Gå til innhold

TEST: Vi bygger HTPC - del 4


Anbefalte innlegg

Hva er alternativet til windows for en HTPC da?? Svar = ingenting. prøvde selv med en linux variant på min HTPC, støtte for hardware var jo et mareritt. Ikke spessielt mye software som er HTPC relatert heller. Etter å ha ventet lenge med å prøve linux må jeg si at det absolutt IKKE innfridde kravene til brukervennlighet og bakoverkompatibilitet. jeg fikk heller ikke spillt et eneste spill under linux så da er det jo helt meningsløst, akkurat som mac. Hvem har bruk for en pc der det eneste du kan gjøre er å surfe  :no:

Linux funker veldig bra det! Men, problemet er at det ofte er lurt å undersøke hvilke komponenter man skal kjøpe slik at man vet de funker under linux... Har du streite komponenter så fins det ikke noe bedre alternativ enn linux... For dem som vil prøve er faktisk KnoppMyth et bra alternativ. (Nesten) Alt du trenger på en bootbar cd. Det gir bedre resultat om du f.eks. installerer SimplyMEPIS og MythTV på hd'en, men KnoppMyth er kult bare for å teste.

 

I mine øyne så bruker man det mest hensiktsmessige OS'et. Linux er uten tvil det beste OS'et å jobbe på, med mindre man bruker programvare som krever Windows. Og så har man en fullstendig cleen Windows-installasjon ved siden av som man spiller spill på. Så slipper man å ha all drittprogramvare som typisk hoper seg opp etterhvert kjørende i bakgrunnen mens man spiller...

Endret av daffyd
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Med Mastiff på laget måtte dette bli en garantert seier! :thumbup:

 

Det merkes "dessverre" litt på artikkelen også. Hva skjedde med frontendprogrammer (vet du er motstander Mastiff)??! Det er en liten jungel av frontend der ute og etter å ha prøvd det meste har jeg gjort meg opp den mening av at ingen av dem er perfekte. Alt kommer an på hardware, tolmodighet og krav. Allikevel synes jeg det blir tynt å bare ta med Windows Media Center som ikke akkurat kan defineres som frontend uansett.

 

Gjennomgang av ffdshow var bra og utvilsomt til stor hjelp for mange (fremtidige) HTPC-brukere både her og på AVForum.no.

 

Tips: Planlegg hardwarekjøp lenge og vær sikker på at det er kompatibelt med programmene du ønsker å kjøre (gjelder spesielt TV-kort og frontend)! Og selvfølgelig kan man aldri få nok prosessorkraft hvis man kjører fddshow og har bilde over 50". :D

Lenke til kommentar
Linux funker veldig bra det! Men, problemet er at det ofte er lurt å undersøke hvilke komponenter man skal kjøpe slik at man vet de funker under linux... Har du streite komponenter så fins det ikke noe bedre alternativ enn linux... For dem som vil prøve er faktisk KnoppMyth et bra alternativ. (Nesten) Alt du trenger på en bootbar cd. Det gir bedre resultat om du f.eks. installerer SimplyMEPIS og MythTV på hd'en, men KnoppMyth er kult bare for å teste.

Som nevnt før: for en HTPC så er ikke linux det mest hensiktmessige OSet. dessverre er ikke utvalget av bra software like godt.

 

AtW

Lenke til kommentar

Har nå testet å legge inn Zoom Player og ffdshow og satt det opp helt likt som guiden viser. Men når jeg skal begynne å spille av en DVD i Zoom Player så henger programmet seg. Hvis jeg går inn på innstillingene og tar bort "FFDShow Video Processor" fra "Additional Filters" listen så funker det helt fint. Så må være et eller annet som ikke fungerer helt som det skal her. Har prøvd flere versjoner av ffdshow også.

 

Bruker forøvrig den nvidia dvd-decoderen, om det skulle ha noe å si.

Lenke til kommentar
QUOTE (daffyd @ 10/02/2005 : 17:02)

Linux funker veldig bra det! Men, problemet er at det ofte er lurt å undersøke hvilke komponenter man skal kjøpe slik at man vet de funker under linux... Har du streite komponenter så fins det ikke noe bedre alternativ enn linux...

Det er jo nettopp det som er problemet. Man kan ikke bare installere linux på en gitt maskin, man må sjekke om alle komponentene støttes osv. Trådløst nettverk fikk jeg f.eks aldri til i linux. Hva er poenget i å ha en linux og en windows partisjon på hd`en? det beviser jo bare at linux fortsatt ikke er bra nok. Hvis linux skal lykkes er det nesten totalt uinteressant hvilke mp3 rippe programmer, dvd avspillere osv. de kan friste med, det som teller er spillstøtte, spillstøtte og spillstøtte. Se på historien til Apple så skjønner du hvorfor de bare har 2% markedsandel.

Lenke til kommentar
Linux funker veldig bra det! Men, problemet er at det ofte er lurt å undersøke hvilke komponenter man skal kjøpe slik at man vet de funker under linux... Har du streite komponenter så fins det ikke noe bedre alternativ enn linux...

