Gå til innhold

Forskjellige bildeformater


Anbefalte innlegg

Det finnes en god del forskjellige bilde formater ute. bmp, jpeg, tiff, raw osv.

Men hva er egentlig fordelene og ulempene med de forskjellige bilde formatene?

 

Er det noen som har (eller kan lage) en oversikt over de forskjellige bilde formatene?

Endret av Blib
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

her har du en liten overskikt:

 

BMP

BMP er standard filformatet for bitmap grafikk under DOS og Windows. Avhengig av antall farger i bildet kan man styre bit dybden fra 1 til 24 bits. For 4- og 8-bits bilder kan man også velge RLE-komprimering (RunLength Encoding), som er en "tapsfri" komprimering uten tap av data.

 

DRW

DRW er en forkortelse for Draw-format, filformatet for vektor basert grafikk fra Micrografx.

 

EPS

EPS eller Encapsulated PostScript Format er basert på sidebeskrivelsesspråket PostScript, utviklet av Adobe. Objekter i en EPS fil er definert som vektorgrafikk som gir like høy utskriftskvalitet som utskriftsenheten kan gi på sitt beste. Formatet brukes gjerne for bilder som skal eksporteres til tegne- og sideombrekkingsprogrammer.

 

FPX

FPX er forkortelse for filformatet Flashpix. Et forsøk på å lansere et nytt intelligent format der applikasjonene selv velger om bildet skal vises raskt i en lav oppløselig versjon eller kjøres til skriver i høyoppløselig format. Med andre ord et "fleroppløsnings- filformat", først og fremst ment som en konkurrent til JPEG (JPG) formatet. Det har ikke slått gjennom i særlig grad og er tilgjengelig bare i enkelte programmer.

 

GIF

Graphics Interchange Format. Et populært filformat for bitmapgrafikk (punktgrafikk), utviklet av CompuServe på midten av 1980-tallet. Det inneholder maksimalt 8-bits farger (256 farger) og bruker LWZ-metoden for komprimering. Dersom bildet inneholder skarpe kontraster, som man får ved å legge på tekst eller tegne i bildet, er GIF et velegnet format for Web. Ettersom formatet bare støtter 256 farger, får du ikke lagret bilder i full RGB-modus i GIF -format, men programmene tar selv hånd den nødvendige fargereduksjonen under lagringen. Hvis bilder lagres i GIF "Interlaced" (sammenflettet), kommer bildet frem gradvis i Web-leseren etter hvert som dataene lastes ned.

 

IFF

Interchange File Format, et spesialformat for Amiga datamaskiner. Formatet støttes også av en del tegneprogrammer på PC-plattformen.

 

JPG (JPEG)

JPG eller JPEG = Joint Photografic Experts Group, en underkomite i standardiseringsorganisasjonen ISO. JPEG- definisjonen er en standard for komprimering av stillbilder, altså hvordan man minsker datamengden. Dette er en såkalt "lossy" komprimeringsmetode der man ved komprimeringen mister en del data. I beste kvalitet vil imidlertid bildet ikke være synbart forringet i forhold til originalen, selv om filen er redusert til en brøkdel. Når man åpner en JPEG-fil, blir bildet automatisk dekomprimert.

 

PCD

PCD = Photo-CD. Filformat for å lagre digitale fotografier på en CD-plate, utviklet av Eastman Kodak Co.

 

PCX

Et PC-bildefilformat utviklet av Z-Soft for bildeprogrammet Paintbrush for PC.

 

PDF

Portable Document Format. Dette er egentlig ikke et rent bildeformat, men et filformat for dokumenter som kan inneholde både tekst og grafikk og som kan hentes frem uavhengig av maskinplattform. Det er utviklet av Adobe Systems. For å lese PDF-filer trenger man Adobe Acrobat Reader, som kan hentes gratis på Internet.

