Gå til innhold

Keto eller Lavkarbo + Fasting


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
DJViking skrev (2 timer siden):

Det lengste jeg har fastet var 28 timer. Har lyst å prøve 48 timer.
Bruker appen Zero til å holde styr på all fastingen.
Trener ganske mye i tillegg, så har ikke mistet noe muskelmasse (tror jeg).

Ville holdt treningene rolige i fastetiden, ikke kjør steinhardt. 

Lenke til kommentar

Muskler er ganske kostbart for kroppen å vedlikeholde, så derfor står de ganske høyt på listen for konsum når en gjør mye for å bremse kaloritilførselen. Det at du trener i tillegg er nok det som hjelper godt på.

Når det er sagt kom jeg over noe som kunne bygge muskler på personer som var sengeliggende i sin tid, men husker dessverre ikke hva det heter, er mulig det var reseptbelagt. Var ikke noe direkte medikament, men var vel kanskje en spesiell aminosyremix.

Tror nok det du holder på med er smart i forhold til at du er evolusjonelt på riktig spor i forhold til hva genene er kompatible med.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
DJViking skrev (2 timer siden):

Bruker å trene styrke fastet, så spiser jeg etter treningen. Bryter fasten med en proteinshake, så hovedmåltidet 30-60 minutter etterpå.
Kjører OMAD (One Meal a Day) Mandag til Fredag. I helgene spiser jeg 2MAD (Two Meals a Day).

Å trene fastet er ikke noe problem, bare tenkte om du skulle faste i flere dager og da kan det være lurt å trene litt lettere i den perioden :)

Lenke til kommentar
DJViking skrev (På 16.2.2022 den 19.12):

Noen som sverger til Keto, eller LavKarbo og/eller Fasting?

Jeg har kjørt sånn periodvis fasting (intermittent fasting) i en god stund nå. Siden i fjor høst.
Stoppet opp med det før jul, og begynte nå igjen i midten av Januar med fastingen min.

Jeg begynte først med fasting hvor jeg hoppet over frokost. Deretter fasting hvor jeg hoppet over lunsj.
Deretter gikk jeg nærmere 16:8, 18:6, 20:4, og nå holder jeg på med en OMAD (One Meal A Day).
Jeg har ikke tenkt å holde på med OMAD for evig. Bare en liten periode, ut Mars. Deretter går jeg tilbake til 2MAD (2 Meals A Day) som er nærmere 18:6 fasting og kommer til å spise Lunsj og Middag, men ikke noe flere måltider enn det.

Jeg har ikke sverget av karbohydrater, men jeg prøver å holde antall karbohydrater lavt, maks 20%. Det er vel det som kalles for LavKarbo.
Jeg liker enkelte måltider med Korn alt for mye til å sverge av karbohydrater helt. Elsker Pasta, Pizza, Hamburger, og Ris til Wok. Dog skal det sies jeg spiser sjelden Pizza og Hamburgere (lager det mest selv, men omtrent 1 gang i måneden kjøper jeg ute), men ofte Pasta.

Fasting skal vist være bra for å unngå å få for mye insulinrespons, noe som kan hindre fettforbrenning, og lede til insulinresisten.
Jeg har tenkt en god stund nå om jeg skulle gå over til Keto. I videoer fra Youtube jeg har sett virker det som en veldig god måte å slanke seg på, men også for å forbedre insulinresistens. For 3 år siden fikk jeg beskjed at jeg lå i faresonen for Diabetes 2, og har siden trent mye for å hindre å få Diabetes 2, men jeg har aldri klart å komme meg unna faresonen.

Å gjøre Keto skal visstnok være veldig bra for å forbedre insulin sensitivitet (altså motsatte av insulin resistens).
I tillegg til å forbrenne mer fett, bedre helse (sies det), øke levealderen.

Jeg følger ofte med på videoer fra disse to herrene på Youtube som snakker mye om Keto og Fasting.
https://www.youtube.com/c/ThomasDeLauerOfficial
https://www.youtube.com/c/drekberg
 

Litt om meg. Litt overvektig, men også ganske kraftig. Har litt muskler, men også mye fett.
Så jeg driver hovedsakelig med fasting for å bli slankere. I tillegg trener jeg nå hver dag 45min-1time, mest styrketrening.
Høyde: 187 cm
Vekt: ca. 120 Kg
Fettprosent: ca. 40% (fra smartvekt)

Alt du snakker om her er egentlig bare ulike måter å begrense kalorier på. Hverken fasting, lavkarbo eller andre "dietter" har noen positive effekter på kroppen ut over det en hvilken som helst kaloribegrensning har. Du kan få samme resultat ved å for eksempel telle kalorier og sørge for at du ligger i et kaloriunderskudd.

