffeposer er ikke 100% tette for oksygen. Det lekker (diffunderer) oksygen tvers gjennom plastlaminatet. Det er årsaken til at lufta inni posene sakte men sikkert får oksygen og kaffen går ut på dato etter hvert, selv i uåpnet pose. Hadde man oppbevart kaffen i solide diffusjonstette beholdere kunne den i teorien holdt mye lengre, men sånn beholdere koster alt for mye til at det gir mening. Merk at dyre kaffeposer ofte har solide poser med tykt metallsjikt i laminatet, mens billigposer (Cirkel) ikke har laminat i det hele tatt.

 

Frysetørret kaffe, pulverkaffe, er ennå mer sensitiv for oksidering enn filterkaffe siden kornene er porøse (tørket mudder av kaffe) og ikke hele biter av kaffebønner. Pulverkaffe forsegles bedre ved at de oppbevares på glass med metallforsegling under lokket.

 

Selv oppbevarer jeg hele brente kaffebønner i uåpnet pose lengst mulig. Når jeg åpner en pose heller jeg en ukes forbruk i kverna og resten på et passe lite norgesglass. Glass forsegler bra, men skaden er delvis skjedd allerede når posen åpnes og blandes med oksygenrik luft i norgesglasset. Jeg kom på nå at harskning skjer tregere ved lave temperaturer, for eksempel ved å oppbevare norgesglasset i fryseren, men jeg regner med det kan gi noen kondens-utfordringer når det tas ut og skal kvernes.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

For et flott innlegg Simen1 :-)

 

Jeg bruker denne vakuum boksen til vanlig:

http://www.tableking.com.au/products/Vacu-Vin-Coffee-Saver-with-Vacuum-Pump.html

Jeg har en mye mindre modell, og som har mørkebrun plastikk (kjøpt for 100 år siden).

 

Kaffeguruene Scott Rao og James Hoffmann anbefaler å fryse bønnene ved lengere tids oppbevaring, men de må "tines" godt før bruk. Jeg tiner bønnene uten lokk for å unngå kondens.

Lenke til kommentar

God kaffe til Aeropress? Mangler kvern.

Spør på en god kaffebar, de bør ha oversikt over hvilke kaffer som passer til hvilke bryggemetoder. Få dem til å male for deg, kjøp i lufttette poser på 250 gram og drikk kun den kaffen til posen er tom. Det viktigste er tross alt at den er fersk, men en god kaffe er fullstendig drikkbar en uke etter kverning.

Lenke til kommentar

Jeg trenger hjelp til Hario V60. Tenkte jeg skulle gå vekk fra kapsler, både av hensyn til smak og ikke minst miljø. Gikk for V60-02, samt Buono-hellekanne, da det var et tilbud på akkurat dette, men vurderer å gå over til noe annet som er lettere.

 

Har forstått det slik at V60 inspirerer til prøving og feiling, og å forsøke seg fram til et bra resultat. Jeg for min del er ganske lei av denne prosessen, og vil bare ha en god kopp kaffe, til meg selv samt når jeg har gjester.

 

Det toppet seg nylig, og jeg var jeg forberedt på å kvitte meg med V60, etter x antall dårlige kopper, og flere poser kaffe og tid sløst vekk. Synes det har blitt for mye "styr", men det er jo sikkert en vanesak for de som har gjort dette mange ganger, med vellykkede resultater.

 

Ser for øvrig at flere gjerne bruker flere kaffesystemer. Kjøkkenet mitt er ikke gigantisk, og interessen for kaffe er ikke større enn at et system holder for meg. Misforstå meg rett, folk flest i min omgangskrets drikker traktekaffe/kapsler, og jeg er den eneste som har brygget manuelt. Av de mer kaffeinteresserte jeg har snakket med på kafeér og lignende, har jeg merket en holdning som går for det beste utstyret, de dyreste vektene, de beste bønnene, og å skaffe seg mange forskjellige systemer som kan stå på utstilling hjemme.

 

Jeg vil bare ha god kaffe. Enkelt og greit. Tenkte derfor å lage en oversikt hjemme, med fast kverningsgrad, kaffe-vann ratio etc. Jeg har pleid å ligge rundt 0,06 som forhold, altså kaffe/vann, f.eks 20/300= 0,06666

 

- Jeg har Wilfa WSCG-2. Hvilken kverningsgrad er anbefalt for V60? Jeg har pleid å bruke "filter".

 

- Man skal visstnok variere kverningsgrad avhengig av hvor mye kaffe man brygger. Hvilken kverningsgrad skal jeg bruke for 1 kopp, 2 kopper, 3 kopper etc.

 

- Hvor lang bryggetid beregnes for 1 kopp, 2 kopper, 3 kopper etc.

 

Takker uendelig masse for all hjelp!

Endret av eplekasse
Lenke til kommentar

Nå framstår kanskje innlegget som veldig sutrete, og det var ikke meningen. Jeg har innsett at jeg kanskje ikke har nok entusiasme for å jobbe mot akkurat dette.

 

For øvrig har jeg altså vannkoker, Hario Buono-hellekanne, vekt, og timer er bestilt og kommer i posten. Temperaturmåler har jeg ikke, har pleid å helle vannet over fra vannkoker til hellekannen og begynne brygging derfra. Da skal visstnok temperatur en være ideell.

 

Har vurdert Beehouse eller Clever, de selges ikke i Norge, men skal i hvert fall være enklere å bruke.

Endret av eplekasse
Lenke til kommentar

Eplekasse:

Jeg er definitivt en kaffenerd, og jeg lager kaffe med vakuumbrygger. Mange mener at denne byggemetoden er den vanskeligste. Selv elsker jeg den muligvis pga. ritualet ved bryggingen.

