Jump to content
koots

Bedre WiFi dekning og/eller hastighet

Recommended Posts

Hei,

Har en bolig på 98m2 med stort sett betong i vegger og tak som gir delvis manglende dekning på WiFi og delvis manglende hastighet. Fra nyttår fikk vi gigabit fiber fra Altibox med en VMG hjemmesentral (https://www.altibox.no/privat/kundeservice/hjelp-til-internett/hjemmesentral/vmg/) i bromodus og en Asus RT-AC66U B1 ruter. Har lagt ved plantegning hvor jeg har markert viktige områder litt for å vise.

Tidligere var det Telenor-nett via coax som var strukket utenpå vegger men bak all kjøkkeninnredning og gjennom bod under trappen. Det skulle montør ha ganske mange tusenlapper for å gjøre samt noe etterarbeid fra vår del for at det skulle se pent ut, så det var ikke aktuelt.

bolig.thumb.jpg.920b88880e4ea367e6d8dd4c9f405893.jpg

  1. Hjemmesentral og ruter
  2. Gaming PC. Allerede hit forsvinner fort 40%-70% av hastigheten på 5GHz. I dag strekker jeg bare en nettverkskabel inn til ruteren når jeg er hjemme alene...
  3. TV,  her er hastigheten og dekningen god nok til å streame Prime Video i 4k så god nok til alt som trengs her. En bonus hadde vært å få muligheten til å koble opp Altibox TV-boksen på kabel her, da et par av kanalene vi faktisk bruker ikke er tilgjengelig i appen til Altibox... Her har jeg vurdert å prøve en slik nett via strømnettet-dings.
  4. Kontor, her sliter vi med dekningen, er både ustabil og treg. Har WiFi ovn der som er offline 1/3 av tiden fort.

Har vurdert en mesh-løsning med en node rett innenfor døra på Rom 2, og en ved TVen på punkt 3. Andre gode løsninger som vil gi bedre hastighet og dekning hjemme? Om det er en komplett løsning med ny ruter + noder eller noder som kan operere med nåværende ruter er ikke så viktig.

Share this post


Link to post

Asus RT-AC66U B1  som ruter, den bør nok byttes i Asus AC88u eller bedre.

Du må jo prøve deg frem, beste ville vært å ha en router og accesspoint eller mesh-løsning  på resten.

Share this post


Link to post

Tving den på 2,4GHz, som har bedre gjennomtrengningsevne, og mål der. Ikke sikkert du får noe forskjell av betydning, men greit å luke ut faktorer, spesielt når veggene er stort sett betong.

Share this post


Link to post
Annonse

AP skal kables ja. Ellers har man bare en extender, som kan hjelpe i noen tilfeller, men fort skaper båndbreddeproblem i stedet. 

Share this post


Link to post
13 minutes ago, probedroid said:

Wifi igjennom strømnettet i huset fungerer ganske bra også.

For en del kan dette være et godt alternativ. Spesielt her hvor det også er snakk om gaming-pc som sliter. Her er det nødvendigvis ikke høy båndbredde som er viktig, men lav latency. Kjøper man det slik at det er enkelt å levere tilbake om det overhode ikke skulle fungere, kan det være verdt forsøket.

Enkelte av mesh-løsningene kan legge på ganske mye forsinkelse, spesielt når man har parallell bruk på andre enheter. 

Men et spørsmål her også hvordan den stasjonære pc-en er koblet til trådløsnettet. Hvilken wifi-adapter benyttes? Hvordan står antennene? Er det eksterne antenner du kan ha oppe på skrivebordet, eller er det noen antenner som stikker ut bak pc-en - eller er det kanskje interne antenner i PC-en? Som sagt kan wifi i utgangspunktet ikke være optimalt, men for mange dekker det behovene uten større problemer - spesielt om det ikke er så mye bruk av nettet ellers samtidig, og man har en fornuftig ruter når det gjelder airtime fairness og køing.

 

Share this post


Link to post

Har ekstern antenne på det trådløse kortet på PCen, står for øyeblikket bare oppe på PCen, så nærme ruteren som mulig. Både rutere og antenner og slikt gjør seg best litt opp fra gulvet har jeg skjønt?

Fikk tak i Ubiquiti AmpliFi Mesh system til meget hyggelig pris på finn.no som jeg tenkte å prøve ut nå. Tenker også å prøve en nett via strømnettet ting (Shoppe på Elkjøp eller noe for åpent kjøp) for Altibox-dekoderen, men enn så lenge så funker fortsatt T-We boksen fra Telenor der.