Jeg vet at det påstås at det er studier som for eksempel viser at fasting kan forbedre insulinrespons og andre ting, men metastudier viser altså at man oppnår det samme ved ha et kaloriunderskudd. Det er altså ikke fastingen i seg selv om gir positive utslag, men det at fastingen medfører lavere kaloriinntak.

Jeg ville vært skeptisk til "YouTube-guruer". Dr. Sten Ekberg snakker for eksempel om "detox-kurer", noe som ikke har noe vitenskapelig grunnlag.

Den gode nyheten er at man stort sett kan velge og vrake her. Man kan finne den måten å begrense kalorier på som er enklest for en selv å gjøre over tid.

Men man må også huske på at det kan være ulemper ved ulike metoder. Å telle kalorier kan være tidkrevende og komplisert. Å faste kan gjøre at man ikke får i seg optimalt med proteiner (forskning viser at en viss mengde proteiner er nødvendig for å optimalisere muskelvekst, men at dette dessverre ikke kan inntas i for store mengder på en gang, slik at man må fordele proteininntaket ut over dagen). Lavkarbo kan gjøre at man går glipp av viktige næringsstoffer.

Når det gjelder styrketrening så er det anbefalt at man også gir kroppen tid til å hvile. Hvis du trener hver eneste dag, så håper jeg at du ikke trener samme muskler hver gang.

Og til slutt så klarer ikke en smartvekt å måle reell fettprosent (som allerede er nevnt). Men det kan kanskje hjelpe deg til å se om fettprosenten går opp eller ned.

Endret av Anderins
Lenke til kommentar
Anderins skrev (8 minutter siden):

Hverken fasting, lavkarbo eller andre "dietter" har noen positive effekter på kroppen ut over det en hvilken som helst kaloribegrensning har. 

Ikke prat om ting du ikke har peiling på. Det er nok av studier som beviser hvilken positiv effekt fasting har på kroppen.

Spesielt for kreftpasienter og diabetikere blandt annet. Les deg opp før du spyr ut påstander du ikke har peiling på.

Endret av TwoFace
  • Liker 1
Lenke til kommentar
TwoFace skrev (8 minutter siden):

Ikke prat om ting du ikke har peiling på. Det er nok av studier som beviser hvilken positiv effekt fasting har på kroppen.

Spesielt for kreftpasienter og diabetikere blandt annet. Les deg opp før du spyr ut påstander du ikke har peiling på.

Ja, jeg skrev om disse studiene, og påpekte at metastudier har vist at det ikke er fastingen i seg selv som har denne positive effekten, men kaloriunderskudd generelt.

Fasting er bare en av flere måter å oppnå kaloriunderskudd på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Anderins skrev (4 minutter siden):

Fasting er bare en av flere måter å oppnå kaloriunderskudd på.

Man finner den metoden som passer seg selv best, enten det er "normalt" kosthold med karbs eller keto eller noe annet. Ikke noe vits å drepe folks motivasjon for det ..

Lenke til kommentar
bshagen skrev (6 minutter siden):

Man finner den metoden som passer seg selv best, enten det er "normalt" kosthold med karbs eller keto eller noe annet. Ikke noe vits å drepe folks motivasjon for det ..

Ja, det var et av poengene jeg prøvde å få frem. Det er flere måter å oppnå de positive effektene på. Dermed kan man prøve flere ulike ting for å finne ut hva som passer best.

Problemet med å fremstille det som at det finnes bare en løsning, er at folk kan gi helt opp hvis den aktuelle metoden ikke fungerer for dem. Dersom de sitter med kunnskapen om at det er flere måter å gjøre det på, kan de selv finne ut hvordan de vil gjøre det, noe som igjen øker sannsynligheten for at man klarer å gjennomføre det.

Derfor mener jeg det er viktig at folk er klar over at det er kaloriunderskudd som er målet, og at alt annet bare er ulike måter å oppnå dette målet på. Videre er det viktig med kunnskap om fordeler og ulemper med de ulike metodene.

