Gå til innhold

Webinar onsdag: Er klimamodellene bak politiske beslutninger gode nok?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det globale CO2-nivået i atmosfæren måles på Hawaii hvor det er små CO2-utslipp. Blir ikke dette misvisende når de store CO2-utslippene i verden skjer helt andre steder? Svalbard ser ut til å være et episenter når det gjelder global oppvarming (har frem til nå ligget ca 6 grader over normalen og er verdensrekord i temperatur økning). Har dette noe sammenheng med det høye CO2-nivået i atmosfæren over Nord-Europa og spesielt over Finnmark og Melkøya? (Utslippene fra Melkøya har gått ned mye i 2017, 2018 og 2019 og omtrent samtidig med dette har iskanten begynt å bevege seg sydover).

Lenke til kommentar

"Klimaendringer er en global utfordring, men klimapolitikken utøves i stor grad på nasjonale og regionale nivåer."

Ja, dette er en realitet og derfor burde vi i større grad bruke sannsynlighetsregning når de forskjellige alternativene debatteres.

I Norge satser vi på CCS, men når bedriftene blir pålagt en utgift mellom 3-5000 kr sier det seg selv at sannsynligheten ikke er stor for at mye CO2 blir fjernet. Ved å tviholde på en 0-løsning er det kanskje sannsynlig at 5% av verdens CO2 blir tatt bort med CCS. 

Det vil være mye mer attraktivt for bedriftene dersom de kunne tjene penger på å rense CO2, noe som er mulig dersom CO2 kan selges til metanolfabrikker. Ser vi nøyere på denne muligheten vil dagens handel med CO2 kvoter og CO2 avgiftene balansere utgiftene til fangst av CO2.

Med andre ord kan metanolfabrikker får CO2 gratis, og det er i hovedsak strømutgiftene som bestemmer prisen på metanol. Med mer og mer fornybar energi vil vi oftere få år som i år, hvor strømprisen er rundt 5 øre/kWh på Nord Pool.

Satser vi på gjenbruk av CO2 og metanol som drivstoff er det sannsynlig med over 70% reduksjon i CO2 utslippene.

I Norge er det lite sannsynlig med tilslutning for storstilt metanolproduksjon, da det kan få ringvirkninger som sender oljeprisen nedover, og vi som skal holde på med olje og gass lenge, lenge, lenge, lenge har liten interesse i lave oljepriser. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

DNV GL: Have you modelled the effect on mining of metals and minerals that are required to fabricate this exponentially accelerating amount of even larger batteries that shall go into vehicles and electric grid balancing? And you still believe battery prices will indefinitely decrease by 19% per doubling of volume batteries manufactured? Mining’s impact on nature and environment?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...