Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Lavkarbo kontra normalkost


mimmimor

Anbefalte innlegg

Jeg har prøvd meg på lavkarbo i 8 mnd før. Det jeg da merka at søtsuget forsvant og vannet i kroppen. Ansiktet blei smalere og kroppen.

Etter man gikk over til normalkost igjen. Med hvetemel ol. Er søtsuget på plass i full gir og vannet blir på en måte lagret i kroppen.

Tenker litt frem og tilbake hva som er best for kroppen... Men synest det virker veldig rart. At man mister kropps vatn og hvetemelet lagrer vatnet

Noen med erfaring?

Vanskelig å ha et lavkarbo kosthold når mannen lager mat og vi i familien har en normal husmannskost. Har selv 2 barn i huset.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
mimmimor skrev (1 time siden):

Det jeg da merka at søtsuget forsvant og vannet i kroppen.

 

mimmimor skrev (1 time siden):

At man mister kropps vatn og hvetemelet lagrer vatnet

Søtsuget forsvinner over tid når tilført energi har lav glykemisk indeks. Kroppen holder på vann når det er nye karbohydrater som skal fordøyes. Men mindre karbohydrater i kosten, har ikke kroppen behov for like mye vann. Det tilkommer også en rekke andre faktorer som f.eks mengde sukker og salter, men det utgjør ikke hovedparten.

Lavkarbo er vel og bra når man skal ned i vekt, men å gå med karbohydratunderskudd som livsstil, er ikke bra. Man må heller velge en sunn kilde for de karbohydratene som kroppen trenger. I en familiesituasjon kan du fint servere familien "husmannskost" samtidig som du bare spiser mindre av noe og mer av noe annet.

Kilde: https://nhi.no/kosthold/ernaring/karbohydrater/

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Skandinav skrev (9 timer siden):

Man må heller velge en sunn kilde for de karbohydratene som kroppen trenger

Støtter 100 %. 

Søtsuget mitt forsvant med følge en fast måltidsrytme og spise langsomme karbohydrater. Har selv slanket meg med å spise ganske normal "husmannskost". Jeg har hatt fokus på som en livsstil, mer enn som en diett. Det må funke i lengden, for jeg ønsker å holde meg varig nede i vekt. 

Har selv dårlig erfaring med lavkarbo. Det fremprovoserte gallesteinsanfall hos meg, nå som jeg spiser magert/fettredusert har jeg aldri anfall lengre, ei heller refluks. Det fungerer sikkert for noen med lavkarbo, men for meg så har fungerte det ikke. Prøvde lavkarbo og keto i 1,5 år før noen arresterer meg på at jeg ikke prøvde lenge nok. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Skandinav skrev (På 3.7.2022 den 23.38):

 

Søtsuget forsvinner over tid når tilført energi har lav glykemisk indeks. Kroppen holder på vann når det er nye karbohydrater som skal fordøyes. Men mindre karbohydrater i kosten, har ikke kroppen behov for like mye vann. Det tilkommer også en rekke andre faktorer som f.eks mengde sukker og salter

Har nå lest meg litt opp på dette og prøver å se om dette funker på meg?

 

har renska grønnsaker og hatt i en bolle med vann i kjøleskapet slik at d skal være enklere og ta grønt.

 

Har kommet til et pungt nå at jeg ikke kan la meg bli større lenger. Og må tenke på å få d av. 

 

Er mye trøtt og sliten og kjenner godt på søtsuget. Som er en slags trøst eller en slags beroligende middel.... 

 

Går ikke på vekta men jeg prøver.

 

Har du flere tips og ideer så er det bare å komme med 

 

Takk for d du har delt med meg så langt

 

 

Lenke til kommentar
GiaMahan skrev (På 4.7.2022 den 8.54):

Støtter 100 %. 

Søtsuget mitt forsvant med følge en fast måltidsrytme og spise langsomme karbohydrater. Har selv slanket meg med å spise ganske normal "husmannskost". Jeg har hatt fokus på som en livsstil, mer enn som en diett. Det må funke i lengden, for jeg ønsker å holde meg varig nede i vekt. 

