Jump to content
Sign in to follow this  
Redaksjonen.

Sparer flere milliarder kroner på å kjøpe F-35: I motsetning til Norge tar Sveits seg også råd til å kjøpe luftvern

Recommended Posts

Håpløst å ikke ha langtrekkende luftvern i en moderne konflikt. Men om Patriot er best for Norge har jeg ingen formening om.

Share this post


Link to post

Det er en kort/medium rekkevidde (160+km) missile system. På det området er Norge dekket allerede, med NASAMS (25km+) NASAMS-AMRAAM (55-180km) og fregattene med ESSM (50+km) på kysten, det har vært snakk om å oppgradere utvalget til missiler for fregattene, men med tapet av Helge Ingstad, så er nok prioritering en annen sted.

Patriot har bare en rekkevidde på 70 km, og i teorien kan skytte ned Ballistisk. Og det er der problemet er for politikeren, da de vil helst unngå fr store konflikter med Russland,

For NASAMS, arbeide de med en versjon med lengre rekkevidde.

Share this post


Link to post

Norge har ikke luftvern? Ok. Åja, clickbait, og det TU mener er at vi ikke har kjøpt ubrukelige patriot missiler som i praksis har vist seg å ha større feilrate enn en Ferrari brukt som pendlerbil, bare for å sleike ræva til USA.

Det ingen skriver er at nevnte feilrate gjør at for å sikre seg for å skyte ned én missil, må man fyre av så mange patriot missiler i retur, at ett batteri kan maksimalt forsvaret seg mot mot noen ytterst få innkommende missiler.

At dette ikke funker i praksis kan alle lett selv undersøke med å se på Saudi Arabia, et land som omtrent har vært dekket fra øst til vest i patriot batterier både operert av USA og de selv. De har hatt moderat suksess med å skyte ned ballistiske missiler i entall ved å fyre av tre eller flere patriot missiler mot hver scud missil, men selv da har de ikke hindret nevnte missiler i å treffe i eller nær hovedstaden. Å skyte ned kryssermissiler har de nesten ikke greid i det hele tatt, noe houthi-angrepet på saudiske oljeinstallasjoner er et godt eksempel på.

Så lærdommen er da altså, at ved å gi USA flere titalls milliarder kroner, kan vi få et våpen som *kanskje* kan skyte ned inkommende missiler, om fienden er så omtensom å skyte de enkeltvis over flat ørken fra 900km avstand eller mer, med såpass mellomrom mellom at de rekker å lade om patriot batteriene, og ikke er så slemme at de skyter lavtflyvende kryssermissiler.

Dette er selvsagt fullstendig absurd, når man forstår at det eneste mulige scenarioet hvor noen hadde skutt ballistiske missiler eller kryssermissiler mot norske flyplasser er en fullskala krig mot NATO, og da hadde man ikke skutt 1, man hadde skutt 50. Og ja, én russisk ubåt kan dukke opp, skyte så mange missiler på en gang, og dykke igjen før patriot mannskapet har drukket opp kaffen sin.

Men nei, i norge skal vi legge ned overvåkingsflyene som faktisk finner ubåtene, og så syte over at vi ikke har et ubrukelig forsvar mot en trussel man ikke engang kan forsvare seg mot.

Edited by likferd

Share this post


Link to post

"I resten av verden er det Canada, Israel, Japan, Sør-Korea, Singapore og selvsagt USA."

Canada har ikke bestilt, men det har Australia, så antallet kjøpere stemmer.

Share this post


Link to post

Du skriver: Men nei, i norge skal vi legge ned overvåkingsflyene som faktisk finner ubåtene, og så syte over at vi ikke har et ubrukelig forsvar mot en trussel man ikke engang kan forsvare seg mot.

Hva mener du oppgaven til de 5 nye P8 Poseidon som vi har kjøpt er?

Share this post


Link to post
On 6/30/2021 at 11:26 PM, Asbjørn Maugsten said:

Legg alt det politiske tullet til side og kjøp det beste luftvernet som er David's Sling for det trenger vi!!

Vel, legg like mykje penger i NASAMS så er det like bra eller betre. NASAMS er modulært og om den er tilgjengeleg og betre enn alternativa så kan "Stunnere" missilet integrerast mot NASAMS. Eller andre som er betre egna for norsk forsvar. Det kan og andre radarar for å detektere og følgje mål med ulik og låg signatur. 

Sjekk også eksportlista på Wikipedia til NASAMS. USA har sjølv Patriot og kjøper NASAMS...

Edited by Samms

Share this post


Link to post

Theo343.

Du glemmer ett par vesentlige ting. Vi er medlem i en sterk forsvarsalianse, der summen av alt overgår det russerene kan stille opp med....

 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...