 

PICT

PICT-formatet brukes særlig på Macintosh-plattformen i forbindelse med overføring av bildefiler fra et program til et annet. Formatet er særlig egnet til å komprimere bilder med store flater i samme farge.

 

PIXAR

PIXAR er et format spesielt utviklet for PIXAR-arbeidsstasjoner, som brukes til avansert 3D og animasjon.

 

PNG-8

PNG-8 lagrer bilder i 8-bits farger (256 farger). Har mange likhetspunkter med GIF, men støttes ikke av alle Web-lesere. Formatet har en tapsfri (lossless) komprimeringsmetode.

 

PNG-24

PNG-24 støtter 24 bits farger. Benytter "lossless" (tapsfri) komprimering uten datatap, men i likhet med PNG-8 støttes ikke formatet av alle Web-lesere.

 

PSD

PSD er det spesielle filformatet til som benyttes i Adobe Photoshop. Enkelte andre programmer kan åpne PSD-filer, men de fleste kan det ikke.

 

TGA

Dette er et spesialformat for bilder digitalisert ved hjelp av videodigitaliseringskort fra TrueVision. Kalles også for Targa-formatet.

 

TIF

Tagged Image File Format (TIFF). Utbredt filformat for lagring av bitmap-grafikk. Egner seg særlig når filer skal overføres til en annen applikasjon eller til en annen datamaskinplattform. TIFF-bilder kan være i sort/hvitt, gråtoner eller farger, og de kan ha en hvilken som helst oppløsning. Formatet støtter LWZ-komprimeringsmetoden, som er "lossless" (tapsfri) og fører ikke til tap av data.

 

WMF

Windows Meta File. Grafikkformat for vektorgrafikk.

 

WPG

WPG er et grafikkformat som benyttes i tekstbehandlingsprogrammet WordPerfect

Lenke til kommentar

En kortere og raskere versjon:

 

JPG: Foto, hovedsakelig for web.

GIF: illustrasjoner/logo, hovedsakelig for web.

PNG: "nytt" format som ment å erstatte begge de over.

BMP: Bitmap bilder, greit å bruke om du vil være 100% sikkert på at en windows bruker skal kunne lese filen.

TIF: Greit format å bruke om man skal trykke noe profesjonelt.

 

Det som ikke er tatt opp her er DPI og pixel dimensjoner, som også spiller inn på hvor egnet et format er. Feks JPG kan brukes til å lage bilder små og web vennlige, men et JPG i 300 DPI 2000x2000 pixler egner seg fint for trykk og...men ikke web.

 

AKIRA

Lenke til kommentar

quoter meg selv fra en annen fråd:

Image File Formats:

http://www.videointerchange.com/formats.htm

 

Digital Image File Types Explained:

http://www.wfu.edu/~matthews/misc/graphics...ts/formats.html

 

dersom det er noe humbug med nederste linken, prøv denne:

http://www.wfu.edu/~matthews/misc/miscellaneous.html

se etter "Image formats: JPG, TIFF, GIF, etc" på siden

Endret av heraldo
Lenke til kommentar

JPEG - Det finnes også tapsfri JPEG.

Javel? Har ikke sett tapsfri JPEG før. JPEG2000 har riktignok tapsfri lagring, men er jo ett annet filformat.

 

 

Litt mer om TIFF:

TIFF

- Har støtte for flere lag

- Har støtte for 16bit pr kanal.

- Støtter i tillegg til LZW kompresjon også JPG og ZIP. I tillegg kan lagene komprimeres med RLE eller ZIP. Du risikerer riktignok lite kompabillitet ved å bruke diverse kombinasjoner av disse.

Lenke til kommentar

JPEG - Det finnes også tapsfri JPEG.

Javel? Har ikke sett tapsfri JPEG før. JPEG2000 har riktignok tapsfri lagring, men er jo ett annet filformat.