Hvilken måltids rytmer har du??

Fasting?

Har lest meg opp litt på langsomme karbohydrater og prøver og sette meg inni dette.

Jeg kan ikke bli større for verken barna mine eller meg.

Men som alle sier det er bare og........

Nei d er ikke det. 

For noen ja men andre ikke....

Så derfor prøver jeg her.

Har laget en skål med vann og mye forskjellige grønnsaker nedi for å ta meg litt mer og lettere grønnsaker isteden for ei skive eller noe enkelt junk

Så får vi se om jeg greier det 

Men d blir ikke lett

Men jeg skal sannelig prøve

Lenke til kommentar

Kroppen er ikke laget for å spise lavkarbo annet enn i korte perioder. Folk som går på lavkarbo får gjerne cravings for nettopp karbohydrater, selv om FBS går aldri så lavt og stabilt. Det er derfor studier viser at nesten ingen klarer å overholde dem, og folk gjerne legger på seg mer igjen i etterkant.

På lavkarbo raser du i begynnelsen ned i vekt fordi du mister vann, glykogen og andre ting kroppen trenger og som er sunt. Lavkarbo i form av mye kjøtt og fett øker også risiko for en del andre sykdommer.

Den beste dietten er den du klarer over tid. Og for de aller fleste vil det være et såkalt normalt, balansert kosthold, bare i mindre mengder. Hvor mange kalorier du må kutte fra totalen er avhengig av hvorvidt du har fremgang eller ikke. Sunn vekttap er en prosess som tar lang tid. Du må ha et perspektiv på sunnhet og komposisjon, ikke bare vekt, og det skal gå over mange måneder og ofte år. Det er ikke noe man gjør én gang, og så er man ferdig med det.

En diett som vil at folk kutter ut alt av poteter og korn, og spesielt frukt og bær, er ikke en god diett. "Grove" karbohydrater, antioksidanter, diverse andre vitaminer og fytokjemikalier er essensielle i menneskeskelig kost.

Jeg har gått ned 40kg fett, og lagt på meg ca 10kg muskler, på litt over et år, da også med semaglutid (ozempic) og testosteron.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg går på lavkarbo sånn ca 3 mnd i året. 

Har samme erfaringer som trådstarter, føler meg utrolig mye bedre når jeg spiser lavkarbo. 

Jeg sluttet å røyke og snuse for 12år siden. Etter det har jeg et stort savn etter belønning/trøst som jeg brukte røyk og snus til.

For å ikke overspise, så trenger jeg noe jeg kan bruke som belønning/trøst, som ikke er godteri. Om noen har noe tips så tar jeg gladelig i mot. Har i perioder klart å bruke trening som belønning/trøst, men nå med små barn har jeg ikke tid til det

Lenke til kommentar
mimmimor skrev (6 timer siden):

Er mye trøtt og sliten og kjenner godt på søtsuget. Som er en slags trøst eller en slags beroligende middel

Det er viktig at du jobber med å få god søvn. Legg deg til samme tid og stå opp til samme tid, hver dag, også i helger og ferier. Anbefaler å snu døgnrytmen forsiktig med å stå opp f.eks et kvarter eller en halvtime tidligere hver dag til du har nådd et fint vekketidspunkt. Ikke drikk koffeinholdig etter kl 15, og unngå å drikke de siste timene før leggetid for å unngå å måtte gå på do på natten. Pass på at det er mørkt, svalt og stille på soverommet. 

Du bør lære deg kognitive teknikker for å takle motgang og stress, som å lære deg å takle å stå i ubehagelige følelser evt finne mer hensiktmessige coping-strategier, slik at du ikke bruker mat til dette. 

mimmimor skrev (6 timer siden):

Hvilken måltids rytmer har du??

Fasting?

Har lest meg opp litt på langsomme karbohydrater og prøver og sette meg inni dette.

Jeg spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat etter faste tidspunkter, nøyaktig slik spiser jeg ila en dag:

Står opp kl 6-7.

