Gå til innhold

Har ikke råd til hus, kjøpe hytte i stedet?


Cerent

Anbefalte innlegg

Hei,

Har ikke råd til å kjøpe meg et hus eller en leilighet og ikke noe bedring i økonomisk situasjon i umiddelbar sikt. Men så ser jeg at jeg kan få råd til en hytte eller det som på f.eks. finn.no går under "fritidseiendom". Har før tenkt at det ikke er lov å bruke en hytte som helårsbolig men så leser jeg (f.eks. her: https://www.dinside.no/bolig/kan-du-bo-pa-hytten/62224067) at det kan være mulig å få det til noen steder da det ikke er helt entydige regler over alt. Kan jeg i så fall bruke BSU-midler til å kjøpe en hytte om jeg skal bruke den som helårsbolig hvordan går jeg i så fall fram?

Noen som har erfaringer?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En hovedregel er at hytten må være tilknyttet offentlig vei, vann og kloakk - samt ha strøm. Før man kan søke kommunen om endring av bruksformålet fra fritidsbolig til helårsbolig. Mange hytter kvalifiserer til dette, men det handler ofte om reguleringsplanene i området hytten ligger på. Dersom du bor på i en hytte langt oppå et øde fjell, er det tvilsomt at du vil få renovasjonen til å hente søppel hos deg, og posten til å levere post. I tillegg kan du være en risiko for helsesektoren i kommune; noe de også tenker på når de skal godkjenne hytte til helårsbolig. Hvis du skulle bli syk og har behov for hjemmesykepleie eller andre helsetjenester - blir du fort en dyr innbygger for kommunen, og de får et logistikkproblem. Mange hytter har dessuten kun vei som er åpen om sommeren. Her er det mye å tenke på.

Men når det er sagt er det mange hytter som befinner seg nærme boligfelt og ganske sentralt - som har helårsvei og alt av fasiliteter som gjør at fritidsboligen kan brukes som helårsbolig. Men det er det kommunen som bestemmer.

Du kan ikke bruke BSU-penger på kjøp av hytte. Men får du endret boligen til helårsbolig - kan du bruke BSU-penger på å oppgradere fasilitetene i boligen. Type isolasjon, oppussing, bytte av kledning, strømanlegg o.l. 

Husk at bankene også tar litt høyere renter for lån tilknyttet fritidsbolig.

Det er mange som bor "ulovlig" på hytte store deler av året. Det er lite kontroll med dette, men du bør ha folkeregistrert adresse på en "godkjent" plass i forhold til forsikringer og offentlige tjenester o.l. Det har vært eksempler på at folk har registrert seg som "UFB" og plutselig blir ansett som utvandret fra Norge fordi de ikke har fast adresse. 

Men, du skal få et godt tips av meg. Dersom du ønsker å bo billig - er det mange som bor på campingplasser i spikertelt året rundt. Du betaler en avgift til eier av campingplassen som gir deg tilgang på alt du trenger, inkludert strømtilførsel. På Finn.no kan du ofte finne spikertelt med alt du trenger til priser mellom 70 og 250 000 kr,- Ofte får du campingplass inkludert i prisen. Men du må sjekke på forhånd om det er tillatt å bo der året rundt. Du kan du også melde flytting til adressen campingplassen ligger på. 

https://www.google.com/search?q=bor+året+rundt+på+campingplass&oq=bor+året+rundt+på+campingplass&aqs=chrome..69i57j33i10i160.6265j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Som du ser er det mange som gjør dette.

Lenke til kommentar

Greit nok å bo billig sånn, har tenkt tanken selv, bare husk at strøm, dusj, toalett, komfyr, vaskemaskin, springvann og alle sånne luksuser forsvinner med én gang. Sikkerhet mot tyver er også en faktor. Skal man bo på offentlige plasser må man dele alle sånne ting med andre også, ofte uhygienisk, utrivelig og kaldt om vinteren. Eneste kunne vært å kjøpe en drittbillig campingvogn og isolere den enda bedre. Det er oftest best å leie den billigste leiligheten man kan finne i byen man bor i, hvis man ikke har råd til å kjøpe en minimumsstandard av bolig. Så har man i det minste et minimum av standard, lett tilgang til butikker og sånt. Bil koster jo skjorta også.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...