Gå til innhold

De nye kostholdsråd


Anbefalte innlegg

Kakkelfant skrev (5 timer siden):

De sjekker ikke adressen du skriver inn, jeg brukte [email protected] og fikk se filmen

Filmen ligger forøvrig på youtube:

 


 

Jeg er ikke uenig med det jeg har sett, men i Japan og i Italia spiser de også mye kjøtt. Det er heller sammenheng med opprinnelsen av kjøtt og hvordan det tilberedes feks fritering av kylling og kjøtt i usa. Og chips som de alltid har på siden i usa.

USA er også fast food og prosessert mats hjemland, det er det de fattige fores opp på fordi de jobber for mye til å lage mat fra bunnen selv.

I Norge er det ikke kvaliteten på kjøtt som er problem. Det er overinntak av dårlig fett og karbohydrater.
 

Vi må forstå at det er forskjell på fett, Italia har overforbruk av fett i bla animalsk og olivenolje, det er sunt italienerne lever lengst sammen med Japan.

I Japan har de også et sunt kosthold med grønnsaker og fisk bla, selvom de spiser den skumle risen så lever de lengst, mange gjetter Grønn te er deres olivenolje. Altså faktor.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
5 minutes ago, Gouldfan said:

Jeg er ikke uenig med det jeg har sett, men i Japan og i Italia spiser de også mye kjøtt. Det er heller sammenheng med opprinnelsen av kjøtt og hvordan det tilberedes feks fritering av kylling og kjøtt i usa. Og chips som de alltid har på siden i usa.

USA er også fast food og prosessert mats hjemland, det er det de fattige fores opp på fordi de jobber for mye til å lage mat fra bunnen selv.

I Norge er det ikke kvaliteten på kjøtt som er problem. Det er overinntak av dårlig fett og karbohydrater.
 

Vi må forstå at det er forskjell på fett, Italia har overforbruk av fett i animalsk og olivenolje det er sunt.

I Japan har de også et sunt kosthold med grønnsaker og fisk bla, selvom de spiser den skumle risen så lever de lengst, mange gjetter Grønn te er deres olivenolje. Altså faktor.

Er ris skummelt? Eter de ikke også endel kald ris i sushi, som gjør at den får litt resistent stivelse? Men ja, enig at kosthold er sammensatt av både livsstil og hvordan hver og en reagerer på det. 
Mettet fett er en annen sak, hvor studiene spriker i alle retninger om det er bra eller ikke. 

Lenke til kommentar

Men nå er det jo bare noen uker siden NHI var ute med at hjerte og karsykdommer har hatt ett drastisk fall i statistikken her i Norge.

Hva har endret seg i kostholdet vårt? Tine Meierier legger ned og drar inn årene så det synger. Melkeinntaket har falt i bakken. Det kan være en sammenheng der?

Kua sin melk var jo opprinnelig ment for kalven. At vi skal drikke melk som en primær næringskilde er kanskje ikke det beste for oss. Greit nok når vi er baby, av naturlige årsaker. Men når vi får tenner og kan få i oss fast føde, så er det ingenting som sier at vi trenger melk biologisk.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
itgrevelin skrev (1 time siden):

Er ris skummelt? Eter de ikke også endel kald ris i sushi, som gjør at den får litt resistent stivelse? Men ja, enig at kosthold er sammensatt av både livsstil og hvordan hver og en reagerer på det. 
Mettet fett er en annen sak, hvor studiene spriker i alle retninger om det er bra eller ikke. 

Ris og spesielt den hvite er karbohydrater akkurat som pasta og potet og brød.

Den hvite risen er å sammenligne med loffen med unntak at ris inneholder giften Edit Arsenikk fordi de sprayet rismarkene med Arsenik i gamle dager.

Ris er også miljøversting fordi den utskiller Metan akkurat som kua, det er dyrkngsprosessen som forårsaker dette.

Skal du spise ris så er det den brune som er nyttig, og i svært små porsjoner. Med Las Vegas godis og sjokolade hyllene før kassa så trenger vi ikke mer ris og potet.

