Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bygge på en øy (strandsone)


Gjest 741ef...34f

Anbefalte innlegg

Gjest 741ef...34f

Vi eier en øy, hvor egentlig hele øya er innenfor strandsonen.  Det er ingen sted på øya som er mer enn 100 meter til nærmeste strand.
(kun nesten). Nå har vi funnet tuftene fra et hus som vi vet sto der på 1800-tallet. Det er tydelig at det er grunnmuren.

Er det noen gode veier for å få lov til å bygge på øyen? 
Har man lov til å bygge på eksisterende grunnmur (etter at den er renovert), siden det har stått et hus der for 200 år siden?

Anonymous poster hash: 741ef...34f

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Plan- og bygningsloven § 1-8 annet ledd bestemmer at "Andre tiltak enn fasadeendringer kan ikke settes i verk nærmere sjøen enn 100 meter fra strandlinjen målt i horisontalplanet ved alminnelig høyvann." Femte ledd gjør unntak hvis kommunen har tillatt oppføring av nødvendige bygninger til formålene landbruk, reindrift, fiske, akvakultur, eller sjøferdsel i arealplanen. 

Det er altså ikke tillatt hverken å renovere en eksisterende grunnmur eller å bygge på grunnmuren. All bygging krever dispensasjon fra kommunen. Siden 1985 har Stortinget ment at forbudet skal forutsette at 100-metersbeltet skal være fritt for bygninger, og at det er ønskelig med en streng dispensasjonspraksis. 

Regjeringen har gitt statlige retningslinjer for dispensasjonspraksis. I pkt. 3 påpekes det eksplisitt at byggeforbudet også gjelder for eldre planer. Forbudet gjelder også for områder hvor det tidligere ikke er gitt planbestemmelser. 

Strandsoneforvaltningen er differensiert. Den strengeste vurderingen gjelder kystkommunene i Oslofjordregionen (Oslo, Viken, og Vestfold og Telemark). Her skal dispensasjoner unngås. Det skal være en svært restriktiv holdning til planlegging og vesentlig utvidelse av fritidsboliger. I en mellomklasse kommer kystkommunene i Agder og deler av kystkommunene i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, og Trøndelag. Her skal man forbeholde den restriktive holdningen til kystarealer med stort press. Til sist kommer kystkommunene i Nordland og Troms og Finnmark, og resten av kystkommunene på Vestlandet og i Trøndelag. Her skal utbygging "bare tillates etter en konkret vurdering ut fra lokale forhold". 

Du kan ikke regne med å få bygge innenfor strandsonen. Hvis øya ligger i en "gruppe 3"-kommune hvor det ikke er mye press på kystarealene har du en bedre sjanse enn ellers, men fortsatt ingen god sjanse.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du skal nok måtte argumentere hardt om du skal vinne fram med at å bygge eit nytt bygg på gamle grunnmurar ikkje er eit tiltak etter plan og bygningslova. Oppføring av eit heilt nytt bygg ligg nok ganske langt utanfor det som kan kallast vedlikehaldsarbeid.

Du kan sjølvsagt søke, sannsynlegheita for å få innvilga dispensasjon kjem veldig ann på kvar i landet du søker, og til ei mindre grad kva du ønsker å bygge. Det er ofte lettare å få dispensasjon til å bygge heilårsbustad enn det er å få bygge fritidsbustad, naust og liknande.

Om du har ei ekte øy utan bru eller liknande så kan du prøve deg på å grunngi dispensasjonssøknad med at bygginga i liten grad hindrar tilgangen for allmennheita. 
Det viktigaste å få fram i søknaden er at fordelane med å få bygge er klart større enn ulempene, at det har stått eit bygg der tidlegare vil nok ikkje tilleggast stor vekt, men om du har tenkt å bygge eit tilsvarande bygg til same bruk som det originale så kan du kanskje gjere eit argument for at du ved å få dispensasjon bidreg til å ivareta det opprinnelege kulturmiljøet på staden.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tusen takk for svært gode tilbakemeldinger!!

Har i utgangspunktet tenkt 2 alternativ:
a) bygge opp et tun av bygninger, turismeaktivitet. Det er en ekte øy med masse historie, så vil være attraktivt for turister
b) Gjeterbu..siden det er LNF - område. Ha utpå utegangersau og få tillatelse til å bygge et le, samt gjeterbu til oss menneskene

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Grisbon skrev (På 19.5.2023 den 15.26):

Tusen takk for svært gode tilbakemeldinger!!

Har i utgangspunktet tenkt 2 alternativ:
a) bygge opp et tun av bygninger, turismeaktivitet. Det er en ekte øy med masse historie, så vil være attraktivt for turister
b) Gjeterbu..siden det er LNF - område. Ha utpå utegangersau og få tillatelse til å bygge et le, samt gjeterbu til oss menneskene

Oi, dette var interessant.  Vi er i akkurat samme situasjon.  Har en øy der vi får lov til å bygge helt i strandsonen pga at det i dag står et gammelt næringsbygg der som må rives.  Vi ønsker også å lage et tun med fire fritidsboliger (godkjent av kommunen), enten for salg eller turismeaktivitet.  Vi har arkitekter på saken, men spørsmålet er om hele prosjektet lønner seg økonomisk med tanke på riving av eksisterende bygg og bygging på en veiløs øy.   

Spennende å høre hvordan det går videre for deg!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...