 

Håndbrygging er relativt vanskelig spesielt i begynnelsen, og det tar tid, med muligens AeroPress som unntak.

 

Den letteste måten å oppnå kaffenirvana er en Moccamaster, kvern og ferske kvalitetsbønner. Selv har jeg gått til innkjøp av ONE CUP, en Moccamaster som bare lager 1 kopp om gangen. Det er veldig enkelt, og jeg må tilstå at jeg aldri har drukket mer kaffe enn nå.

 

Clever er en smarting som jeg ofte bruker på lengre togturer. Når det gjelder håndbrygging er clever den enkleste måte å brygge god kaffe. En clever koster under 100 kroner, og sammen med kvernen du allerede har er dette også et meget rimelig alternativ,

Lenke til kommentar

Noen som har erfaring med "Hacienda La Esmeralda"?

Jeg ble anbefalt denne av han som brenner på mitt lokale kaffebrenneri. Eneste som stoppet meg er at jeg, som student, fant prisen på 400kr for en 250g pose noe stivt. Dette er 4 gang hva de tar for "normal" kaffe, og 10 ganger hva jeg betaler for like god og nybrent kaffe hos min foreleser.

 

Verdt det?

Også en student fortjener å koste på seg litt luksus i hverdagen. Esmeralda er et kultfenomen innenfor spesialkaffe. Jeg var så heldig at jeg fikk smake Esmeralda for 3-4 år siden, og det var en åpenbaring. Esmeralda skilte seg ut fra all annen kaffe ved å ha en utpreget smak av bergamott (tenk Earl Gray te). De siste årene synes jeg at Esmeralda har mistet mye av de revolusjonerende egenskapene, men hver sesong kjøper jeg alltid 250 gram. Kaffen er luksus, og det skal du koste på deg en gang i blant :-)

Lenke til kommentar

Den letteste måten å oppnå kaffenirvana er en Moccamaster, kvern og ferske kvalitetsbønner. Selv har jeg gått til innkjøp av ONE CUP, en Moccamaster som bare lager 1 kopp om gangen. Det er veldig enkelt, og jeg må tilstå at jeg aldri har drukket mer kaffe enn nå.

 

 

Cup One vurderte jeg flere ganger tidligere, men tror sannelig jeg skal gå for den. Blir mindre mask, og man er garantert en god kopp hver gang. Har tenkt at den er noe overpriset i forhold til de vanlige Moccamasterene, men det er vel mest fordi den er ny. Ser ut til at den må bestilles fra produsenten selv, ingen kjeder i Norge som har tatt den inn enda? Takker for tips!

Endret av eplekasse
Lenke til kommentar

Nokon som har prøvd metallfilter til Aeropress?

 

Jeg har testet disse to en god stund, og har vel så langt konkludert at jeg foretrekker papirfilter.

 

Det groveste filteret er ganske verdiløst for min del. Åpningene er alt for store i forhold til hvordan jeg kverner kaffen til bruk i aeropress, og etterlater veldig mye pulver i bunnen av koppen.

 

Det finere filteret er egentlig ganske greit i forhold til smak. Definitivt en "sterkere" eller "besk" kaffe, som sannsynligvis kommer av flere faste partikler i kaffen, kontra papirfilter.

 

Begge disse to har problemet at de krøller seg etter bruk, og ikke vil sitte fast i filterholderen. Dette er problematisk om du bruker opp-ned metoden.

 

Jeg mener at papirfilter gir en renere smak eller noe slikt, andre sverger til metallfilter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Nokon som har prøvd metallfilter til Aeropress?

 

Jeg har testet disse to en god stund, og har vel så langt konkludert at jeg foretrekker papirfilter.

 

Jeg bruker de samme to filtrene, og foretrekker dem sterkt fremfor papir. Jeg er enig i at det groveste er for grovt, og det tynneste er skjørt. Neste gang jeg kjøper metallfilter blir det et S-filter, som både er finere og mer robust. Jeg bruker opp-ned-metoden hver dag uten problemer, og opplever at vanlig brygging er umulig fordi vannet renner tvers gjennom filteret.

 

Ellers opplever jeg at smaken blir mye fyldigere, mer som med presskanne. Anbefaler metallfilter på det sterkeste.

Lenke til kommentar

Tips til kvar ein kan kjøpe det og type?

Kva kverningsgrad går det i? Meiner eg las at det kunne gå gjennom filteret om ein kverner for fint.

 

Edit: Er det kun kaffemesteren.no som sel Zoègas over nett? Enkelte butikkar har merket, men ingen har heile bønner.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

De skjøre filtrene får du på linken til eBay som Eaan postet. S-filter får du fra http://www.kaffeologie.com/shop/s-filter-for-aeropress-coffee-makers. Vet dessverre ikke om noen andre steder du kan kjøpe dem.

 

Hva angår kverningsgrad har jeg ikke hatt veldig store problemer med mine. Litt mindre grut i koppen med filtermalt kaffe og aeropress enn med presskannetrakting, men jeg kverner nesten aldri finere enn det og kan ikke uttale meg sterkt.

Lenke til kommentar

Noen som har testet ut TW sitt filter? Er ikke tålmodig nok til å vente på eBay om hans er greit.

Har brukt et lignende, med en relativt massiv skive og få, store hull. Ser at han ikke har listet opp spesifikasjoner om antall hull og hullstørrelse, så jeg kan ikke sammenligne direkte, men jeg opplevde at det var mye grut og at det krevdes stort trykk for å få vannet gjennom. Nærmest kroppsvekt for veldig sterk kaffe.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...