Gå til innhold

Åpner 5G i Elverum og kunngjør ti nye 5G-byer [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Enig 5G er helt meningsløst og introduseres kun for maksimalt inntjening ved å plassere stasjoner på hver lyktestolpe. Ja du kan få 2 G/s men kun om du står mindre en 50 meter fra tårnet og står du bak en papirvegg så er hastigheten mindre en 4G tilkobling. Samme frekvenser brukes også av værradar og kan sette værvarsling på samme nivå som det var 40 år siden.

Lenke til kommentar

Vel for alle som snakker om at vi ikke trenger 5G. Gratulerer, dere har ikke forstått hvorfor vi trenger 5G!

 

Tidlig 5G som lanseres nå er ved både lave frekvenser 600-800 MHz og høye 3400MHz-3600MHz. Til sammenligning er 5GHz Wi-Fi, vel 5000 MHz, ikke sant? Så det er ikke de senderne som skal på hver lyktestolpe som lanseres her.

 

Det handler heller ikke om hastighet. 4G nett per i dag absolutt faller sammen om du har mye folk som bruker nettet per i dag. Kanskje folk her ikke har vært i en slik situasjon, ikke så vanlig i Norge, men dra et sted med litt mer folk, og bra mobilnett som brukes mye, og dere vil se. Vi trenger 5G for mer kapasitet i nettverket vårt. Folk bruker mer og mer data, og joda vi har 150 mbit/s nå. Men hva om 10 år? Sånn sett fortsatt 150 mbit/s, ingenting endret ikke sant? Ikke sant. Forbruket er opp enormt, og folk sitter på 1,5 mbit/s, alle klager over sirupnettverk og lurer på hvorfor vi aldri fikk 5G.

 

 

Jeg har per i dag fått målinger på 100 mbit/s over flere kilometer, vil tipper rundt 5km+ vekke fra et 4G+ tårn som bruker CA med 2600 MHz. 5G vil ha noe lavere rekkevidde, men likevel. Med 1km så gikk 4G signalet gjennom en hel isolert bygning uten videre tap. 1 GHz høyere frekvens betyr ikke at rekkevidde synker til 50 meter.

 

Vær så snill å sette dere inn i dette før dere kommer med slike påstander.

 

Det er også en rekke andre forbedringer og nye bruksområder for 5G som 4G ikke takler, spesielt innenfor nye typer bruk som vi ikke har i dag.

 

Jeg synes hvertfall det er bra at 5G utrulling skjer, og at folk som faktisk forstår hva teknologi betyr er ansvarlig for det. Istedenfor å ha et land kontrollert av folk som ikke ønsker fremgang, fordi ting er jo fint i dag, ikke sant? Hvorfor skal vi trenge noe bedre? Alt fungere jo nå. Det må være lov å tenke litt mer enn en måned frem i tid. Spesielt med infrastruktur. 5G er et prosjekt som har vært i gang veldig lenge, og enda vil det være ganske mange år før det er ok dekning i byer, og mye bruk av nettet. Du kan ikke bare om 5-10 år når vi desperat trenger 5G skru nettet på. Da hadde vi hatt ett problem, og så hadde det vært vittige folk i kommentarfeltet som sa at de måtte jo åpenbart bygget 5G for 15 år siden, for noen tullinger.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Tja, det er jo ingen som tvinger deg til å kjøpe 5G-telefon. Gjør som du vil.

Det er kundene som må betale for utbyggingen av 5G. Jeg er en kunde som ikke liker å betale for unødvendig tull og tøys.

Endret av Slettet-t8fn5F
Lenke til kommentar

Det går alltids an å bygge seg en trehytte langt  ute i skogen og leve "off-grid" som det kalles.

 

Om noen skulle vært bekymret for å måtte betale for 5G uten å bruke det, så kommer det jo som Beladinka sier overalt ved bruk av lave frekvenser, vi har jo snart åpninger av 3G frekvenser også. Og ellers så er det jo klart at all bygging i distriktene uansett er finansiert av by/hytte-distrikter. Du kommer ikke til å sitte et sted i Norge og ikke være i nærheten av en 3600 MHz sender og være i snitt med på å finansiere utbygning av slike tårn i Oslo.

 

Det kan en takke staten for som har krav for konsesjon av frekvenslisenser at de bygger ut tilstrekkelig.

 

Heldigvis er det slik at infrastruktur finansieres av alle for alle. Ellers ville det vært fint og bra de områdene med mye folk og penger, og elendig andre steder. Jeg trodde fordelene av dette var rimelig åpenbart?