Poteten reddet Norge i reformasjonen? en gang men vær restriktiv med potet.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
itgrevelin skrev (9 minutter siden):

Er ris skummelt? Eter de ikke også endel kald ris i sushi, som gjør at den får litt resistent stivelse? Men ja, enig at kosthold er sammensatt av både livsstil og hvordan hver og en reagerer på det. 
Mettet fett er en annen sak, hvor studiene spriker i alle retninger om det er bra eller ikke. 

Setter en Scotland, som har det mest usunne kosholdet i verden, opp i mot to fiskerlandsbyer i Japan og Italia, saa ser en, virkelig forskjell i antall livsstilsykdommer.

Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (10 minutter siden):

[...]

På Youtube finner man alltid en haug av leger som støtter hvilken enn kostholsfilosofi man tror på. Alt promoteres, og algoritmene til Youtube filterbobler deg til de grader i tillegg.

Kosthold er et sykt komplisert og krevende felt, og skal man navigere dette må man ha særs god kildekritikk. Innleggene dine i denne tråden forteller meg at du dessverre henger deg på flere filosofier som ikke er godt dokumentert av seriøs forskning.

De offisielle kostholsrådene er dørgende kjedelige, og endres jo nesten aldri. Men det er en god grunn til det...

Liker du Youtube kan jeg anbefale denne "debunkeren". Han utviser god kildekritikk og evne til å navigere et ekstremt komplisert felt;

https://www.youtube.com/@NutritionMadeSimple

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (2 timer siden):

Jeg sier ikke du har feil, men det kommer an på. Idrettsstjerner er ikke "vanlige" folk, og bortsett fra barn og unge som fortsatt vokser, så tror jeg de fleste har godt av å kutte karbohydrater og å faste litt.

Om du lever som en idrettsutøver eller er meget ung så har du nok bruk for karbohydrater, men det gjelder ikke folk generelt.

Fasting er enklere om du også spiser fet mat, jeg skal spise to speilegg og bacon og bønner til lunsj nå snart feks, og det er jeg mett på helt til middag i kveld.

Misforstå meg rett, jeg satte det litt på spissen for å få frem et poeng, tror egentlig vi er ganske enig. Poenget er at i idretter som krever mye kondisjonsmessig så får du ikke optimale prestasjoner uten energi fra karbohydrater, det er helt essensielt, men mange fungerer fint i det daglige i ketose, langvarig ketose vil jeg derimot ikke anbefale. Fasting er helt uproblematisk så lenge man får i seg nok fiber og det har en rekke fordeler. 

Lenke til kommentar
hatredFan911 skrev (1 time siden):

Er veldig fan av cravings som Neffi nevner, mat handler om kvaliteten på råvarer, og hvordan eg føler eg responderer på maten. Eg eter kun 2 ganger for dagen, med hovedmåltiden om kvelden for eg orker ikke bli trøtt på dagtid (blir det så og si uansett hva eg eter). Får heldigvis ikke food-hangover når eg eter om kvelden.

Eg ønsker å ta i bruk linser og bønner, men eg har aldri likt det sånn egentlig. Noen råd her som kan gjøre det godt? Trenger ikke store mengder, kanskje bare mikse den inn i salaten eller noe. Når eg er på hotell unner eg meg sånne tomatbønner man har til eggerøren, og det liker eg.
Orker ikke hive i meg mat eg ikke liker.

En ting du kan teste ut er å gå for du Puy linser, og sjekke at du får tak i skikkelig ekte og riktig art. For de smaker så utrolig mye bedre enn alle de andre. Også er det sånn med mat at smaksløkene våre vennes til litt etter hvert. Bønner og linser har en litt spesiell 'melete' konsistens som man gjerne trenger litt tilvenning til.

Men går du veien via du Puy linser, så vil du fort få sansen for de! Bruk gjerne ditt favoritt-krydder når du koker de, og spis de alltid som tilbehør til mat du er skikkelig glad i. 

Da blir du glad i denne type mat ganske så fort, hvis du ikke er vant med de fra før.

Og du bør kjøpe tørre linser, ikke de ferdigvannede fra butikken. De smaker ikke godt!

Endret av Neffi
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Elgen-Hansi skrev (1 time siden):

På Youtube finner man alltid en haug av leger som støtter hvilken enn kostholsfilosofi man tror på. Alt promoteres, og algoritmene til Youtube filterbobler deg til de grader i tillegg.

