Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Januar 1544

13.januar møter stendene i Sverige (adelige, prester og bønder) til et møte i Västerås. På dette møtet sverger representanten troskap til kong Gustav Vasa og hans arvinger. Dette markers som slutten på Sverige som et valg kongedømme, og ble nå omgjort til et arvekongedømme (slik Norge ble i 1537, og Danmark skulle bli så sent som i 1660). kong Gustav Vasa signerer også en militærallianse med Frankrike på samme møte.

 220px-Gustav_I_of_Sweden_c_1550.jpg

Gustav Vasa

https://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_I_of_Sweden#Legacy

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Februar 1544:

Den fjerde riksdagen til det tysk-romerske riket kommer sammen den 20.februar. Keiser Karl den femte har kalt inn til riksdag for å diskutere krigen han ønsker å føre mot Frankrike samtidig som den katolske keiseren erkjenner at han er avhengig av støtte fra protestantiske prinser i Tyskland. Riksdagen vedtar at ingen sanskjsoner skal føres mot protestantene før de har blitt samlet til et fritt og åpent rådsmøte.

https://archive.org/details/newschaffherzog12haucgoog/mode/2up

https://archive.org/details/adictionaryreli00smitgoog/mode/2up

https://en.wikipedia.org/wiki/Diet_of_Speyer_(1544)

engraving-of-the-diet-of-speyer-or-the-d
Illuistrasjon av tysk-romersk riksdagsmøte i 1529.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mars 1544

Fredrik den vise, har nå innsett at han nok ikke blir konge av Norge. Denne måneden derimot får han en ganske god trøstepremie. 16.mars dør hans barnløse bror Louis V, valgfyrste av Palantine. Dette førte til at Fredrik arvet hans fyrstedømme ved hans død. Dette fyrstedømmet var et viktig fyrstedømme i det hellige romerske riket, fordi man var en av sju "valgmenn" som skulle velge ny keiser. Så langt kom aldri Norges tronkrever, da han døde flere år før neste valg (som uansett på denne tiden var rigget til fordel for Habsburgeren), men uansett kan man si det var en kul stilling å arve for Fredrik.

Hans Besser 006.jpg

Tronkreveren Fredrik.

https://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_II,_Elector_Palatine

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1544

Etter at Kong James V av Scotland døde, så er Henry VIII av England interessert i et giftemål mellom hans sønn Edvard og Dronning Mary av Scotland. Scottene akseptere først giftemålet, men går tilbake på løftet. England invaderer dermed Scotland, og denne konflikten er kjent som "The Rough Wooing". 3.mai (eller 7.mai) klarer Edward Seymour (bror til den avdøde dronningen Jane Seymour) å innta både Leith og Edinburgh, og engelskmennene er dermed i en god posisjon til å vinne hele krigen.

Edward Seymour.jpg

Edward Seymour

https://en.wikipedia.org/wiki/Rough_Wooing#From_Solway_Moss_to_Ancrum

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1544:

Den franske adelsmannen hertug Antonie av Lorraine dør i sin fødeby Bar-de-Luc i nord-Frankrike den 14.juni av en sykdom han påførte seg, kun 55 år gammel. Antonie var oppdratt ved det franske hoffet og kjempet i to omganger under krigene i Italia. Hertug Lorraine stod desverre også bak massakren på en bondehør under et opprør i 1525. Kort tid før hans død hadde hans herugdømme Lorraine blitt invadert av tysk-romerske tropper og han ble ført til fødebyen hvor han så døde kort tid etterpå.

https://en.wikipedia.org/wiki/Antoine,_Duke_of_Lorraine

1200px-Hans_Holbein_d._J._036.jpg

Lenke til kommentar

Juli 1544

Vi holder oss enda i Nord-Frankrike. Her befinner også en gammel kjenning av tråden seg; Henry VIII. Han er verken i Nord-Frankrike for å feriere eller å dø av sykdom. Han er i Frankrike for å krige mot erkerivalen; Frankrike. 19.juli legger Henry VIII, og hans tropper som telte 40.000 menn en beleiring på byen Boulogne. Denne beleiringen kommer til å vare i flere måneder.

I serien The Tudors blir beleiringen reenacet. 

