Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Hvor langt går selgers opplysningsplikt ved salg


Nedward

Anbefalte innlegg

Hvis man selger bil, så er det som kjent slik at selgers opplysningsplikt går lengre enn kjøpers undersøkelsesplikt. Men hvordan stiller dette seg hvis selger har fått opplyst fra merkeverksted (og merkeforhandler) at et "visst oljeforbruk" er etter noen år (8 år/100 000 km), er påregnelig og normalt. I dette tilfellet ca. 1L olje pr. 2500 km. Dvs. 4-5 oljefyllinger i året. De mener grensen er 1L pr. 1000 km for å si at noe er galt.

I dette konkrete eksemplet, kan selger lene seg på at "bilen er i orden, dermed er det ingenting å informere om"? Jeg vet jo at jeg aldri ville kjøpt en slik bil dersom jeg visste om det, selv om den "er i orden". Lovteksten sier jo at opplysninger som kan ha innvirkning på kjøpet skal opplyses. Men dette er jo også en subjektiv vurdering.

Det var lite konkret å finne, bortsett fra et skikkelig skrekkeksempel som åpenbart var en mangel.

Noen som har noen tanker rundt dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis oljeforbruket er innenfor spesifikasjonene til produsenten så er det jo ikke noe galt med bilen selv om forbruket kan virke høyt for noen.

Hvis forbruket er høyt fordi det faktisk er noe feil med bilen og at selgeren er klar over denne feilen uten å opplyse om det så er det jo en annen sak.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Fra 1/1 kommer det nye lover son gir kjøper bedre rettsikkerhet mot mangler.

 

Lov 16. juni 2023 nr. 60 om endringer i forbrukerkjøpsloven mv. (gjennomføring av nytt forbrukerkjøpsdirektiv i norsk rett). Disse endringene innebærer både en oppdatering og utvikling av regelverket i samsvar med kravene i EUs nye forbrukerkjøpsdirektiv – direktiv (EU) 2019/771. Endringene styrker forbrukerens rettigheter. Blant annet er det nye regler for kjøp av ting med digitale deler, for eksempel en datamaskin eller en bil med elektronikk som ryggekamera, parkeringshjelp og navigasjonssystem. Kort om fem av endringene:
 
(1) Den tidligere bestemmelsen i § 17 om ting solgt «som den er» eller «as is», er opphevet. Men særskilte forbehold er tillatt på bestemte vilkår, jf. § 15 andre ledd. Vernet mot alminnelige forbehold kan ikke fravikes, det vil si at en ting, for eksempel en bil, ikke lenger kan selges «som den er».
(2) Mangler som viser seg innen to år fra leveringen (utvidet fra seks måneder), skal antas å ha foreligget på leveringstiden, om ikke annet godtgjøres av selgeren, jf. § 18 andre ledd. 
(3) Gjennomføring av avhjelp. Viser det seg en mangel etter retting eller omlevering, kan forbrukeren avvise ytterligere avhjelp, med mindre det er rimelig at selgeren får et nytt forsøk, jf. § 32 fjerde ledd.
(4) Dersom en mangel ikke blir avhjulpet av selgeren ved retting eller omlevering, har forbrukeren rette til å heve kjøpet med mindre mangelen er «uvesentlig», jf. § 32. Det er selgeren som må bevise at mangelen er uvesentlig.
(5) Det er gjort en mindre endring i markedsføringsloven § 23 tredje ledd slik at garantivilkårene skal utleveres til forbrukeren på et varig medium senest ved levering av ytelsen.
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Nautica skrev (2 timer siden):

Fra 1/1 kommer det nye lover son gir kjøper bedre rettsikkerhet mot mangler.

 

Dette var interessant. Kan potensielt gjøre det vanskelig for bruktbilforhandlere. Dette gjelder vel kun forbrukerkjøpsloven.

Jeg opplyste ikke om det, men jeg tenker på salg fra en privatperson til en annen.

Endret av Nedward
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...