 

Kanskje noen mener at det å bytte vannrørene er ikke noe poeng i, de lekker ikke så mye, vann er billig og de har jo vann i kranen. Det at prosjektet vil ta 10 år er vel og irrelevant for noen, tenker vel at de kan bytte når ting stopper å fungere. Jeg tror nok de aller fleste derimot har veldig lyst å få byttet de vannrørene. Og da betaler alle, sånn er det jo selvfølgelig.

 

Vi har eksperter her i landet. Disse ekspertene vet hva vi trenger av infrastruktur. Og vi ser hva som skjer når vi neglisjerer infrastruktur. Det blir ikke billigere i lengden for å si det slikt. All infrastruktur er svært viktig. Hvis det var slik at folk bare kunne "melde seg ut" og ikke betale for kritisk infrastruktur etter ønske ville vi ikke hatt noe som helst her i landet.

 

Vært i Tyskland noen gang? Det har de visstnok funnet ut at 4G? Altfor dyrt, bortkastede penger. Så store deler av landet med enten rent manglende dekning eller nett du ikke kan gjøre stort mer enn å sende meldinger over. Og det er både mer befolket å lettere å bygge der. Jeg er glad nettsurfing og video fungerer nesten overalt det bor mennesker her. 4G symbolet på mobilen forsvinner aldri.

 

Var i utlandet jeg, en matfestival. De hadde stand for å få folk til å bruke deres mobilbetalingsløsning, noe som og skjer i Norge (17. mai og Vipps f.eks). Vipps som gikk ned 17. mai, det var ikke folk fornøyd med. Og det var samme situasjon der. For mange folk for 4G tårnene med datatrafikken, så noe så enkelt og lite datakrevende som mobilbetaling fungerte ikke engang. Ingen kunne bruke data. Dette vil aldri løses med 4G som et eksempel. Hva skjer eksempelvis om vi får ubegrensede planer med dagens nett? Vi trenger mer kapasitet. Telia og Telenor har tallene. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dette vil aldri løses med 4G som et eksempel. Hva skjer eksempelvis om vi får ubegrensede planer med dagens nett? Vi trenger mer kapasitet. Telia og Telenor har tallene. 

Man kan jo håpe på det i 2022 eller noe slik.

Men tviler på fjellet det blir 1 tb data pakker hos telenor billig?

For problemet med telenor de satser på små datapakker og små bredbånd nett.

Godt mulig det blir 2 TB i måneden eller ingen begrensinger men i så fall gir det konkuranse mot coax\telefonlinjen som ikke er så heldig for markedet, men før de legger det ned må de finne et alternativ.

 

Hva med satelittbredbånd?

5g hjelper lite i fly eller båt utenfor land. Muligens telenor\telia og ice finner en løsning der.

Usikker på når og hvilken priser?

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Alle de tre nettverkene i Norge kommer med 5G. Jeg kan ærlig talt ikke se noen måte kundene kan unngå å betale for 5G.

Jo hvis alle lar være å kjøpe 5G produkter, så blir det bare bygd ut en eller to plasser.

Lenke til kommentar

... og hva baseres det på? Er det i det heltatt sammenlignbart, eller er det basert på tullete sammenligninger hvor man ikke tar noen hensyn til kapasitetsøkningen.

Sammenlignbart med hva ?

 

Jeg har ikke nevnt at det er sammenlignbart, bare at det ikke nevnes at det blir en markant økning i strømforbruket som ikke blir nevnt akkurat som når DAB ble introdusert.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sammenlignbart med hva ?

 

Jeg har ikke nevnt at det er sammenlignbart, bare at det ikke nevnes at det blir en markant økning i strømforbruket som ikke blir nevnt akkurat som når DAB ble introdusert.

Ja, og hva er det strømforbruket for 5G måles opp mot? Selvsagt øker maks strømforbruk når man kan håndtere flere med samme basestasjon og ting går fortere. Det betyr derimot ikke at forbruk per klient eller forbruk per bit er verre enn tidligere.
  • Liker 2
Lenke til kommentar

2G900 holder til ca 2025

3G900 avvikles i løpet av året

3G2100 avvikles i løpet av 2020

https://www.telenor.no/bedrift/iot/m2m/3g/

https://www.telia.no/magasinet/utfasing-av-3g-nettet/

 

ut fra disse finner man lite informasjon om 2100 frekvensen.

Men ser ikke hvorfor man skulle vente? Siden det er så få mobiler som støtter dette inkludert armbåndsur.

Er vel noen personsøker eller eldre trygghetsalarmer men de burde bruke noe nyere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...