A general view from the Brecquerecque Quarter: The modern lighthouse, the medieval bell tower and the English Channel

Byen Boulogne i dag.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sieges_of_Boulogne_(1544–1546)#First_siege

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1544:

I Øst-Preussen blir universitetet Albertina i Königsberg(nåtidens Kaliningrad)åpnet den 17.august. Universitetet i det overveiende katolske Prøyssen blir opprettet som en luthersk motpart til det katolske universitetet i Krakow. På 1700-tallet kommer den kjente filosofen Immanuel Kant til å virke som som professor og rektor ved universitetet. Når sovjeterne erobrer Øst-Preussen i 1945 og anekterer Köningsberg som da blir til Kaliningrad blir universitetet nedlagt.

https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Königsberg

Albertina.jpg
Fargelagt fotografi av universitetet en gang på 1800-tallet.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

September 1544

Fra krig må det noen ganger bli fred, 18. september signerer Frankrike og Det hellige romerske riket, fredstraktaten i Crêpy. Når det gjaldt territorier så skulle alt tilbake til slik det var i 1538. Keiser Karl V måtte oppgi sitt krav på Burgundy og Kong Francis måtte oppgi sitt krav på Hertugdømmet Napoli. Frankrike måtte også backstabbe sin allierte Ottomanene, og hjelpe keiseren med å bekjempe dem.  Selv om det nå ble fred mellom de to viktigste kamphanene i krigen, så betydde ikke det at krigen var helt over. England var fortsatt i krig med Frankrike.

Treaty of Crépy - Wikidata

Forsiden av traktaten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_War_of_1542–1546#Treaty_of_Crépy

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktoboer 1544:

Som sagt fortsetter krigen mellom England og Frankrike. Den 9.okotober forsøker franskmennene å innta den engelskokkuperte byen Boulogne-sur-Mer ved kanalkysten. Tidligere på året var det som nevnt over engelskmennene som inntok byen etter beleiring, men nå er det de selv som utsettes for beleiring fra franskmennenes side. Men angrepet mislykkes og Boulogne-sur-Mer forblir under engelsk okkupasjon frem til 1550.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sieges_of_Boulogne_(1544–1546)

Henry-VIII1.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

November 1544

I Europa blir folk enda henrettet for sin tro. Det hender også at noen også blir feilaktig dømt. Dette kan ha vært tilfellet 13.novmber i Nederland, da Ursula van Beckum blir brent levende for å være anabaptist. Hennes svigerinne som bodde hos henne Maria van Beckum var anabaptist. Det var forbudt å være anabaptist i Nederland på denne tiden, og Maria ble arrestert for dette. Ursula fulgte henne med til arresten for å trøste henne (hun var ikke beskylt for kjetteri), men ble også avhørt av myndighetene. Enda på visa ble at de begge ble brent for kjetteri, men mange mente Ursula var uskyldig.

220px-Maria_en_Ursula_van_Beckum_door_Jan_Luyken.jpg

Maria klargjøres for brenning,

https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_van_Beckum

https://en.wikipedia.org/wiki/Ursula_van_Beckum

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1544:

Den italienske munken og forfatteren Teofilo Folengo dør den 9.desember, kun 53 år gammel; skjønt som vi vet ble veldig få spesielt gamle i disse dager. Folengo var kjent for humoristiske og satiriske dikt, blant annet harselas med den italienske romansetradisjonen i middelalderen om heltmodige riddere. Av andre ting verdt å nevne er også at han parodierte Den guddommelige komedia av Dante, så man kan si han var en av renessansens komikere og satirikere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Teofilo_Folengo

Folengo-portrait-artist.jpg>
Teofilo Folengo.

Lenke til kommentar

Januar 1545

Vi har alle hørt om den Spanske Armada (der skipbruddene ifølge legenden ble stamfedrene til alle i Møre og Romsdal), En mindre kjent armada var den franske. Francis begynner å bli lei at engelskmennene kriger i hans hjemland, og vil ta striden til dem. 3.januar erklærer han at han skulle invadere England, og avsatte Henry VIII, og frigjøre England fra protestantismens tyranni.

Kong Francis ble spilt av den franske skuespilleren Emmanuel Leconte i tv-serien The Tudors.

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/The-Great-French-Armada-of-1545-The-Battle-of-The-Solent/

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1545:

England er ikke bare i krig mot franskemennene på kontinentet, men de er også i krig på det britiske "fastlandet" mot sine skotske naboer i nord, en krig som ikke går så godt for engelskmennene. I slaget ved Ancrum Moor litt nord for den skotske grensen den 27.februar vinner skottene på hjemmebane, de kjenner jo tross til The Higlands best, og engelskmennene må trekke seg tilbake. Med nederlaget mot skottene blir kong Henry ytterligere bekymret for en fransk innvasjon av England og må prioritere forsvar av hjemlandet fremfor offensiver mot fienden.

https://portal.historicenvironment.scot/designation/BTL2

http://www.battlefieldstrust.com/resource-centre/medieval/battleview.asp?BattleFieldId=72

Battle%20of%20Ancrum%20Moor%201545%20Sco

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mars 1545

Vi har alle hørt om Riksdagen i Worms i 1521. Dette var en av flere Riksdager i Worms, før den kjente med Luther hadde det vært fem andre riksdager i Worms. 24. mars starter enda en Riksdag i Worms. Dette skulle bli den siste riksdagen som ble holdt i byen Worms. Felles for riksdagen i 1521 og 1545 var at de begge diskuterte protestantismen uten at man kom frem til noe resultat. 