Kosthold er et sykt komplisert og krevende felt, og skal man navigere dette må man ha særs god kildekritikk. Innleggene dine i denne tråden forteller meg at du dessverre henger deg på flere filosofier som ikke er godt dokumentert av seriøs forskning.

De offisielle kostholsrådene er dørgende kjedelige, og endres jo nesten aldri. Men det er en god grunn til det...

Liker du Youtube kan jeg anbefale denne "debunkeren". Han utviser god kildekritikk og evne til å navigere et ekstremt komplisert felt;

https://www.youtube.com/@NutritionMadeSimple

Litt av poenget til Keto diettistene er at de rådene er gammeldags tror 70-90 og ny forskning på fett og karbohydrater og hjerte og diabetes samt margarin (transfett til 1990) er annerledes Idag.

Samtidig står det noen lobbyister i Rosa skjorter bak, både i USA og Norge der Orkla gnir seg i hendene av å lage billige energifattige ultraprosseserte burgere av Soja og junk til fullpris.

Endret av Gouldfan
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Neffi skrev (2 timer siden):

Men nå er det jo bare noen uker siden NHI var ute med at hjerte og karsykdommer har hatt ett drastisk fall i statistikken her i Norge.

Hva har endret seg i kostholdet vårt? Tine Meierier legger ned og drar inn årene så det synger. Melkeinntaket har falt i bakken. Det kan være en sammenheng der?

Kua sin melk var jo opprinnelig ment for kalven. At vi skal drikke melk som en primær næringskilde er kanskje ikke det beste for oss. Greit nok når vi er baby, av naturlige årsaker. Men når vi får tenner og kan få i oss fast føde, så er det ingenting som sier at vi trenger melk biologisk.

Er det ikke bare dødsfall som har gått ned? Bare det at alle eldre går rundt med mobiltelefon, vil senke antall dødsfall.

Lenke til kommentar
magb skrev (2 timer siden):

Er det ikke bare dødsfall som har gått ned? Bare det at alle eldre går rundt med mobiltelefon, vil senke antall dødsfall.

Nei, ikke dødsfall:

Nå viser tall fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet1 at nedgangen i antall hjerteinfarkt per 100 000 (aldersstandardiserte rater) har gått drastisk ned. I løpet av tiårsperioden 2012–2021 er det registrert en nedgang på 40 prosent.

Endret av Neffi
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Angående melk så er Norge og sikkert resten av Norden tilvendt melk helt siden før Vikingtiden.

Det er noen som har laktose og protein intoleranse, men det er muligens fordi vi er en ganske blandet folkegruppe idag både med europeiske og internasjonale blod i noen av årene våre..

Kua er Norge om vi dumper kua så er det det samme som å dumpe landet.

Det er en stor del av vår kultur med storfe, sau og også gris, selvom gris og kylling i det siste har fått dårlig rykte.

Det er bare til å velge krav merket gris eller glad gris som selges..

Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (18 timer siden):

Litt av poenget til Keto diettistene er at de rådene er gammeldags tror 70-90 og ny forskning på fett og karbohydrater og hjerte og diabetes samt margarin (transfett til 1990) er annerledes Idag.

Samtidig står det noen lobbyister i Rosa skjorter bak, både i USA og Norge der Orkla gnir seg i hendene av å lage billige energifattige ultraprosseserte burgere av Soja og junk til fullpris.

Kostholdsrådene isolert sett kunne man jo debatert for har slike utfordringer. Problemet er bare at forskning (summen av studier, vurdert for kvalitet og avvik) er relativt enig med kostholsrådene. Det er ikke riktig at moderne forskning sier noe annet, og lobyistene får ikke gjort noe med solid forskning. De kan kjøpe sine egne studier for å ha noe å vise til og skape forvirring, men det påvirker ikke det store bildet. På samme måte som at bare fordi enkelte isolerte studier mener keto er mer gunstig enn lavfett diett feks (når fettsammensetningen er god vel og merke), så stemmer likevel ikke det med det store bildet.

