Gå til innhold

Chipset kjølere: Zalman vs Swiftech vs Spire (ny)


Anbefalte innlegg

Har oppdatert testen med enda en kjøler, se post nr 3 på denne siden.

 

 

Har hatt det populære hovedkortet Asus A8N-SLI Deluxe i noen måneder nå. Først var det å bruke den velkjente "vepsen" en stund, men som mange mange andre har gjort, så ble den byttet ut pga lyden. Ett populært valg er Zalman ZMNB47J:

 

zmnb47j.jpg

 

Denne har ingen vifte og er dermed helt lydløs, men den trenger dermed litt hjelp av bra luft flyt i kabinettet for å virke helt optimalt. I mitt Lian Li PC75 har jeg fått dette til bra, med de medfølgende viftene som blåser igjennom Harddiskene og rett på viften. Jeg har også fått til litt ekstra vifte hjelp til chipset kjøleren ved å bruke Zalman VF700-CU kjøleren på skjermkortet. Denne kjøleren har en stor vifte og blåser igjennom skjermkort kjøleren og inn på alt omkring.

 

Men etter å ha lest at flere har klaget på at de nesten brenner seg på fingrene ved å ta på chipset kjøleren, så har jeg fulgt litt med på tempen. Vel chipsettet har ingen egen temp måler, men det nærmeste blir HK tempen. Og i dette varme været vi har om dagen (8.7.05) så lå HK tempen på 47 grader. Normalt temp med ca 22 grader i rommet er 37-39 grader. Dermed var det å ta fingertesten, og det gjorde fort vondt.

 

En ting jeg prøvde på var å sett en bordvifte å blåse inn i kabinettet, dette senket effektivt HK tempen med 10 grader, men det er veldig upraktisk, og jeg liker ikke å ha den på når jeg er på jobb, pga brannfare.

 

Da var det bare å se seg etter en annen kjøler, med vifte men uten vepse bråk. Valget falt på Swiftech MCX159A. Den har bra med kobber bunn, aluminium varme spredere og en liten vifte.

 

mcx159a.jpg

 

Så var det bare å finne motet til å bytte vifte. Når jeg byttet vepsen med Zalman, så var det kjempe lett å bytte, kun klippe bort feste, og presse inn nye. Slik var det ikke denne gangen. Nå måtte hovedkortet demonteres, siden det kreves festeskruer fra baksiden.

 

Når jobben var gjort, så viste det seg at det var noen millimeters klaring mellom kjølerene på skjermkortet og chipsettet:

 

Swiftechvifte.jpg

 

Jeg har ett XFX 6600GT kort, min bror har ett Sapphire X800XL, og fikk ikke plass til å ha Zalman skjermkort kjøleren og Swiftech chipset kjøleren sammen, det kolliderte.

 

Så var det bare igjen å sjekke om det var noe forskjell. Noe som er viktig er å huske at Swiftech kjøleren ikke har vifte monitor, slik at den må settes som vifteløs i bios.

 

Etter å ha kjørt de samme prorgammene en stund, samt ett par runder med Super Pi, så holdt hovedkort tempen 1 grad mindre. Men fingertesten viste at kjøleren kjølte bedre en den vifteløse.

 

Sammenligning:

 

Zalman:

 

+Lydløs

+Enkel Montasje

+Liten plass

+Bra kjøling (vinter)

 

-Trenger ett gått ventilert kabinett

-Dårlig kjøling (sommer)

-Noen må kutte bort litt av viften pga skjermkortet er i veien.

 

 

Swiftech:

 

+++God kjøling (hele året)

+Ikke hørbar vifte

 

-Tungvind montering

-Litt høy for noen skjermkort

 

 

Konklusjon

 

Hvis du greier å ha det kjølig der PCen står på årets varmeste dager, så er Zalman kjøleren det beste valget du kan gjøre. Men har du ikke eget kjølerom så kan jeg anbefale Swiftechen. Så sant den ikke kommer i konflikt med skjermkortet (sjekk om du har fri sikt med skjermkortet montert rundt hele kjøleren som sitter der i dag). Men hvis du har montert hovedkortet allerede, tenk deg om før du gjør noe, det er litt jobb å montere den.

 

Men husk at begge kjølere så må man avstille Chipfan varsling i bios.

Endret av AndersT2
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Videoannonse
Annonse

Zalmanen er MER en god nok i min PC hvertfall. Chipsettet blir varmt, javel, men det tåler jo enormt mye i utgangspunkte! Dersom ikke PCen til stadighet henger seg eller skrur seg av er det vel ikke noen vits i noe annet enn Zalman kjøleren? Visst PCen høres ut som en skurtresker uansett så betyr det jo ikke noe, men vil du ha det stille som jeg, så gå for Zalman, det blir ikke for varmt!