Coat of arms of Worms

Byvåpenet til Worms.

https://en.wikipedia.org/wiki/Diet_of_Worms_(disambiguation)#Historic_events

https://www.onthisday.com/events/date/1545/march

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1545:

Vi skal en tur til Sør-Amerika igjen. Etter å ha oppdaget store forekomster av sølv i fjellene i Bolivia grunnleger spanjolene gruvebyen Potosi den 1.april. Byen som ligger mer enn 4000 meter over havet og sies å være verdens høyestliggende by. Utvinngingen av gull fra fjellene i Sør-Amerika blir et viktigste kildens til Spanias rikdom frem til det spanske imperiets fall på begynnelsen av 1800-tallet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Potosí

potosi_1_orig.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mai 1545

Fra sølv og gullgraving skal vi igjen til India. Sher Shah Suri som er nevnt tidligere i tråden, er ikke fornøyd med å bare grunnlegge et imperie han vil også utvidet dette imperiet. En veldig grei måte å gjøre dette på er å erobre nabostater, slik som Mahoba (i sentral India). Dette forsøker Suri, og denne måneden har han lagt en beleiring på Kalinjar fortet i Mahoba riket. Suri synes at beleiringen går litt tregt så han bestemmer at fortets murer skal sprenges med krutt. Dette visere seg å være en stor fiasko, og flere dør i eksplosjonen, inkludert  Sher Shah Suri. Suri ble etterfulgt av sin sønn Jalal Khan som keiser.

1280px-Sher_Shah_Suri_Tomb.jpg

Sher Shah Suri`s Mausoleum  er i dag en mindre kjent turistattraksjon enn Taj Mahal, men er fortsatt vært et besøk.

 https://en.wikipedia.org/wiki/Sher_Shah_Suri#Death_and_succession

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1545:

Det spanske imperiets tyngdepunkt er "den nye verden" men de driver også aktivt utforskning andre steder. Den 13.juni starter den spanske oppdageren Inigo Ortez de Retes en seilas for å navigere nordkysten av Ny-Guinea, fortsatt den dag i dag en av de mest uutforskede øyene i verden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yñigo_Ortiz_de_Retez

https://en.wikipedia.org/wiki/1545

(Putzger)_Spanish_and_Portuguese_colonia
Kart over de spanske og portugisiske imperiene på 1500-tallet. Spanske besittelser i oransje, portugiske i gult.

Lenke til kommentar

Juli 1545

Som nevnt tidligere i tråden så lovet Francis at han skulle sende en armada for å invadere England. Denne armadaen var nå ankommet Englands kyst. Hovedmålet er Isle of Wight, en øy ved Englands kyst. Som med den spanske armada blir også den franske en fiasko. I to slag vinner engelskmennene over franskmennene (slaget ved Bonchurch og slaget ved Solent). Etter disse slagene gir franskmennene opp invasjonen og drar tilbake til Frankrike. Dette var en stor seier for Henry VIII, men i slaget ved Solent, synker hans flaggskip; Mary Rose.

Cowdray engraving-full-lowres.jpg

Slaget ved Solent.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Solent

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Bonchurch

https://en.wikipedia.org/wiki/French_invasion_of_the_Isle_of_Wight

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1545:

Selv om franskmennene måtte gi opp å invadere England skjer det et nytt sjøslag den 15.august, slaget ved Shoreham og omstendighetene og bakgrunnen for slaget er ganske pussig. Den franske flåten har valgt å sette havnebyen Boulogne under blokade, men en østlig kuling driver skipene i retning Sussex på den engelske siden av kanalen hvor tilfeldigvis en engelsk flåtestyrke har lagt ut på oppdrag fra Henry den åttende om å beseire fienden og sikre herredømme over kanalen. Slaget som involverer mer enn 300 skip ender uavgjort, men er likevel en taktisk seier for engelskmennene fordi det noen uker senere bryter ut en byllepest-epidemi i Le Havre som rammer de franske marinestyrkene såpass hardt at franskmennene blir tvunget til å oppløse den store armadaen. Slaget ved Shoreham er i dag et av de glemte slagene, og et av de største sjøslagene i historien som kom i skyggen av slaget på Solent måneden før.

https://no.wikipedia.org/wiki/Slaget_ved_Shoreham

1200px-AnthonyRoll-24_Antelope.jpg
Engelsk krigskip fra 1546.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...