Gå til innhold

Selvstendig konsulent innen data science/machine learning


Anbefalte innlegg

God dag. Jeg har bodd i utlandet i de siste ti åra, og har jobba som selvstendig data science konsulent i litt over et år nå. Jeg sitter nå og lurer på å prøve på noen oppdrag i Norge. Jeg har jobbet for det meste med større internasjonale banker innen anti-hvitevaskingsteknologi, cybersikkerhetrisiko, osv. Fokusen har vært veldig på machine learning, men gjør også en del andre ting (e.g. kvantifisering og statistikk, bygge dashboards, osv). Jeg er tidlig nok i karrieren at jeg for det meste gjør teknisk arbeid. Innenfor teknologi er det mye Python og en rekke SQL-baserte big data språk (Impala, Hive, Spark SQL). Veldig komfortabel med Linux og skytjenester, osv. Utdanningsmessig så har jeg doktorgrad i "computational neuroscience". Total jobberfaring etter fullført doktor er i overkant av to år (og som nevnt så har jeg vært selvstendig for mesteparten av tida). For øyeblikket ligger jeg på rundt 900 i timen, som er nok relativt lite for norske standarderer, men helt greit der jeg bor (alt er mye billigere selvfølgelig) og jeg har kunnet fakturert mer eller mindre kontinuerlig siden jeg starta. Så noen spørsmål fra meg, og setter kjempepris på om noen kan bidra her.

1) Er det noen som har peiling på data science markedet i Norge, spesielt for selvstendig konsulenter?

2) Hva slags timespris burde jeg forvente å ta i Oslo om jeg får oppdrag som selvstendig konsulent?

3) Er det mulig å finne arbeid utafor Oslo? Da tenker jeg hovedsakelig på Buskerud, Vestfold, Telemark.

4) Er det vanskeligere å finne oppdrag i Norge i og med at jeg er bosatt i utlandet (hvertfall for øyeblikket)?

 

Har ikke vært på diskusjon.no på mange, mange år. Hyggelig å se at det fortsatt er kjempeliv her.

Endret av forsøkskanin
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mitt svar på 1 er farget av at jeg jobber for et større konsulenthus med veldig store kunder, og kjenner derfor ikke til hele markedet.

Men min erfaring er at de fleste som er innom ML, ikke er teknologer/utviklere. Det er som regel business/management konsulenter som ser på kundesegmentering og annet. Som regel ved å samstille og vaske data fra forskjellige systemer, og så kjøre det igjennom noe BI-verktøy for å generere innsikt og skrive noen rapporter.

Om det er den typen arbeid du er ute etter, så finnes det i hvert fall litt. Om det derimot er å utvikle features ut mot bedriftenes brukere basert på fancy ML er det en vanskeligere sell, spør du meg. Igjen, snakker om veldig store bedrifter her.

Endret av Matsemann
Lenke til kommentar

1) AI/ML brukes stadig mer i stadig flere bedrifter. Hvor stor konkurranse det er om oppdragene vet jeg ikke, men detter da over slik oppdrag innimellom - uten at jeg leter etter dem, de er ikke så relevante for meg.

 

Hvis du ser litt bredere på det med analyse av store datasett osv så er det en god del oppdrag ute og går.

 

2) 900 er veldig lavt i min erfaring, hvis jeg husker riktig ligger de fleste mellom 1100 og 1400. Vanskelig å si hva som er realistisk for deg.

 

3) Vet ikke, bor i oslo og ser ikke etter oppdrag utenfor.

 

4) Har vært borti andre som hadde tilsvarende ønsker som deg, men aldri hørt at de har fått oppdrag. Alle kunder jeg vet om krever enten daglig tilstedeværelse evt at man unntaksvis jobber fra hjemmekontor.

Lenke til kommentar

Jeg jobber som konsulent innen data science. Riktignok ikke selvstendig.

 

For å svare på spørsmålene:

 

1) Norge har hengt litt etter, men markedet har tatt seg veldig opp de siste par årene, i hvert fall i de store byene. Det er nok fortsatt sånn at det å være freelancer innenfor dette området byr på litt ekstra utfordringer. Mens "vanlige" webutviklere vasser i oppdrag til enhver tid, er det lenger mellom de gode ML-oppdragene. Det er litt av grunnen til at jeg selv ikke har valgt å starte for meg selv ennå. Holder forøvrig til i Stavanger.

 

2) I Oslo bør en med din bakgrunn kunne regne med en timepris på 1200+. Men hvis du vil inn hos de store selskapene må du regne med at du gjerne må selge deg inn via en tredjepart som har rammeavtale, og de tar naturligvis en cut.

 

3) Det vil være langt vanskeligere å finne relevant arbeid i distriktene, og der er timeratene også lavere.

 

4) Det vil være vanskeligere å selge seg inn fra utlandet ja. I Norge er det vanligst å bruke konsulenter med lokal forankring.

 

Hvis du prøver deg får du ha lykke til, og da er jeg nysgjerrig på hvordan det går.  :) 

Endret av hhstrand
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg er CTO og kjøper en del konsulenttjenester, men ikke kjøpt spesifikt innen AM/ML. Men mine innspill er:

 

"Hva slags timespris burde jeg forvente å ta i Oslo om jeg får oppdrag som selvstendig konsulent?"

Som selvstendig vil jeg tro 1000-1500 avhengig av rollen og lengden på oppdraget.

 

"Er det mulig å finne arbeid utafor Oslo? Da tenker jeg hovedsakelig på Buskerud, Vestfold, Telemark."

Det tror jeg blir vanskelig

"Er det vanskeligere å finne oppdrag i Norge i og med at jeg er bosatt i utlandet (hvertfall for øyeblikket)?"

Ja, jeg vil anbefale deg å ta kontakt med selskaper som formidler selvstendige konsulenter. De tar relativt liten cut og tar seg av det administrative. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Maskinlæring og data science har blitt himla oppskrytt i det siste. Det har blitt et nytt ord for business intelligence, for at dei også skal kunne si at dei driver på med ai. Å selge seg inn som deep learning ekspert, er så og si håpløst da det er for science fiction for mange. Mitt tips, prøv å start et eget selskap sammen med noen andre som utnytter potensialet i deep learning, da kan du nå langt.

PS grunnen til at webutviklere gjør det så bra er fordi dei greier å selje inn ein overkomplisert teknisk løysning som trenger 10x fleire mann for å koma i mål. Og alle bedrifter trenger ein eller anna webside som viser trender med lineær eller logistisk regresjon.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Du har jo en type profil som svært mange etterspør egentlig. Din kompetanse, utdanning og bakgrunn er jo temmelig attraktivt. :)

 

Jeg er dog faktisk usikker på om det rent økonomisk vil lønne seg for deg å jobbe her i Norge, ser ikke bort fra at du kan tjene mye mer om du drar til f.eks USA, UK, Tyskland med flere.

 

Med en PHD innen Computational Neuroscience så tror jeg ikke du skal bekymre deg for jobbtilbud, for å si det slik. Og med lønn deretter. Men som sagt, tror det kan være enda bedre, muligens langt bedre, i utlandet.

 

 

Edit: Men klart, det finnes jo andre ting som er bra med arbeidslivet i Norge. :)

Endret av Computron
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...