Gå til innhold

Droner kan bli løsningen når mobilnettet bryter sammen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-t8fn5F

– Vi skal sikre kommunikasjon slik at liv og helse kan ivaretas. Da kan det blir aktuelt å skru til ytterligere på kravene til sikkerhet, og vi må se hva slags teknologi som er tilgjengelig, sier hun.

 

Nødnettet gikk ikke ned.

Så da gjenstår det å finne opp ras-sikre fiberkabler. Lykke til.

Endret av Slettet-t8fn5F
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Burde vel være enklere å ha en reserve satellitt forbindelse som teletrafikk kan rutes over i tilfelle fiber brudd til sentralene.

Må da være verdens dyreste lagervare.

Lenke til kommentar

"De vil nå utrede om for eksempel ubemannede droner kan fungere som flygende basestasjoner i en krise."

Droner er jo kjent for kort flytid, så dette virkar litt som "buzzword bingo".

 

Det enklaste må jo vera å ha tilgjengelig mobile basestasjonar med aggregat som kan transporterast inn med tilgjengelig transport (båt/helikopter).

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jepp. Skulle ikke tro det var så vanskelig å ha noen kontainere med mobilsendere/agregat som kan flys inn via helekopter el. i en krisesitvasjon og rigges opp på kort tid. Komunikasjon ut fra mobilstasjon via radiolinje, satelitt el. alt etter lokasjon og hva som er tilgjengelig av infrastruktur i området.

 

De har jo klart dette til bomring. https://www.adressa.no/nyheter/trondheim/2016/10/22/Denne-krana-skal-sikre-bompengeinntektene-13680328.ece

Lenke til kommentar

 

Burde vel være enklere å ha en reserve satellitt forbindelse som teletrafikk kan rutes over i tilfelle fiber brudd til sentralene.

Må da være verdens dyreste lagervare.

Då ekstremveret Dagmar tok mobilnettet i heile kommunar, var det iallefall nokon kommunar som hadde satelitt-telefon på krisesentra, så det er ikkje så uvanleg å bruke det til koordinering. Men for vanlege innbyggarar som skal ringe nødnummer, er det klart at det ikkje hjelper.

Lenke til kommentar

Etter rasa i Jølster var det ein periode der helikopter ikkje kunne ta seg inn, på grunn av verforholda. Droner er farleg nok for flytrafikken til dagleg, men å sende den inn i ein uoversiktleg situasjon der blålysetatane kanskje prøver å fly inn og ut, virker risikabelt.

Hvis dronen verkeleg skulle vere "flygande basestasjon" istadenfor å lande ein stad, må det vere eit digert beist som ingen vil ha i hodet, som kjapt går tom for strøm eller drivstoff. Då må du ha nokon i nærleiken som skiftar batteri og lader, altså infrastruktur som må inn på lastebil.

Ein bør heller sjå på dei "kjedelige" manglane ved eksisterande infrastruktur, som lite batterikapasitet på basestasjonen og manglande redundans med f.eks mikrobølgesendere som tar over for fiber. (Desse krever fri sikt, så det er ikkje triviellt på vestlandet.)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...