Jump to content
Guest e45fe...c95

BSU - eier bolig. Hva gjør jeg i 2021?

Recommended Posts

Guest e45fe...c95

Hei,

Jeg og min samboer eier en bolig som vi kjøpte flett ny i 2019 for 2.6 millioner.

Både ifjor og i år har vi spart fullt i BSU for å få skattefradrag. Totalt har vi tilsammen ca 430k i BSU.

Boliglånet vårt er sikret vha BSU (Ordning som kom i 2018), slik at det blir regnet som egenandel, selv om vi da ikke har realisert denne.

Spørsmålet er hva vi skal gjøre videre. Boliglånet er pr dags dato på ca 2.4 millioner. Det er da ca 92% belåning. Dersom vi betaler ned med BSU'en er vi på ca 76-77% belåning.

Vi har begge i tillegg hvert vårt billån. Mitt er på 280k  hennes er på 180k. (

Spørsmålet mitt er om det er fornuftig å innfri BSU, for deretter å belåne oss opp til 85% igjen for å betale ned på billån? Billånene har begge høyere rente enn vi får fra BSU. Vi klarer dog ikke betale ut billånene, ettersom vi kun kan låne opp igjen 200k. 

Er det fornuftig å bare la det rulle og gå med BSU-rente på 2,4% til vi blir satt ned til normal innskuddsrente, eller betale ned deler av billånene? Renten skiller alt fra 0,6-2,0 prosentpoeng fra BSU.

I mitt hode vil det kanskje være smartest å betale ned billånene så fort som mulig, og da få til en realisering av BSU, deretter ta opp igjen lån til 85%.. Det vil da også gjøre at vi betaler mindre i terminen på boliglån, noe som gjør at vi kan betale mer i måneden på billånene.

Ønsker gjerne deres synspunkter. Tok kontakt med banken som kun svarte meg noe så simpelt som at det enda ikke var vedtatt enda at vi ikke fikk skattefritak fra neste år.

Anonymous poster hash: e45fe...c95

Share this post


Link to post

Jeg ville skutt det inn i boliglånet, deretter belåne bolig til å betale ut en av bilene, for så å betale ned neste bil så fort dere klarer.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Guest e45fe...c95

Det var det jeg også tenkte, men mister da potensielt 5 år med BSU renter, mens begge billånene sannsynligvis vil være nedbetalt på ca 3-4 år. Er da litt usikker på regnestykket. Går det kanskje såpass i null at det ikke spiller så stor rolle? 

Anonymous poster hash: e45fe...c95

Share this post


Link to post

Husk å regne på løpetid også da, 30 år med lav rente er ofte dyrere enn 3-5 år med litt høyere rente(renters rente). Så om dere realiserer billånet så burde dere i det minste planlegge å betale ned den andelen fortere enn resten av gjelden.

Share this post


Link to post

Hvis BSUen har høyere rente enn effektiv rente på billånet ville jeg latt de stå (sannsynligvis er renten på billånet høyere enn BSU). Hvis ikke gjør som de over foreslår. Har forresten boligen steget noe i verdi? I såfall få by takst slik at du kan kvitte deg med billånene. Øk heller nedbetalingen på bolig.

Share this post


Link to post
Guest e45fe...c95

Joda, det logiske vil nok være å betale ut det minste billånet først.

Ettersom vi ikke har felles økonomi vil nok ikke dette bli gjort, da vi ønsker å ha det så ryddig som mulig. Det betyr at dersom vi skal skyte inn BSU og ta opp igjen lån vil lånet på 280k reduseres til 160k og lånet på 180k reduseres til 100k. Dette grunnet eierbrøk og brøk på innskutt BSU-kapital.

BSU har ikke høyere effektiv rente enn billånene. 

Det er mulig at bolig har steget i verdi. Vi brukte ca 100k på ekstra-leveranser når vi kjøpte bolig, men som da ikke var med i den opprinnelige prisen. Usikker på om det da teller med i totalprisen? 
Dersom vi skulle ønske en ny takst på boligen, er det bare til å ringe hvilken som helst megler? Er dette en gratistjeneste de utfører? Jeg har ikke vært borti slikt før. Jeg har hørt rykter om at taksering er gratis, men klarer ikke helt se for meg hvordan de får det til å gå rundt..

Anonymous poster hash: e45fe...c95

Share this post


Link to post

Gratis med verdivurdering (ikke takst), det er bare å ringe. De er vant med det, og gjør det gratis fordi de håper du velger dem om du en gang skal selge. Du får ikke nødvendigvis krone for krone i økt prisvurdering for tilvalg du har gjort, men det blir hensyntatt.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...