Jump to content
Sign in to follow this  
Anterialis

EOS R m/ flash, undereksponerer!??

Recommended Posts

Hei,

jeg er en hobbyfotograf med litt (men ikke dyp) forståelse for de enkleste tingene rundt eksponering (shutter, aperture, iso) og flash med ETTL. Jeg har lenge brukt canon 6Dii med min Yongnuo speedlight YN586EXii uten probloblemer. Nå har jeg kjøpt EOS R og merket relativt umiddelbart at kameraet ofte undereksponerer når jeg bruker flash. Innstillingene er M-modus hvor jeg setter e.g. lukker 1/100, F4 og ISO 400. Flash er i ETTL-modus, og jeg har da tenkt at flash vil kompensere med passe lysmengde slik at bildet blir normalt eksponert iht. hva jeg har satt som ønsket EV (som er 0). Kameraet undereksponerer alltid på de samme stedene i huset (jeg tester innendørs..) som f.eks. mot blomstene og kaffetrakteren. Her er det lite lys fra LED i taket. Går jeg derimot inn på et helt mørkt rom eksponerer kamera/flash korrekt. Jeg har forsøkt både "spot metering" og "evaluative" da jeg har skjønt at evaluative prioriterer å eksponere korrekt der autofokus legger seg. 

 

Se disse bildene. Det ene mot kaffetrakteren er undereksponert. Flash rettet opp i taket. På bildet av blomstene kan man vel si at de lyseste delene i bildet (de hvite blomsterbladene) har riktig eksponering, men hele bildet forøvrig er undereksponert. Bildet i det mørke rommet er helt riktig eksponert, og eneste forskjellen her er altså at det ikke var noe lys (helt mørkt rom..). 

Hva er grunnen til at kameraet gjør slik? Jeg regner med det er en brukerfeil / jeg som har misforstått hvordan kameraet fungerer, da jeg opplever bildene undereksponert.. Hva bør jeg gjøre for å fikse dette? I Av-modus får jeg korrekt eksponering, men da er jo innstillingene til kameraet mye langsommere for å slippe inn mye mer lys i utgangspunktet. 

 

EDIT: Jeg har også merket en annen ting. I noen tilfeller hvor jeg får undereksponert flash-bilde på brennvidde 16mm, så blir alt mye bedre om jeg går bakover "zoomer" inn til e.g. 35 mm, slik at utsnittet forblir det samme. Da blir bildet ikke lenger undereksponert. Hvorfor hjelper det på eksponeringen å få kamera/flash lenger vekk fra objektet jeg tar bildet av?? 

 

Kaffetrakter.thumb.jpg.5270edb94090d9b7334aa93416027b89.jpg

Kaffetrakter. Her er det jo ingen deler av bildet som er riktig eksponert... Hva har kameraet tenkt?

 

Blomst.thumb.jpg.00d285a9b8b6fa341f48f96794514a7b.jpg

Blomst. Iflg. histogrammet er noen få deler (det hviteste i blomsten) riktig eksponert, resten er undereksponert. Se histogram øverst til venstre.

 

494460793_MrktRomkopi.thumb.jpg.579b7fe3be49078d5b2e5484630551d9.jpg

Fin eksponering. 

 

Takk for tilbakemeldinger 😃

Edited by Anterialis

Share this post


Link to post

Ja de to første er helt klart undereksponert. Men jeg klarer ikke å se noen logikk i at du aktiverer TTL når du allikevel ønsker å ta bildene i Manuell. Klarer du ikke å få blitsen også over til Manuell slik at du har fullstendig kontroll på alle ledd?

 

PS: Jeg har også canon 6Dii og en Yongnuo speedlight YN585EX II.