Endret av Anderins
Lenke til kommentar
Anderins skrev (12 timer siden):

Ja, jeg skrev om disse studiene, og påpekte at metastudier har vist at det ikke er fastingen i seg selv som har denne positive effekten, men kaloriunderskudd generelt.

Fasting er bare en av flere måter å oppnå kaloriunderskudd på.

Du vet kanskje ikke at veksthormon kan mangedobles når man faster? Dette oppnår du aldri ved kaloriunderskudd.

Du vet kanskje ikke hvor effektiv kroppen blir av å bytte ut karb som fuel, til fett og ketoner heller?

Du har dessverre ikke peiling på hva du prater om her.

Det kommer mer opp og frem hvilken positive egenskaper fasting har på kroppen vår. 

Lenke til kommentar

Til info så er det mange leger på sykehus som fremdeles mener folk skal stappe i seg mye raske karbohydrater ved selv kraftig overvekt og utviklet Diabetes 2 og ta Insulin, så på mange måter ligger dere uansett et hestehode forran, da man gjerne blir blankt avvist at "sånn gjør vi ikke her". Sykehus er godt kjent med Metabolsk syndrom og Insulinresistens, men føler de ikke enda kan behandle det på en effektiv måte, men fortsetter å gi insulin / Metformin som gjerne er helt feil måte å gå frem på, selv om det "virker" kortsiktig, så er det ren symptombehandling som ikke addresserer grunnproblemer som faktisk kan hjelpe de aller fleste ved å endre kostholdet fornuftig.

Dere er begge med på bidra til at andre får det bedre med kunnskapen dere deler, selv om dere krangler frem nøyanser.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Jeg var på ketodietten i fjor og gikk ned 15 kg. Fra 102 til 87. Sluttet fordi jeg hadde lyst til å spise pizza og pasta. :p Har siden da opprettholdt omtrent samme vekt. +- 3kg.

Den største fordelen med ketodietten er etter min mening at den døyver sultfølelsen. For meg ble det sånn at det var unødvendig å telle kalorier når jeg var på keto, ettersom at jeg helt naturlig spiste i kaloriunderskudd. Imidlertid er det viktig å få i seg nok salt! Jeg løste det med å ta supplement. 

I starten telte jeg nøye kalorier og carbs og sjekket meg med både ketostix Ketostix 2880, 50 stk. - Selvtester - Farmasiet.no og blodprøvemåler FreeStyle Precision B-ketone teststrimmel 10stk - Apotek 1, men etter hvert så ble det ikke nødvendig lenger. 

At ketodietten i større grad forbrenner fett enn andre dietter har jeg lite tro på. Det er muligens noe fordel med at ketodietten øker forbrenningen litt, men det er snakk om få kalorier. Kanskje 100-200 kalorier. Og kanskje det er i hovedsak på grunn av den termiske effekten av økt proteininnhold. 

Det går helt fint å trene i ketodietten, men du vil prestere dårligere med anaerobt arbeid på grunn av at glykogenlagrene dine er mye lavere på keto enn ved en "vanlig" diett. Noen løser dette med carb-loading før trening, men jeg har ikke prøvd dette. Du kan sjekke ut r/ketogains på reddit. På den andre side så blir du kanskje bedre i "sone 2"-trening ettersom du er mer tilpasset å bruke fett som energikilde, men dette er høyst spekulativt. 

Forøvrig så er "sone 2"-trening også et tiltak trådstarter kan se på for å komme seg ut av faresonen for diabetes type 2. Sjekk ut denne podcasten: The Peter Attia Drive: Iñigo San Millán, Ph.D.: Zone 2 Training and Metabolic Health (Ep. #85 Rebroadcast) on Apple Podcasts

Jeg har siden 2013 også holdt på med periodisk fasting, men bare i form av at jeg dropper frokost. Har også prøvd 48-timers faste og det er mye lettere å faste i 48 timer hvis du allerede er i ketose.

Det er noen bakdeler med ketodietten:

- Det er en meget restriktiv diett, det kan være vanskelig. Spesielt i starten å finne ut hva du kan spise.

- Det kan være utfordrende i sosiale sammenhenger. F.eks. om du blir invitert på middag. Du kan heller ikke drikke øl. Hvitvin går bra.

- Det er dårlig dokumentasjon om langtidseffekten av å være i ketose. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...