Gå til innhold

Betongen må bort. Slik vil Kina håndtere overflatevannet i byene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sitat

Regnet de siste dagene har ødelagt 200.000 mål med avlinger i områder med dyrkbar mark rundt Zhengzhou, opplyser nyhetsbyrået Xinhua. Skadene er foreløpig anslått til 11 millioner dollar.

55 dollar per mål var jo heldigvis beskjedent omfang. For 11 millioner dollar får man ikke en gang bygget en halv barneskole i Norge.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det høres lite ut for oss, ja.

 

Problemet er at 55 dollar er mye penger for veldig mange kinesere. I fjor påsto myndighetene at ingen tjente mindre enn 2,3 dollar pr DAG. De som tjener så lite er stort sett bønder, og det er de som prøver å brødfø seg som best de kan på de åkrene som ligger under vann. Du skal ikke langt unna asfalten i Kina før du finner mange som er veldig fattige.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Underlig at Kina ikke har forstått at man må forsinke nedbørens ferd på bakken mest mulig. Fra den treffer hustak, hager, veier, utmark og jordbruksområder til den renner ut i havet. Dette startet vi med i Europa på 1970-tallet etter at vi gjorde eksakt samme feil som nevnt over i årene etter krigen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kina har forstått dette, men som vanlig skjønner ikke folk i Vest så alt for mye av Kina.

 

For 40 år siden var stort sett  ikke Kina mer enn en rykende ruinhaug etter Maos mindre vellykede periode. De hadde nesten ingen folk med utdannelse, for de hadde Mao klart å få has på. Når de skulle komme seg på beina igjen ble det flyttet enormt mye folk inn mot byene uten at de hadde særlig forutsetning for å håndtere dette, men når problemene dukket opp, tok de også tak i dem.

Tre kløfter er nevnt i artikkelen, og den ble påbegynt allerede i 1997 som må sies å være tidlig, gitt landets forutsetninger da. Vi må også huske på at veldig mye av kinesisk landbruk er basert på årlige oversvømmelser som gir næring til jorda. Problemet er å balansere dette mot problemene i storbyene som vokste så utrolig mye fortere enn noen kunne kontrollere.

Det som blir spennende fremover, er om Tre kløfter klarer å holde stand. Mange lærde var kritiske både før, og under byggingen, men partitoppene skulle ha noe som beviste deres styrke. Ett problem er at området er et historisk jordkjelvbelte, et annet et at grunnvannspeilet har blitt hevet i et svært stort område med gode muligheter for store jordskred ut i den nye store innsjøen. Et stort jordskred der kan føre til en stor tsunsmi som enten river hele demningen, eller skyller bort enormt mye av området nedenfor. Vaiont-demningen i Italia er en uhyggelig pekepinn.

Endret av 2N1711
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når kineserne endelig finner ut hva som må til,

og har bestemt seg, er det ikke utenkelig at det vil gå greit unna med tiltakene.

Kineserne har mange hender. Tipper det går unna når de begynner. Ikke minst nedtapping av magasiner ved varslet nedbør hjelper, og gode kanaler for overløp.

Viktig nok å unngå undergraving av asfalten med påfølgende synkehull, det er det er det i allefall ingen som trenger.

Endret av KjeRogJør
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...