Etter min mening blir dette å angripe problemet i feil retning. Når poenget med en htpc er best mulig kvalitet og høyest mulig brukervennlighet så får linux dessverre straks to meget negative egenskaper med hensyn til overnevnte krav:

 

- Man går kanskje glipp av de beste komponentene grunnet dårlig driverstøtte

- linux er uansett hvordan man vrir og vender på det ikke brukervennlig for menigmann.

 

Bra artikkel!

 

Gleder meg til neste. Hvis jeg ikke tar helt feil så inneholder den kanskje litt netremote, girder, x10 samt en htpc blandt det ypperste?

Hvis det er noe jeg savner så er det som nevnt tidligere av MaxCPU litt mer frontend stuff. Kanskje xbox-mediacenter clonen mediaportal? Siste versjon av denne har støtte for ffdshow og mye annet snadder. I tillegg har den såvidt meg bekjent bedre hardwarestøtte enn mye annet. Blandt annet har den støtte for digitale satelitt-tunerkort (HD kort à la TechniSat SkyStar 2)

 

DrE

Endret av DrErling
Lenke til kommentar

Meget bra artikkel som sådan. Flere og flere får vel øynene opp for å bruke PC på denne måten, i den ene eller andre varianten. Det er bra at det finnes steder en kan hente basisinformasjon fra, sånn som denne artikkelen gir muligheter for. Men jeg tror det er viktig å ha i mente at vi alle har forskjellig behov selv når det gjelder HTPC. Og jeg er nok av den oppfatning at flertallet som prøver seg på HTPC er mest interessert i å få "tingen" til å fungere greit - ikke eksperimentere med alskens filtere og kanskje også i tillegg legge inn nytt OS og gjøre seg kjent med det også, i tillegg til all den softwaren som måtte være nødvendig for å få boxen til å fungere.

 

Selv har jeg rota mye med disse tingene, uten helt å komme i mål på alle plan. Det handler nok mest om at den softwaren som finnes til disse tingene rett og slett hverken er stabil nok, eller enkel nok i bruk. Det blir for mye tullball bare for å se en film, eller spille inn fra TV eller hva det nå måtte være. Jeg er fullstendig klar over at det er mulig å få til et greit oppsett - men selv i dag så krever det utrolig mye tid og "dilling og dalling" at "vinninga går opp i spinninga" for å si det sånn.

 

Utgangspunktet mitt var rimelig dårlig, jeg hadde en Shuttle-maskin stående med en Sempron 2200, 512mb PC3200 ram, et ATI 9600 AIW med ATI Remote og en gammel og utslitt 60Gb IBM harddisk som burde vært makulert for flere år siden. Dette er det oppsettet jeg har brukt for å teste ut all softwaren som har funnet veien ned på maskinene det siste halvåret. Så langt i fra et optimalt oppsett som det går an å komme, jeg vet det. Men dog, jeg var ikke villig til å bruke "ørten lapper" på ny hardware uten først å finne noe som faktisk lot seg konfigurere og som virket greit.

 

Etter å ha installert og prøvd ut alt jeg har kommet over av spillere, front-ends osv. så har jeg da omsider funnet et alternativ jeg kan leve med.

 

Det heter Media Portal - og er såkalt "front-end" software. Det vil si at det legger seg oppå Windows, og bruker Media Player i bakgrunnen for avspilling av film og musikk (andre spillere kan settes opp til å overta disse funksjonene om ønskelig). Softwaren gratis, og det er jo et poeng i disse tider. Media Portal blir utviklet av "særskilt interesserte" som det så fint heter, og nye utgaver gis ut med relativt hyppige mellomrom. Har faktisk integrert støtte for FFDShow også, og er dermed som sådan det eneste front-end programmet jeg har funnet som har nettopp det.

 

Skal ikke gå i detalj på hva Media Portal kan gjøre, listen er for lang til å ta med her. Men hele poenget er at det vil virke på en vanlig konfigurert PC, trenger ingen "monster PC" for å få ting til å fungere.

 

Den heller tilårskomne Shuttle-maskinen min spiller film helt greit nå, hva det nå enten måtte handle om DVD, DivX/Xvid eller ISO-bilder av film. Media Portal kan "auto-mounte" ISO-bilder av f.eks DVD direkte, hvis du installerer DeamonTools (virtuell CD/DVD-spiller for de som ikke har vært borti dettte programmet før). Når du velger en film som ligger som ISO, så "legges" filmen i den virtuelle spilleren, og spilles av som om filmen skulle ligge i den vanlige spilleren. Cover og opplysninger om filmene hentes direkte fra nettet om ønskelig, hvilket gjør det rimelig behagelig å velge film fra de du måtte ha liggende på disk.