Share this post


Link to post

Last også ned Wifi Analyzer eller lign på mobil for å sjekke om det er andre som bruker samme kanal pluss hva signalstyrken er i de forskjellige rommene.  Borre et hull for nettverkskabel til AP i undertg kan være beste løsning

På 5GHz kan kanalene ligge tett uten at det er noe problem, på 2,4 GHz bør man passe på at man ikke ligger for tett på naboens kanal siden det er spredning også til +/- 2 kanaler.  (Dvs kanal 1, 6 og 11 er ideelt om det er 3 forskjellige nett nær hverandre for å få mest mulig separasjon)

I blokk o.l. kan det være et problem at naboene kjører signalforsterkere som forstyrrer dine - dvs blir et slags "rustningskappløp" om alle kjører mesh/wifi-forsterkere, der det kunne fungert like bra å senke signalstyrken til f.eks. 80% slik at naboene ikke støyer ned hverandre.  (Støy gir pakketap og oppfattet ustabilitet/dårlig ytelse, men det samme gir for svakt signal, så det kan være en vanskelig balansegang.) 

Jo mer kortbølget (dvs 5GHz) dess mer har fysiske hindringer å si (betong, armeringsjern, metall etc)

  • Like 1

Share this post


Link to post

Prøvde ut Ubiquiti Amplifi HD mesh på plasseringer nevnt ovenfor og det hjalp godt på dekningsgrad men hadde null og niks å si for hastighet (og gå via en node var helt drepen for hastighet, typ 60 Mbit på 5ghz wifi og en meter fri sikt fra node til maskin). Signalstyrke fra ruter til node var på 90%. Ruter og node kommuniserer seg i mellom på 5ghz.

Egentlig fint lite imponert hittil.

Sjekket kanaler og de var fint spredt.

 

Edit:

Kom på en løsning jeg prøvde tidligere som jo funket overraskende greit, brukte hjemmesentral fra Altibox som ruter, asus ruteren satte jeg rett innenfor døra på rom 2 konfigurert til wifi extender, men koblet til PCen med kabel. Fikk 700-800 Mbit hastighet da. Sentralen fra Altibox er jo like god som alle slike man får fra leverandør og er helt ubrukelig til noe som helst utenom i bromodus så måtte gå bort fra den løsningen

 

Edited by koots

Share this post


Link to post

Etter litt fikling og optimalisering av plassering av noder er jeg tålelig fornøyd med Uqiquiti Mesh. God nok hastighet for alle "vanlige" devices.

Mellom stasjonær PC og ruter så tok jeg meg en tur på Kjell & Company og trekker kabel nå. Takk for alle inspill :)

Share this post


Link to post
On 1/8/2020 at 8:44 PM, Pop said:

AP skal kables ja. Ellers har man bare en extender, som kan hjelpe i noen tilfeller, men fort skaper båndbreddeproblem i stedet. 

Det er jo direkte feil, men det har jo heldigvis TS selv skjønt.

Mesh er altså en teknologi som finnes.

Share this post


Link to post
1 hour ago, MariusJS said:

Det er jo direkte feil, men det har jo heldigvis TS selv skjønt.

Hva er feil?

Share this post


Link to post
25 minutes ago, Pop said:

Hva er feil?

"ellers har man bare extender"

Det blir jo direkte feil når du snakker mesh nettverk.

Share this post


Link to post

Jeg snakket da ikke om mesh. Jeg svarte på TS' spørsmål rett over min post.

Og nei, det var ikke veldig presist, men ville unngå å dra inn flere diskusjoner i ett og samme svar.

Edited by Pop

Share this post


Link to post
1 hour ago, Pop said:

Jeg snakket da ikke om mesh. Jeg svarte på TS' spørsmål rett over min post.

Og nei, det var ikke veldig presist, men ville unngå å dra inn flere diskusjoner i ett og samme svar.

Skjønner hva du mener nå, men teknisk blir jo svaret feil, da mesh punkter også er AP 😛

Share this post


Link to post

Hehe jada, de er jo egentlig det.

I mine tanker var bare forskjellen mellom å kable punktene og å knytte punktene via wifi, som tidligere ga ulemper på båndbredde siden punktet hadde en båndbredde til og den samme skulle serve alle klientene man koblet på. 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...