Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Erstatning ved frafall av bruksgodkjenning (Trysilsaken)


Dragen

Anbefalte innlegg

https://www.tv2.no/nyheter/14365056/

Når en kommune gjør slikt, hvem sitter da med ansvaret for å anskaffe ny bolig?

Hva med boligens verdi? Lån? Risikerer eier å sitte med en ubrukelig bolig uten verdi og dens lån, samtidig som han må betale for ny bolig? Hvem er det som har råd til to lån på flere millioner, hvor det ene lånet er 100% tap?

Er det kommunens ansvar, som da kan kreve regress fra utbygger? Eller sitter eier med alt ansvar og tap?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kommunen som reguleringsmyndighet har i utgangspunktet ikke noe rettslig ansvar for konsekvenser av tilbakekallet dersom tilbakekallet er gyldig. Er det gitt feilaktige opplysninger i søknaden er det sannsynlig at tilbakekallet er gyldig.

Hvis resultatet for beboerne er at de blir vanskeligstilte i sosialtjenestelovens forstand vil kommunen i kraft av å være ansvarlig for sosiale tjenester måtte skaffe bolig. Men for beboere som er i stand til å løse dette selv har kommunen ikke noe ansvar. 

Dersom kommunen ikke gjorde jobben som planmyndighet skikkelig kan de være rettslig ansvarlige for at de i sin tid ga brukstillatelse. Jeg vet ikke helt hvilke krav som stilles til dem der når det gjelder ettergåelse av opplysninger. 

Det mest naturlige her er at ansvarlig søker er nettopp ansvarlig for dette. Hvis du bare lyver til kommunen i søknaden, ja da skal det godt gjøres at du ikke er erstatningsansvarlig for konsekvensene. Men her er det nok masse ukjent faktum. Noen er ansvarlig slik saken presenteres i media, men det er ikke sikkert at de som er søkegode kan holdes ansvarlig, og det er ikke sikkert at de som kan holdes ansvarlig er søkegode. 

Lenke til kommentar

Litt avhengig av kva eksakt som har skjedd så vil nokon på byggesida ha eit ansvar enten det er selgar, tiltakshaver, prosjektør eller utførande.

Kommunen kan ha eit ansvar om bruksløyvet har blitt gitt som resultat av saksbehandlingsfeil. Slik det blir framstilt i media så virker det som at dokumentasjonen har vært korrekt men at dokumentasjonen ikkje stemmer med bygget. 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Bygget er vel forholdsvis nytt?

Etter bustadoppføringsloven plikter entreprenøren å stille garanti for oppfylling av sine forpliktelser etter avtalen med forbruker.
Garantien skal stilles straks etter avtaleinngåelse, skal minst svare til 10 prosent av kjøpesummen som forbruker skal betale og skal gjelde i minst 5 år etter overtakelse.
Etter overtakelse av nybygget, skal garantien minst svare til 5 % av kjøpesummen.

Det er selvfølgelig ikke gitt at det er nok til å utbedre manglene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...