Gå til innhold

Tollgrensa tapte i retten


Anbefalte innlegg

Vet ikke om det ble i riktig del av forumet...

 

men her er det:

http://pub.tv2.no/nettavisen/it/article379848.ece

 

Med denne begrunnelsen vil hele tollfrigrensa bli opphevet dersom det utenlandske selskapet likevel må betale moms. Da er det lite poeng med tollfrigrensa

 

jaja, kan virke som det er slutt på å få kjøpt billige varer (les under 200,-) på nettet..

 

Betaler vi ikke nok i avgifter allerede, men kan jo forstå at det blir vanskelig for norske

aktører å konkurere mot noen som ikke betaler mva

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ser både mye negativ og mye positivt ut ifra at en fjerner 200 grensa.. Negative er vel at de fleste som handler fra play.com ikke får fortsette med dette..

 

Men det positive er jo at dette kan skape arbeidsplasser i norge og flere firmaer som lurer på å flagge ut kommer nå til å fortsette i norge..

 

Derimot tror jeg ikke prisene i norge vil øke noe særlig, tror heller at det blir flere som konkurerer om kundene, og at vi kommer til å få et større mangfold av varer..

 

Uansett så er det konkuranse hemmende når firmaer i utlandet kunne sende varer under 200,- kroner til norge og i tillegg slippe å betale moms..

 

rscue

Lenke til kommentar

He-he, dette er ikke noen særavgift... det var et særavgiftsfritak. Selvfølgelig er det ingen grunn til at varer til under kr 200 NOK skal unslippe norsk mva. Om Norge ønsker at det skal handles med småvarer til under kr 200/1000, så bør de fjerne hele unntaket.

 

At flertallet på stortinget ønsker en heving av beløpet..... :no: ...for mye FRP?

 

PS: Men fortollinggebyret kunne de fjernet/kraftig redusert, og krevd inn mva. avgiften når du henter varen på posten.

Lenke til kommentar

Jeg synes dere burde lese dommen før dere depper :D

 

200kr grensa er lovfestet av det norske storting (tror pressen har glemt at det ikke er opp til domstolene å lage lover, men stortinget), så fritaksgrensa kommer nok aldri til å fjernet i overskuelig framtid.

 

Vi må huske på kjernen her:

 

Ifi OY (som eier fotolabo) markedsfører seg i Norge, de har norsk kontonummer der de får inn pengene og de bruker norsk adresse. Det er heller ikke sikkert at forbrukerene vet at varene kommer fra Finland. Dessuten har vi reglen i den da gjeldende kjøpslov (finner nesten samme i forbrukerkjøpsloven) at levering skjer når forbruker mottar varen..

 

Det dommerene sier som har med 200 kr grensa er:

 

1.

Det forhold at varer med verdi under 200 kroner for tida er fritatt for innførsels-merverdiavgift etter forskrift nr 12 §5 nr 2, er åpenbart uten betydning for avgiftsplikten på omsetningen som det her er tale om. Norske forbrukerkunder som bestiller varer fra Ifi OY (Fotolabo Club), kjenner for øvrig ofte ikke til at de ferdige bildene blir sendt fra Finland, og har da heller ingen foranledning til å regne med avgiftsfritak.

 

2.

Etter rettens syn kan det ikke ha betydning for avgiftsplikten at spørsmålet om leveringssted kunne stilt seg annerledes hvis Ifi OY hadde levert bilder til næringsdrivende istedenfor forbrukere i Norge. Lagmanns-retten bemerkes at dersom også andre elementer i det konkrete kjøpsforholdet tas i betrakt-ning, som blant annet hvor avtalen inngås, adresse for innlevering av filmpose og betal-ingssted, trekker dette enda sterkere i retning av å anse transaksjonene som omsetning i Norge.

 

3.

Lagmannsretten er endelig enig med staten i at reelle hensyn tilsier at utenlandske postordreforetak som driver omsetning rettet mot norske forbrukere, likestilles med norske konkurrenter når det gjelder avgiftsplikt på omsetningen for å unngå kokur-ransevridning. -> Play.com kommer nok ikke inn her, men cdon.com kan muligens dette fordi de driver aktiv reklame i Norge gjennom TV etc.

