Gå til innhold

EU-landene er splittet i synet på å regulere energi­markedet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Et problem for omlegginger av energi-kilder:

Om man legger ned kullkraftverk, kjernekraftverk eller hva det måtte være, så må man ha som prinsipp at nye energikilder er klare til å overta bortfallet. Dvs. man bygger vindkraft/solkraft med tilsvarende produksjon og kanskje noe mer, i Twh, før man skroter gamle anlegg.

Ellers, at Norge har, i dag, rene eksport kabler til Nederland, UK og Tyskland, bør ikke få disse landene til å sluntre unna egen innsats på nye fornybare energikilder.

 

Lenke til kommentar
Vaniman skrev (2 timer siden):

Det frie markedet fungerer. Når prisene går opp, øker produksjonen, noe som igjen fører til at prisene går ned. Kapitalisme krever litt tro og tillit. Man må våge å la markedet regulere seg selv.  

Det frie markedet fungerer ikke hvis ikke forutsetningene (du selv legger inn) ikke er til stede. Det er jo dette som  viser seg nå når man forsøkt å laget et "fritt marked" av mangelvarer. Da blir det jo spekulative priser i stedet for "økt produksjon". Prisene bekrefter at det ikke er et fungerende marked, og da må man som alltid regulere eller prioritere. Selvreguleringen i det ideelle markedet mangler i et konstruert marked.

Endret av NERVI
Lenke til kommentar

Det er forståelig at mange ønsker reduserte energikostnader.

Når formålet med CO2-avgifter og mange andre tiltak er å redusere bruken av fossil energi vil jo subsidiering av energipriser gi den motsatte effekten.

At høye energipriser rammer noen så hardt at de trenger hjelp for å ikke få helt umulige levekår gjør det jo svært vanskelig, og krever at de som er verst stilt får hjelp.

Lenke til kommentar

Kan ikke EU bestemme at vannkraft skal ligge der det er høyest magasiner, vindkraft der det er mest vind, og solkraft der det er mest sol? Det virker så meningsløst å sette opp vindturbiner for å eksportere til land med like mye eller mer vind, og solpaneler for å eksportere til mer solrike land.

Lenke til kommentar

Spot-markedet for naturgass har i praksis brutt sammen med gassmangel og skyhøye gasspriser til følge. Spørsmålet er om dette bare er en forbigående hendelse eller om vi er på vei til å få en permanent tilstand av slik mangel (det finnes ikke ubegrenset mengder med relativt billig olje og gass her i verden, før eller senere risikerer vi at det oppstår knapphet på diverse ressurser).

Russland sier at de kan tilby EU langsiktige avtaler for levering av naturgass til akseptable priser. Men EU ønsker derimot at Russland skal levere store mengder med billig gass til spot-markedet i Europa.

Globaliseringen forutsetter at det finnes tilnærmet overflod av ressurser tilgjengelig i verden slik at alle kan få dekket sine behov til en relativt rimelig pris. Men en dag kan det være slutt på denne overflod.

.

Jeg synes at man i Norge nå bør innfør maks-pris på strøm for hver måned fremover (kan feks fastsettes en gang i måneden av myndighetene utifra den aktuelle situasjonen).

I dagens situasjon ser det ut som vi har en ekstrem utgave av selgers marked i det norske strømmarkedet hvor strømleverandører kan ta seg til rette med kraftig overpris. Alle leverandørene driver med profittmaksimering og vil ha høyest mulige strømpriser (dette står vel også skrevet i vedtektene til strømleverandørene slik som feks Statkraft som eier mange norske kraftverk og kan trolig kan være prisleder).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...