Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Huseier for første gang – stalltips?


Anbefalte innlegg

Jeg og kona har blitt huseiere for første gang. Vi kommer fra en liten 56 kvadrat leilighet og skal inn i et 168 kvadrat hus over to plan, med en tomt på 480 kvadrat. 

Har noen noen tips til hva som kan være greit å huske på av praktiske ting som vi ikke nødvendigvis tenker på når vi har bodd i leilighet? Det kan være alt fra ting og tang som er nyttig å kjøpe inn og eie, til ting som er lurt å gjøre, til «husk på dette viktige vedlikeholdet eller så angrer dere om 10 år». 😅

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sjørøver skrev (26 minutter siden):

Aldri utsett vedlikehold/reperasjoner, spesielt ikke for å vente på bedre vær. 

Enig. Har brent meg på det. Skade/feil blir fort større. Ikke ta lettvinte snarveier på noe. 

Liste kan være lang. Brannsikkerhet først. Sjekk dato på brannutstyr/varslere. Ser du ikke dato, bytt det ut.

Husets alder sies ikke, men nyere hus fra siste 30 tåler mindre på flere områder enn eldre hus. Nyere hus har mer følsomme materialer mot sopp, råte osv.

For hvert eneste tiår til i dag har man brukt en eller annen snarvei som i ettertiden gjør noe sårbart.

Feil renovering av bolig kan gi mer skader og dårligere inneklima enn før. 

Flere, også vi, opplever at nyere materialer/endringer får skader av råte og annet. Eldre materialer var mer robuste mot naturkreftene. 

Mye info med å Google dette tema. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Gratulerer med hus!

Da jeg kjøpte gammelt hus i fjor snakket jeg med min lokale feier for inspeksjon av pipe. Da fikk jeg en kyndig tilbakemelding om hva jeg måtte gjøre for å trygt kunne fyre i ovnen, og hva jeg måtte være forsiktig med. Siden den var den kommunale feieren tror jeg ikke at det kostet meg noe heller.

Rengjør filter i varmepumpe om du har. Har du ikke varmepumpe allerede, vurder om du skal ha en.

Rengjøring av sluker jevnlig er bra. Sjekk også vannlås for rusk om du har en vask som ikke tar unna vann som forventet.
Sjekk gjerne at hovedstoppekrana faktisk fungerer. I mitt barndomshjem gikk den i stykker når den skulle brukes etter 20 år uten bevegelse. Det var litt ugunstig.

 

Sikkert fornuftig å gjøre noen sjekker på el-siden også med take på test av jordfeilbrytere. De skal ha en knapp.  Noe mer sjekk enn det bør vel gjøres av elektriker tror jeg, om du ikke har kompetanse på området selv.

Se etter tegn på fukt eller andre skader. Er du i tvil om noe bør følges opp bør du ta inn en bygningsingeniør for inspeksjon.

Når du har bodd i huset gjennom alle 4 sesonger vil du vite hvor det trekker kaldluft, hvor det kan være utfordringer med fukt, hvilke sluker som funger bra og dårlig, hvor det gynger litt ekstra i gulvet, osv. Da vet du hva du skal gjøre noe med først.

 

Lenke til kommentar

Siden dere nettopp har kjøpt så har dere en ny tilstandsrapport tilgjengelig og. Ut fra denne kan dere jo i det minste ha en viss peiling på hva (om noe) som må utbedres frem i tid.

Det dyre er ofte knyttet til grunnmur/tomteforhold, fukt (som setter seg), vann (som lekker ut eller lekker inn) eller ikke godkjent elektrisk annlegg. Så begynn med tomt og grunnmur. Se etter fukt i kledning og grunnmur. Sjekk at drenering er ok. Sjekk innvendig at det ikke er kommet noe inn. Sjekk alt VVS innvendig (inkludert slanger, rør og sluker innvendig).

Deretter er det greit å sjekke at ventilasjon er ok (balansert eller direkte utlufting), musebånd etc.

Jeg ble for ei tid siden tipset om denne kalenderen som er en grei veileder å følge igjennom året :)
https://hus.no/images/artikler/vedlikehold/vedlikeholdskalender/vedlikeholdskalender-husno2.pdf

Gratulerer med nytt hus! 😃

Lenke til kommentar

Jeg kunne jo ha kommet med litt relevant info her da. 🙈 Huset er bygget i 2003, og er pusset opp ganske grundig innvendig i 2021. Huseier hadde ikke planer om å flytte så når de pusset opp gjorde de det med tanke på å bli boende, men så fløt deres sjanse på drømmehus forbi så det var derfor de solgte. 

Varmepumpe er på plass, og det er godt etterisolert så det er faktisk tenkt litt bærekraftig av forrige eier.

Men takk for alle tips så langt, jeg tar det absolutt med meg!

Endret av henrikwl
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...