Forskjellen mellom JPEG og JPEG2000 er hovedsaklig at JPEG benytter DCT (Direct Cosine Transform) mens JPEG2000 benytter wavelet-komprimering. Den siste gir mye mindre tap, men tapet er der fortsatt. Ved å bruke wavelets henter man også ut den 'riktige' informasjonen av bildet, dvs. støy blir ikke forsterket i samme grad som i JPEG.

 

En annen forskjell er at JPEG deler bildet opp i ruter for komprimering, mens 2000 komprimerer linje for linje.

Lenke til kommentar
Forskjellen mellom JPEG og JPEG2000 er hovedsaklig at JPEG benytter DCT (Direct Cosine Transform) mens JPEG2000 benytter wavelet-komprimering. Den siste gir mye mindre tap, men tapet er der fortsatt. Ved å bruke wavelets henter man også ut den 'riktige' informasjonen av bildet, dvs. støy blir ikke forsterket i samme grad som i JPEG.

 

En annen forskjell er at JPEG deler bildet opp i ruter for komprimering, mens 2000 komprimerer linje for linje.

 

JPEG2000 kan lagre tapsfritt (lossless). Og med JPEG2000 plugin som følger med Photoshop CS deles bildet også i ruter, men disse kan være opptil 1024*1024. Men på større bilder og høy komprimeringsfaktor blir det faktisk stor forskjell mellom rutene...

Endret av Pulsar
Lenke til kommentar

Pulsar:

 

Sjekket litt om lossless komprimering på JPEG2000. Begge deler bruker wavelets, men på litt forskjellig måte. Wavelet vil normalt gi tap, men det kan være så lite at det ikke gir utslag på en enkel pixel. Komprimering var heller ikke enorm, 2:1 ca.

 

Har du noen andre kilder om dette formatet enn bruk av Photoshop?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Et spørsmål jeg har fått av flere er at de har et bilde med etternavnet .CRW og andre typer etternavn og lurer på hva slags bilde dette er, og ikke minst hvordan de får åpnet dem.

 

Her er en fin url: FILExt - The File Extension Source

 

Her kan du slå opp de aller fleste etternavn og se hva for noe filtype det egentlig er, samt informasjon om hva slags programmer som danner/åpner disse filene, hvem som har laget filformatet, osv.

 

Nettstedet er ikke begrenset til bildefiler heller, så alle typer filer kan slås opp her.

 

I noen tilfeller er det flere programmer som bruker samme etternavn på sine filer, og da får man heller bare se hvilken filtype i listen som er mest sansynlig. F.eks. har CRW hele 4 forskjellige filtyper, deriblant "Canon Digital Camera Raw Image Format".

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
  • 1 måned senere...

Hei,

 

Er det noen som har prøvd å bruke Adobes nye RAW-standard, DNG??? Den ble visst lansert i forb. med Photokina-messen.

 

Les mer på http://www.adobe.com/products/dng/main.html og http://www.digit.no/wip4/detail.epl?id=39369

 

Jeg syntes det høres lurt ut med en felles RAW-plattform. Kommer du til å gjøre om f.eks Nikon D70-RAW'en (NEF) til DNG??

 

Mvh,

S

Endret av adder1972
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 5 måneder senere...
JPG: Foto, hovedsakelig for web.

GIF: illustrasjoner/logo, hovedsakelig for web.

PNG: "nytt" format som ment å erstatte begge de over.

Det har vel aldri vært intensjonen at PNG skal erstatte JPEG. PNG har tapsfri komprimering og lager derfor svært store bilder i forhold til JPEG. Dette gjelder særlig hvis bildet har fotografisk oppbygning.

 

Men som erstatning for GIF er PNG fortreffelig.

Lenke til kommentar
Format bør jeg velge for at ikke bildene skal miste kvalitet hver gang de redigeres?

 

I Jpg så synes jeg filstørrelsen bare blir mindre og mindre hver gang jeg gjør noe. Startet på 1 MB direkte fra kamera, men nå er den på 250 KB, og det er minimale endringer som er gjort på bildet.

TIFF

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...