 

4. Til sist:

 

Konklusjonen blir at Ifi OYs salg av varer med verdi under 200 kroner til norske forbrukere er avgiftspliktig omsetning i Norge, og at Oslo fylkesskattekontor har forstått loven riktig når dette er lagt til grunn. Ifi Oy har ikke bestridt omfanget av etterbereg-ningskravet med tilleggsavgift og renter. Tingrettens dom, der staten v/Finansdeparte-mentet ble frifunnet, blir dermed å stadfeste. Lagmannsretten er også enig i tingrettens omkostningsavgjørels

 

Så ta alt dere leser med en stor klype salt :D:whistle:

 

Edit: Det om grensa står i en forskrift som er hjemlet i lov, så det står ikke i loven men i forskriften. Se under.

Endret av KVTL
Lenke til kommentar

Vil bare presisere at grensene finnes i en forskrift som er hjemmlet i tolloven.

 

http://www.lovdata.no/for/sf/fd/xd-19751212-0002.html#map002

 

§ 5. Det skal heller ikke beregnes merverdiavgift av:

1. Gavesendinger av verdi under kr 1.000,-. Fritaket gjelder ikke alkoholholdig drikk eller tobakkvarer (herunder sigarettpapir).

2. Andre sendinger av verdi under kr 200,-. Fritaket gjelder ikke alkoholholdig drikk eller tobakkvarer (herunder sigarettpapir)

 

Så nei, dette har ikke domstolene myndighet til å endre. Det må i så fall være politikerene på stortinget, eller finansdepartementet.

Endret av KVTL
Lenke til kommentar
Så nei, dette har ikke domstolene myndighet til å endre. Det må i så fall være politikerene på stortinget, eller finansdepartementet.

Men hvordan kan en advokat fra PwC ta så feil da? Eller er han feilsitert i VG:

 

Konsekvensen av denne dommen er at varer fra utlandet blir dyrere. Frigrensen på 200 kroner blir opphevet, og forbrukerne må betale regningen, sier advokat Odd Hylland i advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers.
Lenke til kommentar
Så nei, dette har ikke domstolene myndighet til å endre. Det må i så fall være politikerene på stortinget, eller finansdepartementet.

Men hvordan kan en advokat fra PwC ta så feil da? Eller er han feilsitert i VG:

 

Konsekvensen av denne dommen er at varer fra utlandet blir dyrere. Frigrensen på 200 kroner blir opphevet, og forbrukerne må betale regningen, sier advokat Odd Hylland i advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers.

Tja, du må jo huske på at det var han som var advokat for tapende part da og at media er et fint forum :cool:

 

Men regjeringsadvokaten skulle se på det, kanskje det blir noen politikere også hvis dette får mye blest..

 

Som jeg tolket dommen ville de slå ned på firmaer som opererte hardt i norge og sendte varene fra utlandet og dermed kom under 200 kr grensen. Dette for å ikke gi utenlandske selskap noen fordeler, det vil si styrke posisjonen til norske bedrifter.

 

For å komme med et eksempel:

 

A eier en postordrebutikk der han selger klokker til under 200 kr inkludert porto (slik at det ikke skal bli noe problem), han oppgir norsk konto, norsk adresse og markedsfører seg sterkt mot norske forbrukere. Da sier dommen at han må betale moms.

 

Som du også ser så er de inne på mange sjønnsmomenter, så jeg vil ikke tro at play.com ville komme under dette.

Lenke til kommentar

1. Jeg har hørt noe om at denne grensa skulle økes til 1000 kroner... er det rent rykte kanskje.... ?

 

2. Dette er vel grunnen til at dere _ikke_ bør stemme på partier som f.eks. Arbeiderpartiet om dagen :p (siden de har blitt så røde, før var de mer lik høyre sin politikk, som er mye bedre på disse områdene)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...