Kl 7/8, frokost: To grove brødskiver (83%) med magert pålegg. To glass med farris. Gjerne et eple og en gulrot. Hvis jeg skal trene, gjerne en banan i tillegg. Etter trening drikker jeg ofte sukkerfri lettsjokolademelk. 

Kl 11: lunsj: to rugsprø med magert/lettpålegg. 

15/16: middag. Stort sett stekt grønnkål eller wokmix (150-300 g) med en liten dæsj olivenolje,  skjærer opp litt frukt og grønnsaker av eget ønske, og alt etter hva jeg har tilgjengelig; noen biter vannmelon, 1 gulrot, 1/2 avokado, en halv paprika, agurk eller tilsvarende. Spiser magert kjøtt ved siden av, ca 100-200 g alt etter type kjøtt. 

Kveldsmat kl 20: To grove brødskiver (83%)  eller to fiberstykker funkygine med magert/lett pålegg. Evt en neve nøtter. 

Legger meg kl 21-22 for å sove. 

Dette funker for meg og min kropp, og det er viktig at man justerer på mengder gradvis ned.

Jeg trener i tillegg annenhver dag, slik: Løpetur og en halvtimes styrketrening. Trener ettbeins tåhev, dype sumo squat knebøy med strikk over og under kne, gående utfall, planke med beinhev, situps, pushups, roing med strikk, utadrotasjon arm med strikk, samt et par småøvelser til for skulder og nakke-muskulatur. 

Det er lurt å trene styrke, men begynn forsiktig. Jeg går i tillegg, stort sett over 10k skritt per dag, ofte 11-14 k skritt i tillegg.  

Endret av GiaMahan
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
CarpeDiemOsv skrev (18 minutter siden):

Les carbohydrates som "Carbo hydrates". Lagrer vann i kroppen.

3g vann til 1g karbohydrater blir lagret i kroppen. Det er derfor mange på keto/LCHF går ned så mye i begynnelsen.
Mange som trives på slike dietter, selv så har jeg den meningen der jeg tror "alt" funker bare man holder seg til det, hva nå enn det er. Men må si at den klarheten jeg hadde i hodet når jeg var på keto i et drøyt år var, i mangel av et bedre ord - deilig og det lindret mye av  ADHD-symtomene mine samt at sammen med trening gjorde at jeg følte meg som en million. Jeg spiste kun hele matvarer og så ofte jeg kunne økologisk (dvs kjøtt/fisk/egg/grønt, ikke noe ferdigblandet)

Men det er vanskelig å holde slike dietter noen ganger nå "alle" skal sabotere det ved å mase "spiser du ikke POTETER?!  Hva er gæærnt med deg a?" for jeg opplevde mye mobbing av kollegaer/venner/familie som ikke engang visste hva det var for noe, noe som er litt kjipt og særlig mye så skulle det faktum at jeg spiste slik spoleres ved at de prøvde å friste meg til alt mulig. Og mathandlingen krever endel planlegging da omtrent "alt" innholder karbohydrater. Til og med flere kjøttprodukter, som karbonader, pølser - det virker ut som matindustrien bare er klink nødt til å putte sukker alt. Ta 5min i butikken en dag og se alt som innholder karbs, det er ikke rent lite. Man lærer seg matvarene til slutt, så det går greit men man må legge litt arbeid i det. Men men, sånn går nå dagan og nå sitter jeg her halvfeit på "normalkost" sånn at alle andre skal være fornøyde :)

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Lavkarbo går helt fint over lengre tid. Men man bør også spise nok fiber i form av grønnsaker. Mange føler seg bedre med mindre karbohydrater. At man må spise masse korn og frukt hver dag er en gammel myte.

Lytt til kroppen din hva den liker. Vi er alle forskjellige. Noen tåler mer karbohydrater enn andre, noen tåler ingenting. Føler du deg dårlig på lavkarbo spiser du bare mer karbohydrater.

Endret av Galaxyx32
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...