Gå til innhold

Eivind Reiten om havvind: Tror hybridkabel blir nødvendig [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette synes jeg var god oppsummering for tankene på 1990 tallet for vedtakene og dekker det som også gjelder i dag. Skal vi redusere miljøpåvirkning av energibruk må vi bruke fornybare kraftkilder, og ikke minst samarbeide med resten av verden og Europa spesielt. Det er ikke hyggelig å høre på alle de som vil ha vannkraften og nå havvindkraften bare for Norge. Bare fordi strømmen blir dyr akkurat nå, I Norge kan vi gi støtte til dem som sliter mest. Vi tenker selvfølgelig ikke på at vi leverer gass og olje til de i Europa/verden til skyhøye priser og folket her blør enda mer og sliter virkelig. Det er ingen som foreslår å sette en makspris på oljen og gassen vi selger til de fattige i Europa etter hva jeg har hørt.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Per Hopsø skrev (1 time siden):

I Norge kan vi gi støtte til dem som sliter mest. 

Du kan nok ha god samvittighet her altså: Norges bistand i 2020 var 39,5 milliarder kroner.
At vi skal subsidiere land som Tyskland og England med billig strøm, slik at vi må legge ned arbeidsplasser i Norge er ikke veldig bærekraftig. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/347bVe/moerke-utsikter

Lenke til kommentar

Makspris? Olje/gass er en internasjonal vanlig handelsvare, kan både lagres, transporteres, sendes til annen bruker, brukere har valg. Det er så langt fra et monopol-strømnett en kan komme. Strøm er en øyeblikksvare som produseres i det øyeblikket en forbruker den. Der fungerer ikke vanlige markedsmekanismer, går helt ut av proporsjoner. I Norge, vi har knapt noe annet og vi MÅ bruke strømmen, ellers fryser vi i hjel. Det vi ta tid eller være umulig å omstille seg, Eks gå off grid for de kan kan det, har sin egen elv, dieselaggregat, solpaneler sin egen private vindmølle ol. Av hensyn til fellesskapet, -Off Grid blir sikkert forbudt, hvis mange /noen forsøker seg.

Lenke til kommentar
sk0yern skrev (47 minutter siden):

Du kan nok ha god samvittighet her altså: Norges bistand i 2020 var 39,5 milliarder kroner.
At vi skal subsidiere land som Tyskland og England med billig strøm, slik at vi må legge ned arbeidsplasser i Norge er ikke veldig bærekraftig. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/347bVe/moerke-utsikter

Etter å ha lest artikkelen du linket til, så må man spørre seg om vi ikke uansett burde tenke litt alternativt.

Drivhus trenger ikke åkere eller slett landskap utendørs, men kan legges til nedlagte gruver. Tross alt brukes det kunstig lys for å erstatte naturlig sollys. Varme kan hentes ut fra bergvarme i de samme gruvene.

CO2 bør man jo ikke fremskaffe ved å brenne verken naturgass eller propan. CO2-fangst i et begrenset omfang kan gjøres der man får CO2 som biprodukt, og gjerne sendes i rør eller tanker til drivhusnæringen og ikke minst brus og øl-produsenter.

Dert sagt, hovedpoenget står seg. Å sende så mye strøm ut av Norge uten større omsyn til både fornuftig forvaltning av magasinkraften for å ha til vintersesongen og til både befolkningen og eget næringsliv ellers, at strømprisene tar knekken på folk, burde vært straffbart.

Denne griskheten til NVE, Statskraft og Statsnett, samt de andre eierne av våre kraftverk, bør få følger for de som har trodd de kan forvalte våre felles ressurser som om det kun var ens egen eiendom. Bør vel samtidig rette samme kritikk mot de som sørger for å selge kraften ut av landet, at man ikke har vært seg sitt ansvar bevisst, når man forvalter fellesskapets eiendom.

Samtidig må vi benytte muligheten til å reforhandle avtalene, siden Tyskland spesielt, men ikke alene, har senket egen strømproduksjon ved nedlegging av spesielt atomkraftverkene, før man har erstatmingen på plass.

Grunnlaget for avtalene må absolutt kunne sies å være brutt, og det bør reflekteres i hvordan avtalene videreføres. Her må endringer til. Og så må man skille mellom prisområdene på en slik måte at pris på eksportert strøm, ikke fører automatisk fører til prisendringer for all strøm som ikke kan eksporteres.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Per Hopsø said:

Skal vi redusere miljøpåvirkning av energibruk må vi bruke fornybare kraftkilder, og ikke minst samarbeide med resten av verden og Europa spesielt.

Problemet her er bare at det europeiske land mener med samarbeid, er å inngå avtaler om kraftutveksling når de selv har periodevis overskudd, for så i neste omgang gå fullstendig bananas og legge ned kraftproduksjon helt til de blir netto kraftimportører mesteparten av tiden. Om der var klausuler i kontraktene som sa at kablene leverte like mye strøm begge veier, hadde det ikke vært noe problem. Det er ingen forutsigbarhet i europeisk energipolitikk, og utsiktene det neste tiåret er at energiunderskuddet vokser seg mye større.

Vanligvis gagner det et land at eksporten er større enn importen, men kun om man ser på elektrisitet som en ren handelsvare, og ignorerer konsekvensene energimangel får på sitt eget land.

Endret av likferd
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...