Musikk spilles også av helt greit, hva det nå enten måtte handle om MP3 fra disk, eller nettradio eller andre alternativer. Å forandre på selve "hovedmenyen" er også relativt enkelt, det gjøres i selve konfigureringsdelen av programmet. Der kan du eksempelvis legge inn dine nettradio favoritter, og få disse opp som et menyvalg når programmet starter. Jeg henter ned værmelding for området jeg bor i med et par klikk på fjernkontrollen, til og med satelitt-bilde hvis jeg vil det. Bilder jeg har liggende på disk vises også helt greit på TV´n.

 

Jeg har enda ikke kommet så langt at jeg har testet ut TV-delen av programmet, det er noe jeg skal ta tak i når Media Portal kommer ut i nyere versjon om ikke så lenge, det har nemlig da blitt annonsert med støtte for DVB-S (satelittkort for PC) -og det er det jeg har behov for.

 

Til filmavspilling, musikk, nettradio og bilder - så fungerer altså faktisk dette. Alt lar seg helt greit styre med den medfølgende ATI Remote saken som kom med ATI 9600 kortet jeg hadde tilgjengelig. På min Shuttle har det fungert stabilt og greit. Jeg brukte den gamle IBM-disken til å installere Windows og Media Portal, ellers henter denne maskinen film og musikk fra disker som står i "filserver" i etasjen over.Så for de av dere som bare vil prøve et HTPC oppsett, har en PC stående som kan brukes - og ikke vil bla opp for mye penger akkurat nå, så anbefales Media Portal på det sterkeste. Et greit alternativ hvis du bare vil ta en kikk på HTPC-muligheter, leke litt med utstyr du ellers ikke får brukt, eller faktisk vil sette opp en dedikert maskin til film/musikk. Jeg har langt i fra gått i dybden i denne softwaren, der finnes muligheter jeg overhodet ikke har sett på enda, som f.eks tidligere nevnte støtte for FFDShow osv.

 

Bare å kaste seg uti det - herfra: http://mediaportal.sourceforge.net/

Lenke til kommentar

Grei artikkel, men den vil nok skremme "mannen/kvinnen i gata" fra HTPC. Det er strengt talt ikke så mye snikking som nevnt i artikkelen. Kast Windows MC ut av vinduet, og heller kjør XP + Meedio, med et helt ok TV tuner kort, og en middels pc, en stor HD, og du har egentlig alt du trenger.

Endret av boosting
Lenke til kommentar

@baldrick: Du har nok samme utgangspunkt som meg når det gjelder HTPC. Har også endt opp med MediaPortal i denne omgangen, har samme skjermkort med remote (husk plugin for MP til denne!) og har kun begynt å utforske mulighetene.

 

Min HTPC er heller ikke så ulik hardwaremessig, og motivasjonen er lik din. En monsterpc som klarer knallhard postprocessing i dag vil nok være ganske så utdatert når jeg kommer så langt at jeg får lært meg alt som jeg trenger (og ønsker) å vite. Det faktum at jeg foreløpig ikke har disponibelt areal til kinorom med tilhørende projektor men heller kommer til å ende opp med en stor LCD i løpet av året gjør at jeg heller ikke vil få veldig stort utbytte av de mest krevende filtrene. Håpet er at når jeg kommer så langt at jeg har kunnskap til å begynne med "ekte" hjemmekino finnes det hardware med tilstrekkelig ytelse for de tyngste filtrene samtidig som effekt/varmeutvikling er lav. Så får heller de seriøse investeringene komme når kunnskap til å utnytte dem er kommet på plass.

 

Er også helt i startfasen med å sette meg inn i ffdshow, dscaler og Girder. Foreløpig virker Girder mest fristende å ta fatt på, så det blir nok prioritert.

 

Ellers en nyttig artikkelserie med en fin stigning/progresjon. Undertegnede har hatt stor glede og nytte av samtlige kapitler.

:thumbup:

Lenke til kommentar

Synes det er på sin plass at de som virkelig er interessert skal få sin del og, men som jeg har kommentert i tidligere poster så er HTPC, i mine øyne, ubrukelig hvis man ikke har plasma/lcd/prosjektor. Sorry...

 

De som allikevel vil prøve kan jo bare lese de første delene av denne artikkelen. Klarer seg med Media Player eller Microsoft sin "komplette løsning".

 

Personlig gikk jeg bort fra HTPC grunnet for mye styr og ustabilitet. Ville ha noe som alltid virket å gitt for Sony RDR-HX900 DVD-opptaker. Fin fin, og om noen år fremover i tid blir det nok ny prosjektor eller plasma sammen med en DVD-standalone.. Funker bra, funker alltid! :yes:

Lenke til kommentar
Kast Windows MC ut av vinduet, og heller kjør XP + Meedio, med et helt ok TV tuner kort,  og en middels pc, en stor HD, og du har egentlig alt du trenger.

Husk at "hva man trenger" er relativt, derfor vil en htpc måtte tilpasses de behov brukeren har.

 

Det er egentlig dette som er så fint med begrepet htpc; htpcen tilpasses brukeren, ikke omvendt!

 

Baldrick: go get it -->

 

SnagIt.png

 

DrE

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...