Jump to content

Titanic

Medlemmer
 • Content Count

  976
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

213 :)
 1. Over denne perioden gikk NOK/USD fra 9 til 6. Et tap på 33% bare på valuta. Og så ble det kjøpt rett før it-boblen sprakk også. Her kan man heller ikke klage på at fondet var aktivt forvaltet. Slike ting som dette, skjer i aksjemarkedet.
 2. Jeg skal innrømme at jeg ikke visste at IPS må utbetales over 10 år til samboer/ektefelle hvis man dør. At pengene må utbetales over 10 år er i seg selv ikke noe problem, for man bør ikke spare i IPS hvis IPS utgjør mer enn 10-20% av total nettoformue, og da har man jo andre penger å ta av uansett. Men hvis man dør når man er 75 og samboer lever til samboer er 85, så det er klart at det er kjipt hvis IPSen går til å betale for løpende sykehjemsregninger til gjenlevende samboer. Livsforsikring er ikke aktuelt når man er over 50 uansett, tenker jeg. Det koster mye mer enn det smaker. Den mengden forsikring som koster 200 kr i mnd når man er er 35, koster 2000 kr i mnd når man er 65. Hvis man har IPS hos en leverandør som tvinger deg inn i sikre investeringer under utbetalingsperioden, så er det ganske uproblematisk, synes jeg. Man skal uansett ha andre investeringer i kontoer som ikke er IPS, så hvis man har 100% obligasjoner på IPS, må man bare justere opp aksjeandelen sin på de andre kontoene sine for å få ønsket aksjeandel.
 3. Er det ikke ganske likegyldig om de får 500 000 fra IPS-en og det er 500 000 i lån på boligen, eller om de får 0 fra IPS-en og det er 0 i lån på boligen?
 4. Ja, det er forvaltningsselskapet og distributøren som sammen inngår en avtale om hvor stor returprovisjonen til distributøren skal være. Forvaltningsselskapet inngår formodentlig denne avtalen fordi de antar at hvis de ikke tilbyr sine fond his distributøren, så vil trolig kundene kjøpe et annet fond fra distributøren, ikke kjøpe fond direkte fra forvaltningsselskapet. Så for DNB, KLP, Storebrand osv. er det på en måte et nødvendig onde å måtte selge fondene sine via Nordnet, Sbanken. Et onde er kanskje et for sterkt ord, men DNB, KLP, Storebrand ville nok ønsket at alle kundene kjøpte fond direkte fra DNB, KLP, Storebrand. Da ville DNB, KLP, Storebrand fått hele forvaltningshonoraret selv.
 5. Fondene har ikke returprovisjon. Det er mellomleddene (Nordnet, Sbanken) som får/har fått returprovisjon. Kjøper du KLP Aksjeglobal indeks direkte fra KLP, får KLP 0,20% i året. Kjøper du det fra Nordnet, får KLP 0,10% og Nordnet 0,10%. Kjøper du DNB Teknologi fra DNB, får DNB 1,50%, men fra Nordnet, så får DNB 0,75% og Nordnet 0,75%. Sbanken slutter nå med denne modellen, der de får halvparten av forvaltningskostnadene. I stedet innfører de en modell med et flatt gebyr på 0,06% uansett fond. Derfor blir kostnaden for KLP Aksjeglobal 0,16%, ikke 0,20%. Vel, rent teknisk får Sbanken fortsatt 0,10%, men de utbetaler de siste 0,04% direkte til deg, enten som cash eller som flere andeler i fondet. For meg virker dette veldig attraktivt. Jeg kommer til å flytte over de fondene som kan flyttes, fra Nordnet til Sbanken om ikke Nordnet svarer med en gulrot av et eller annet slag.
 6. Spørs hvor mye 300 000 er for deg. Hvis du uansett tenker å sette inn 100 000 kr i året i overskuelig fremtid, har godt med egenkapital i boligen og har grei inntekt, så er det helt greit å begynne med 300k, selv om markedet kanskje er økt litt mye på kort tid nå. Det er i prinsippet ikke noe forskjell på å ha 300 000 markedet som er spart opp over flere år, og å sette 300 000 kr inn på én gang. Personlig har jeg nå omtrent 650 000 kr i aksjemarkedet. Ved å velge å ikke selge det, velger jeg egentlig å "kjøpe" for 650 000 kr hver eneste dag.
 7. Det finnes ingen perfekte fondsporteføljer. Det finnes mange gode fondsporteføljer. Der finnes veldig mange dårlige fondsporteføljer. Jeg synes dette er blant de gode.
×
×
 • Create New...