Gå til innhold

Hvorfor kan fysisk arbeid gjøre oss syke, mens aktivitet på fritiden kan gjøre oss friskere?


Anbefalte innlegg

Artikkelen provoserer meg noe. For å ta noe av det elementære så vil alle slitasjeyrker føre til slitasje på sikt som belastningsskader og artrose, disse gir påfølgende følgeskader som f.eks muskel/senerupturer, kroniske smerter/betennelser, forkalkninger/beinpåleiringer og skiveprolapser for å nevne noen, listen er lang. Ugunstige arbeidsstillinger, tunge/ugunstige løft uten oppvarming, arbeidspress,overtid og stress som man skjelden kan sammenligne med noen form for fritidsaktivitet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Daglige doser med stresshormoner er vi ikke bygget for å tåle.

Stresshormoner er til ekstrembruk, en slags etterbrenner.

Fly med etterbrennere vil gå tom for drivstoff og falle ned om de bruker det hele tiden.

Stress over tid sliter ut kroppen.

Hvem kjenner ikke en renholdsarbeider som "vasket for livet" til helsa sa stopp, uten å ha sjans til å nå pensjonsalder?

Greier du x antall kvadratmeter nå, så greier du sikkert xx også, og neste år må du greie det på mindre tid (får betalt for færre timer).

Denne type historier snakkes det ikke så mye om...!

I praksis er desverre ikke alles helse like viktig.

Noen må løpe det de greier i "hamsterhjulene" for at andre skal spare/tjene seg enda rikere, så får trygden sørge for dem etterpå, når de ikke løper fort nok lengre...med de få poengene de greide å opparbeide seg...

 

Endret av KjeRogJør
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ja, mange har godt av, og en viss mulighet til, å tilrettelegge arbeidsdagen for mer optimal fysisk belastning. Ikke minst gjelder det kontorrotter. Derfor har man jo vernerunder osv.. Men mange er ikke disiplinert nok til å gjennomføre tiltak, mange har jobber hvor man ikke kan unngå slitasjeskader (motvirke noe kanskje), alt i alt er det ikke et felt folk ikke er klar over.
 

F.eks.: Alle frisører er klar over at de er utsatt for endel slitasjeskader på sikt. Mange er flinke og passer på arbeidsstilling og motvirker skader så godt de kan. Det er ikke så uutforsket som artikkelforfatterne her gir uttrykk for... det vil alltid være masse skader gjennom et liv avhengig av type arbeid og valgt livsstil.

Ja det er bra å gi kunnskap om dette til arbeidstagere men det er jo jobben til horder av ergoterapeuter og andre.

Lenke til kommentar

Når dere skriver "Nøyaktig hvorfor det er slik, vet vi ikke ennå. Ei heller hvordan vi kan trekke lærdom av forskjellen. Men ved SINTEF og NTNU er vi nå i startgropa med forskning på feltet.", så blir jeg ikke så veldig imponert over dere, som helseforskere vil være!

Psykiske problemer av forskjellige slag, har gjerne som fellesnevner at de gir seg til kjenne som fysiske plager. Når disse psykiske plagene ellers ikke får utløp på annet vis, så transformerer vi dem til "vondter", som er enklere å snakke om, mindre tabubelagte og lettere å behandle.Får det lov til å utvikle seg, står man der plutselig som uføretrygdet på siden av samfunnet, fordi der ikke var noen som fanget opp det virkelige problemet!

Mvh

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tenker mange som jobber fysisk er flinke til dette. Kjøretur på morran, sjaue materiell på morran før arbeiders start, så en økt med montasje og kaffepause, så samme greia igjen. Kroppen må bli varm for å ikke få skader før monotont arbeid. Og kroppen må trene bevegelighet for å beholde den! Trening av «omvendt muskulatur» må man supplere med i forbindelse med avslutning av økta (agnostene). Og det er nok viktig å veksle på oppgaver gjennom en uke slik at arbeidsstilling er mest mulig variert. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...