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Oppdatering:

 

 

Har tenkt på nytt skjermkort, og det blir enten X1800 eller 7800GT. Begge disse kortene er lengre en det jeg har i dag, og vil dermed komme i konflikt med Chipset kjøleren (noe Nvidia ikke har tenkt på med den plasseringen de har valgt).

 

Så da ble det litt testing av forskjellige alternativer.

 

Jeg prøved Zalmanen om igjen for å få tempen med den, samt tempen med Swiftechen, og denne med en større vifte.

 

Samt den jeg valgte å montere på hovedkortet fra Spire.

 

Temperatur resultater i bunn av posten.

 

Først ut var Swiftechen som satt på kortet, denne er som nevnt stille, og den kjøler bra, men dessverre er den altfor høy til at den fortsatt kan bli på kortet med ett nytt skjermkort. Bare se bildet under:

 

swiforiginal.jpg

 

Den første tanken jeg fikk var å prøve å kappe denne ned, samt å montere på en smalere vifte. Den som er på originalt er 2 cm høy. Men fant fort ut at kjøleren fortsatt ville være altfor høy. Det er kun 1.6 cm klaring fra hovedkortet og opp til skjermkortet. Så for moroskyld så testet jeg med swiftechen og en 50 mm vifte (originalen er 40).

 

Slik så det ut.

Swif50mm.jpg

 

Til slutt så monterte jeg Spire kjøleren. Her var det ikke problem fritt. For det første så kom kjøleren med lim på undersiden. Dette brukte jeg en god tid på å få bbort. Først skrapet jeg det bort med en flat skrutrekker (tok ca 10 minutter), og restene ble fjernet med kjøle pasta rense veske. Neste problem var at festene sitter litt forskjellig fra de andre, slik at kjøleren blir sittende på skrå, og dermed var den i konflikt med en komponent på HK. Her var det fra med bau fila (se høyre side på bilde under). Det siste problemet var at den egentlig er beregnet for skjermkort, og kommer med en 2 pins strømtilkopling som ikke passer i 3 pins. Løsningen var å presse den ned på pinnene, den sitter bra nok.

 

Spirekjler.jpg

 

Spire kjøleren har litt mer lyd i seg enn Swiftechen, men ikke like mye som vepsen som kom originalt. Når øret er nærme så er det lett å høre den, men på normal avstand (PC på gulv, hode på topp av kroppen på en stol) så høres den ikke like bra.

 

Så til resultatene. Siden chipsettet ikke har egen temp føler, men kun en omgivelses føler så er det litt vanskelig å få tatt riktig temp. Jeg brukte min gamle enermax viftestyring til å måle tempen med, samt se MB tempen i Everest. Temp føleren ble plassert så nærme senter som mulig inni kjølerene.

 

På lyd siden var selvfølgelig Zalman den store vinneren, ingen vifte ingen lyd. Mens 50mm på Swiftechen var heller ikke hørbar, Mens Spire er taperen her.

 

Temp resultater: (Rom tempen var 23 grader, og lokket på PC var av)

 

 

IDLE:

Kjøler-----MB---Chipset

Zalman---37 ----47

Swif.40---37-----37.6

Swif.50---34-----35

Spire-----36-----38,6 (Temp tatt på side av kjerne)

 

 

Load ble tatt etter noen minutter i prime95, max temp.

 

LOAD:

Kjøler-----MB-----Chipset----Finger Temp

Zalman---40------50---------Meget Varm

Swif.40---40------40,3 ------Lunken

Swif.50---35------37,5-------Mindre lunken

Spire------38-----39,4--(Temp tatt på side av kjerne) Finger temp ikke tatt.

 

 

Ut i fra dette så er i mine øyne Swiftechen overlegen, og med på montering av større vifte, så er den enda bedre. På både Swiftechen og Spire skal det lett kunne gjøres å påmontere en 45 mm vifte som vil gjøre store utslag. På Spire sin er det vare bytte ut feste med en gjennomgående skrue (samt fjerne original viften). Swiftechen har feste bøyle som det kan på monteres skrue som holder viften fast. Slik skal det også kunne monteres på en 50 mm vifte, hvis plassen tillater det.

 

Hvis man ikke har ett godt ventilert kabinett, så vil jeg på ingen måte anbefale Zalman sin, (hvis man ikke litt kreativt påmonterer en vifte). Når jeg tok den av var den veldig varm, noe som aldri er bra for PC.

Endret av AndersT2
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Fin omtale, men det er litt vanskelig å forstå oppsettet for temperaturene :) .

Du burde sette opp tabeller med TAB, ville vært mer oversiktlig da ;) .

5112598[/snapback]

 

 

Det er det som er problemet, ved bruk av tab så bare hopper den til "oppdater post", så jeg brukte mellomrom for å skille, da dro det seg bare samme slik det var. Håper det ble litt mer oversiktlig med bindestrek som skillere.

Endret av AndersT2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...