 

Edited by Professor Balthazar

Share this post


Link to post

Jeg kan selvsagt kjøre Flash i manuell (og kanskje er det her brukerveiledning ligger?), men jeg har tenkt at jeg ønsker å bestemme ambient light med manuelle kamerainnstillinger, og så må Flash selv kalkulere korrekt lys for objektet jeg tar bilder av. Objektet varierer stort mellom bildene jeg kan finne på å ta (mennesker i varierende avstander, og ting/tang forøvrig). Å stille inn Flash manuelt da vil ta vesentlig lengre tid. Er det ikke «riktig» å bruke kamera/flash på denne måten?

Share this post


Link to post
Annonse

Når jeg tar bilder uten flash er eksponeringen god / normal. Jeg ser ikke helt at tillegg av flash skal føre til at lysmåleren blir lurt? Tror du det? 

Jeg har dessverre ikke fått tatt bilder med flash andre steder da kameraet (EOS R) er nytt for meg. Jeg har brukt flash med 6dii flere ganger i samme omgivelser, og kan ikke huske å ha stusset over dette tidligere. Pr. nå er det flere bilder som er undereksponert, enn bilder som er normalt eksponert (med flash i M-modus). 

Share this post


Link to post
Anterialis skrev (36 minutter siden):

Når jeg tar bilder uten flash er eksponeringen god / normal. Jeg ser ikke helt at tillegg av flash skal føre til at lysmåleren blir lurt? Tror du det?  

Nei, egentlig ikke.

Share this post


Link to post

I dag har jeg testet litt med en Canon EOS 6D Mark II (med firmware 1.0.3) og en gammel Canon Speedlight 580EX II. Lot blitsen stå på ETTL mode og kameraet i Manuell mode med ISO400 og lukker 1/80s. Tok mange bilder med blender 4 og blender 16 i både mørke og lyse rom. Samtlige bilder ble perfekt eksponert. 

Har også liggende en Yongnuo Speedlight YN585EX II og planlegger å gjøre samme test med den en dag.

Hvilken firmware har du på kameraet ditt?

Share this post


Link to post

Jeg har ikke lenger 6dii, solgte det til fordel for EOS R. Sistnevnte er på versjon 1.6 (siste). 

Kan det ha noe med uoriginal (Yongnuo) blitz, eller spiller det ingen rolle siden protokollen er ETTL? 

Jeg har hatt flere bilder. 80% blir undereksponerte i vesentlig grad (-1 - -2EV, egentlig akkurat slik som på bildet i førstepost av kaffetrakter). Det hjelper å sette blitz i +2EV, men jeg ønsker heller å finne ut årsaken.. Å sette speedlighten i "avarage" gjør ting litt bedre (1/3 - 1/2 bedre EV). Merkelig. 

Share this post


Link to post

Tror jeg har funnet løsningen (som vel er nevnt tidligere i tråden her). Yongnuo-blitzen er nok ikke egnet for EOS R. Min gamle Canon 430ex blitz fungerer utmerket nå etter 100-ish flashbilder, ingen er betydelig over- eller undereksponerte. Yongnuoen feileksponerer ca. 80% eller mer av bildene. Til info. 

Share this post


Link to post

Alltid en fordel når blitz-systemet er 100% kompatibelt med kameraets kommunikasjonssystem, eller blir det fort feilbelyste bilder. Alternativet er om du kan bruke det manuelt og har erfaring med hva som blir å virke da.

Share this post


Link to post

Hvorfor er sofa-bildet ditt perfekt eksponert mens de to andre er for lite eksponert. Det naturlige lyset virker jo lavt på sofa-bildet men du har jo en stor ring av lys rett over deg selv om blits-lyset virker lite og den er rettet fremover, så det virker som det kommer en del lys fra taklamen.

Share this post


Link to post

Stor ring av lys = flash bounce. Styrer flash rett i taket for å få større lyskilde. Det rommet er helt mørkt, ingen lamper på. 

Tipper det er noe galt med måten flash og kamera kommuniserer rundt pre-flash/ETTL...

Share this post


Link to post

Det forklarer. Det ser nemlig ut som blitsen din er rettet framover og at den er ganske ferdig med stroben.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...