Gå til innhold

Partisjonering av HD


bærger

Anbefalte innlegg

Har fått tips om at det kan være lurt å partisjonere HD og å ha OS på en av partisjonene. Noen som har forslag til hvordan jeg bør partisjonere min 200 gb HD?

 

Jeg forsøkte å finne ut hvordan jeg partisjonerer i win XP, men det som stod om opprettelse av nye partisjoner i hjelpefilen i "datamaskinbehandling", fikk jeg ikke til å stemme.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Anbefaler en 20 eller 30 GB partisjon til Windows, og en med resten av plassen til andre ting. Det er ofte dumt å lage egen partisjon for spill, filmer, musikk osv, for hvis du har fylt opp musikkpartisjonen kan du fremdeles ha plass på filmpartisjonen, og da begynner du å legge musikk inn på filmpartisjonen ;) Bedre med mapper til disse tingene, da unngår du det problemet.

Lenke til kommentar

selve partisjoneringen gjør du helst når du installerer windowsen...

 

om det ikke er ønskelig å formatere etc, kan du eventuelt benytte et program som partition magic....

 

 

edit: 20-30 gb, fordi mange også liker å ha programmer som office etc på samme partisjon som windowsen... de "vil" jo gjerne installeres på C:\programfiler\blabla :)

Endret av NesQuick
Lenke til kommentar
Så mye som 20-30 GB til OS? Andre har sagt at jeg ikke trenger mer enn 10Gb ti OS.

 

Finner ikke ut hvordan jeg skal partisjonere i XP Home edition. Noen som har gjort dette?

Det kommer an på hvor mye du vil legge inn på OS-partisjonen av programmer og spill og ikke minst hvilket OS du bruker.

 

Jeg har en PC med OS-disk på 4GB. Det er litt i minste laget fordi disken går lett full og blir veldig treg. På andre PC'er foretrekker jeg minst 10GB, men kan godt se for meg at andre ønsker 20-30 GB. M.a.o. det kommer an på ditt bruksmønster.

 

Rent teknisk hvordan du bør gjøre det:

* Ta backup av alle filene

* Bruk Partition Magic eller et annen partisjoneringsprogram til å endre størrelsen på 200GB-partisjonen ned til f.eks 180GB. (La det 20GB ledige området være først på disken)

* Konverter denne partisjonen fra primary partition til Logical Partition.

* Opprett en ny partisjon (Primary partition) i det ledige omrpådet på disken.

* Innstaller Windows på den nye partisjonen.

 

Under denne prosedyren vil du beholde alle data som ligger på disken med mindre det går galt. Grunnen til at du bør ta backup først er for å hindre tap av data i tilfelle noe skulle gå galt.

Lenke til kommentar
edit: 20-30 gb, fordi mange også liker å ha programmer som office etc på samme partisjon som windowsen... de "vil" jo gjerne installeres på C:\programfiler\blabla :)

Så man bør plassere alskens programvare i samme partisjon som OS? Har det noe å si for ytelsen?

Jon

Endret av astrogreek
Lenke til kommentar

Jeg har for øvrig nettop installert XP på maskinen og har ingen data å miste. Har ikke kommet så langt at jeg har lagt inn data fra min gamle pc...

 

Får vel laste ned Partition magic da. Slik jeg skjønte det som sto i "sticky" så kunne man ordne med partisjonering i "datamskinbehandling" men jeg fikk det som sagt ikke til.

Lenke til kommentar
Så man bør plassere alskens programvare i samme partisjon som OS? Har det noe å si for ytelsen?

Jon

Om de uansett ligger på samme fysiske disk vil det ikke ha så stor innvirkning på ytelse. Programfiler på os-partisjonen vil vel gi en marginalt høyere ytelse siden lesehodet må bevege seg litt kortere for å hente ut data. Ikke store forskjellen uansett.

 

Om det hadde vært på en annen disk ville det vært annerledes, da hadde innbyrdes hastighet mellom diskene spilt en større rolle. Det ville det sannsynligvis vært hensiktsmessig å ha det på forskjellige disker. Kan legge til at jeg ikke har noe empirisk materiale å basere meg på, ren synsing..

 

Korriger meg gjerne om jeg tar feil :)

Endret av okvangar
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...