Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Elbil-lading i borettslag og betaling


Kajac

Anbefalte innlegg

Heisann. 

I februar 2020 flyttet jeg inn i et lite borettslag. Borettslaget består av seks rekker med rekkehus av forskjellig størrelse, med totalt 30 leiligheter. Hver leilighet disponerer én fast parkeringsplass. I fjor satte borettslaget i gang med å legge til rette for elbil-lading på alle de faste parkeringsplassene. Det elektriske anlegget er lagt opp og gjort i stand, og alle som ønsker kan kjøpe seg ladeboks og koble på. I dag er det fire-fem som har gjort dette, deriblant forrige eier av min bolig.

Det har ikke tidligere vært fakturert for lading. Siden det har vært vanskelig å finne ut hvem som har ladet hva, har styret bestemt at alle som har ladeboks skal bli fakturert 100 kr pr. måned fra ladeboksen ble installert og frem til august. Hele teksten er under:

image.png.592a91eb4a3f76dc2fc4c272a4b062d8.png

Her er problemet mitt. Forrige eier fikk satt opp ladeboksen en eller annen gang i 2019. Jeg vet ikke om den har blitt brukt av han. Men den stod der i hvertfall når jeg flyttet inn. Jeg har fått bekreftet av borettslaget at jeg ikke skal betale noe for før jeg flyttet inn. Problemet er at jeg ikke hadde elbil før 13. August. Så fra starten av februar og frem til midten av august fakturere meg 100 kr måneden for noe jeg ikke har, og ikke har kunnet, bruke. Er dette riktig, og ikke minst lovlig? Jeg har selvsagt ingen problemer med å betale etter jeg fikk elbil, men synes det er rart at jeg skal bli "straffet" fordi forrige eier monterte lader. Hva om jeg ikke hadde kjøpt elbil i det hele tatt?

Noen kloke hoder her?

 

Det skal for ordens skyld nevnes at ladeboksene eies av andeleierene, ikke borettslaget, og at de allerede er betalt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Leo_ skrev (26 minutter siden):

Tja, du har vel i realiteten kjøpt en utgift her, og det går vel på undersøkelsesplikten din. Har du kjøpt en boenhet med et løpende abonnement på strømtilgang tror jeg ikke det har stort å si at du ikke har brukt denne tilgangen.

Det er ikke et løpende abonnement. Det er fordi de ikke har klart å regne ut strømforbruket for hver enhet i denne perioden, så tar de 100 kr pr måned pr ladestasjon. Synes det er urimelig når den ikke har vært brukt. Den har ikke vært en utgift for borettslaget i denne perioden.

Lenke til kommentar

Vil det hjelpe å tenke på dette som at du har fått ein billig lader som du berre betalar nokre hundrelappar for? Forrige huseigar kunne ha tatt med seg lade ladeboksen slik at du måtte ha kjøpt og montert ny ladeboks.

 

Når det gjeld trådens spørsmål. Det er sjølvsagt uheldig at burettslaget har rota det såpass til at det har blitt lagt til rette for elbil lading kopla mot fellesstraumen utan at ein har klart å få oversikt over kven som har disponert dei forskjellige ladeboksene.
Kan dette betalingskravet rettast vidare til leverandøren av ladeløysinga? At leverandøren skal levere oversikt over kven som disponerer dei forskjellige ladeboksene må vell ha vært ei forutsetning for at den styret valgte denne løysinga?

Om det ikkje er mulig å halde leverandøren ansvarleg for at oversikta ikkje har blitt levert, så er det burettslaget som må betale for straumen. Straum er ei fellesutgift, og etter burettslaglova § 5-19 er utgangspunktet at fellesutgifter skal delast etter eigarbrøk.
Når det føreligg særlege grunnar for det så kan fellesutgiftene fordelast etter kvar eining si nytte eller forbruk. Eg trur ikkje at dei aukte straumutgiftene til burettslaget så klart berre gagnar enkelte av andelseigarane at unntaksbestemmelsen kan nyttast, særleg når forbruket ikkje kan målast.

Utan at det blir vist til at unntaksbestemmelsen om at det føreligg særlege grunnar så meinar eg at denne utgifta skal delast på 30 einingar og ikkje berre 5.

Dersom det er burettslaget/styret som har tabba seg ut så er det også rimeleg at det er heile burettslaget som er med på å betale for denne feilen.

 

Ein anna ting er at det kan vell ikkje være så vanskeleg å finne ut kva forbruket har vært? Kvar ladeboks har vell eit unikt målarnummer? Det må vell finnes ein logg over forbruk på kvar målar? Og til slutt må det vell være mulig å finne ut kva nummer din ladeboks har?
Som heilt minimum må det vell gå ann å gjere eit estimat over kor stort forbruk kvar enkelt andelseigar har hatt? Om andelseigarane hovedsakleg ladar heime så kan styret f.eks. etterspørre km-standen for å estimere korleis forbruket fordeler seg, eller som du er inne på, i alle fall ta utgangspunkt i om alle med ladeboks har disponert elbil i perioda.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vet ikke hvorfor de har problemer med å finne det ut. Siden de snakker om et etteroppgjør regner jeg med at de ser for seg at de klarer å finne det ut etterhvert. Ikke vet jeg.

Det er begrenset hvor mye jeg gidder å gjøre for det som i mitt tilfelle blir 800 kr. Mitt spørsmål er egentlig bare om jeg kan nekte å betale dette, siden jeg ikke har brukt laderen i den perioden det nå skal faktureres 100 kr/mnd for. Som sagt, styre har allerede sagt at forrige eier av boligen vil bli innkrevd for perioden før jeg flyttet inn.

De snakker om et etteroppgjør som dere ser. Siden jeg ikke har brukt laderen i denne perioden, kan det da hende at jeg får tilbake igjen disse pengene? Eller er det et oppgjør for alt som er brukt over 100 kr/mnd tror dere?

Lenke til kommentar

Det står det blir fakturert som "a konto". Dette betyr at det er et fast beløp i måneden, også blir det gjort avregning etterhvert.


Sånn jeg tolker teksten her så kommer de til å finne ut den faktiske fordelingen etterhvert, også gjøre avregning på "kontoen" din som du har puttet inn 100 kr på i mnd. Da vil du mest sannsynlig få mye penger tilbake.

Slik er det man fordeler varmtvannsutgifter i mange borettslag. Fast beløp hver måned i fellesutgiftene, også gjøres det avlesning en gang i kvartalet eller året, også får man enten penger tilbake, eller en ekstra faktura.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
MegaMann2 skrev (48 minutter siden):

Det står det blir fakturert som "a konto". Dette betyr at det er et fast beløp i måneden, også blir det gjort avregning etterhvert.


Sånn jeg tolker teksten her så kommer de til å finne ut den faktiske fordelingen etterhvert, også gjøre avregning på "kontoen" din som du har puttet inn 100 kr på i mnd. Da vil du mest sannsynlig få mye penger tilbake.

Slik er det man fordeler varmtvannsutgifter i mange borettslag. Fast beløp hver måned i fellesutgiftene, også gjøres det avlesning en gang i kvartalet eller året, også får man enten penger tilbake, eller en ekstra faktura.

 

Takk for godt svar. Satser på at dette er riktig :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...