Er man feks disponert for plakk genetisk (høy ApoB, og kanskje i tillegg insulinresistent), så er det et svært farlig prosjekt å mene at mye mettet fett er sundt, og at frøoljer lager inflamasjon og dreper tarmbakterier. Enda mange vil påstå at forsking sier så (noe den ikke gjør).

Ang nedgang i hjerte og karsykdom i Norge, så har vi mye bedre kontroll på kolesterol og blodtrykk (både å oppdage og å behandle), og vi røyker ikke lengre. Det er enorme faktorer ifht hjertehelse. Vi spiser også mye mindre produkter med mye mettet fett (som fete meieriprodukter). Når slike store faktorer endrer seg, som forskning bredt viser har sterk relasjon til hjertehelse, så blir det lite troverdig å hevde at denne endringen er fordi vi spiser mer kjøtt enn noen gang og ikke drikker melk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Elgen-Hansi skrev (20 minutter siden):

Kostholdsrådene isolert sett kunne man jo debatert for har slike utfordringer. Problemet er bare at forskning (summen av studier, vurdert for kvalitet og avvik) er relativt enig med kostholsrådene. Det er ikke riktig at moderne forskning sier noe annet, og lobyistene får ikke gjort noe med solid forskning. De kan kjøpe sine egne studier for å ha noe å vise til og skape forvirring, men det påvirker ikke det store bildet. På samme måte som at bare fordi enkelte isolerte studier mener keto er mer gunstig enn lavfett diett feks (når fettsammensetningen er god vel og merke), så stemmer likevel ikke det med det store bildet.

Er man feks disponert for plakk genetisk (høy ApoB, og kanskje i tillegg insulinresistent), så er det et svært farlig prosjekt å mene at mye mettet fett er sundt, og at frøoljer lager inflamasjon og dreper tarmbakterier. Enda mange vil påstå at forsking sier så (noe den ikke gjør).

Ang nedgang i hjerte og karsykdom i Norge, så har vi mye bedre kontroll på kolesterol og blodtrykk (både å oppdage og å behandle), og vi røyker ikke lengre. Det er enorme faktorer ifht hjertehelse. Vi spiser også mye mindre produkter med mye mettet fett (som fete meieriprodukter). Når slike store faktorer endrer seg, som forskning bredt viser har sterk relasjon til hjertehelse, så blir det lite troverdig å hevde at denne endringen er fordi vi spiser mer kjøtt enn noen gang og ikke drikker melk.

De som driver Keto i Norge eller Lavkarbo mener det er pga røykeslutt, samt at Margarin ble endret i 1990. Før det inneholdt den mest Transfett. Det var lite olje stekeprodukter også før.

Lenke til kommentar

Her er Marit Kolbu, ernærings-forsker og tilhenger av Keto og periodisk faste.

Hun er på Wolfgang Wee Uncut også, ser på det nå.

https://www.dagsavisen.no/fremtiden/navn-i-nyhetene/2022/08/24/mener-mellommaltider-gjor-oss-syke/

Legger det ut siden vitenskap og forskning på mat har blitt nevnt. Bemerker at jeg ikke har sett ferdig enda.

 

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg etterlyser mer personlig klimagassutslipp lister, der folk kan få medbestemmelse av hva de har av klimautslipp kvote.

https://www.vg.no/nyheter/i/KnJQp5/det-neste-klimamaalet-dette-kan-du-paavirke-selv-og-saa-stor-effekt-det-har?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row2_pos1&utm_medium=dre-6566fd3ae0dfbd12094724cb

Om en rik person dropper kjøtt, men kjører bil hit og dit, flyr med Jetfly flere ganger i året og varmer opp bassenget og Gårdsplassen på vinteren...

Versus meg, som ikke kjører bil, aldri har flydd, tar vare på og sliter ut elektronikk fremfor å bytte ut ting. Og resirkulerer så godt jeg kan.

Jeg spiser kjøtt eller fisk nesten hver dag, egg melk og juice..

Jeg har forsøkt å gå over til biologisk, om det er mer miljøvennlig vet jeg ikke, men samtidig har jeg forsøkt gå over til et lite og et større måltid om dagen iforhold til de fire tradisjonelle måltider. Om jeg vil ta i litt for å spise mindre så er det kun ett måltid. Enten fet Middag med kjøtt eller havregryn med melk og rosin og halv banan.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...