Jump to content
Mastiff

Fins det en måte for å styre dual boot på GPT-disk fra inni Windows?

Recommended Posts

Jeg har et problem med oppgradering av hovedkort. Jeg er nødt til å ha både Windows 10 og Windows 7 på denne pc-en, og det må iblant fjernstyres over nettet (VNC over VPN). Dermed kan det ikke fikses ved å gå via BIOS (ja vel, det heter visst UEFI nå...), for da må man kunne overstyre boot med tastatur. Det forrige hovedkortet var det enkelt å fikse på, for ved å velge legacy boot, kunne jeg boote fra MBR-disker, men det nye kortet støtter bare boot fra GPT-disker.

 

Det jeg trenger, er en funksjon som tilsvarer den gamle PQ BootManager, altså at man i Windows kan velge at den neste gang skal starte opp fra den andre partisjonen. Der ble det gjort ved at programmet byttet aktiv partisjon fra den som var i bruk i øyeblikket til den man valgte (opptil tre forskjellige), skjulte alle primærpartisjoner unntatt den som skulle startes neste gang og startet så om igjen pc-en.

 

Er det noe som kan brukes på en tilsvarende måte? Altså at man kan velge oppstartspartisjon fra Windows, så det kan gjøres over VNC?

Share this post


Link to post

I og med at begge OS er Windows, bør du kunne bruke 'System Configuration', aka MSCONFIG.EXE og så sette Default OS for boot under - 'Boot'

Share this post


Link to post

Hvis det nye hovedkortet kun støtter boot i UEFI-mode (ingen legacy) må diskene konverteres til gpt. Det skal være mulig å konvertere de, men det forutsetter at du har mulighet til å boote fra de med mbr. Hvis ikke må du reinstallere.

 

Har ikke testet/sjekket grundig, men noe slikt burde kunne fungere:

 

EasyBCD og "System Configuration" bør kunne brukes til det du ønsker, forutsatt at du har installert begge Windows versjonene slik at det blir mulig, dvs. BCD inneholder info om begge installasjonene. Under installasjon av Windows'ene, hvis du har mer enn én disk, ikke koble fra noen disker eller (midlertidig) endre hvilken disk den booter fra. Sett rekkefølgen på disken(e) slik du ønsker og la det forbli slik.

 

La Windows lage EFI "system" partisjonen som den gjør som standard med uefi (vanligvis på disk 1/den som uefi er satt til å boote fra), denne vil inneholde BCD. Når første Windows er installert, start installasjon av neste (uten å "røre" disk-oppsettet), velg en disk/ledig plass å installere på. Denne installasjonen bør da se at det allerede finnes en system partisjon og legge til denne Windows versjonen som et valg under oppstart.

 

Har du kun en disk, må du passe på at ikke første Windows-installasjon tar resten av disken til Windows partisjonen (den som Microsoft kaller boot-partisjonen), men sette av litt plass til boot-partisjonen til den andre Windows også.

 

Men det er mulig at denne måten å gjøre det på vil kunne gjøre at første Windows installasjon får C: til sin boot-partisjon og at neste Windows får D:  Men det bør i alle fall være mulig via fjernstyring å kunne velge hvilken som skal være default ved oppstart.

Edited by HawP

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...