Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Juni 1982

Den korte, men brutale krigen om Falklandsøyene og området rundt ender i juni 1982. 14. juni går britiske tropper i land i hovedstaden Stanley, og møter lite motstand fra Argentina. Fire dager senere går Argentinas diktator Leopoldo Galtiere av som landets leder. 

Offisielt slutter krigen 20. juni når Britene også tar kontroll over Sør-Sandwichøyene.

Argentine surrender in the Falklands War - Wikipedia
Leopoldo Galtieri - Wikipedia

 

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juli 1982:

En bølge av patriotisme og stolthet over seieren mot Argentina i Falklandskrigen hjemsøker de britiske øyer denne sommeren og Rule Britania synges på offentlige arrangementer. Men stoltheten over den militære seieren til tross fortsetter de ellers så dystre tidene i Storbritannia på denne tiden med massearbeidsledighet samtidig som The Troubles med bakgrunn i den fastlåste konflikten om Nord-Irland fortsetter utover 1980-tallet. Den 20.juli går to bilbmomber detonert av IRA av under en militærparade i Hyde Park og Regent Park i London. 8 soldater blir drept og 51 mennesker skadet og 7 hester dør. Aksjonen blir møtt med kraftig internasjonal fordømmelse og kommer til å svekke oppslutningen om irsk gjenforening internasjonalt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hyde_Park_and_Regent's_Park_bombings

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1982:

Fra det urolige Polen til det enda mer urolige Midtøsten. Israel har invadert Libanon med påskudd om å fordrive PLO som har baser i landet som de opereer mot israelsk teritorium fra. Etter at den påtroppende libanesiske presidenten Bashir Gemayel som var en kristen maronutt slik Libanons grunnlov slår fast har blitt myrdet den 14.september går en kristen milits støttet av Israel inn i de palestinske flyktningeleirene Sabra og Shatila den 16.september for å finne en bevæpnet PLO-milits som isaelerne påstår befinner seg i leiren som en hevnaksjon for attentat mot Gemayel. Militsen utfører deretter en massakre på flere tusen sivile palestinere før de trekker seg ut. Lemlestelser, tortut og voldtekter forekommer også. Den israelske generalen og forsvarsministeren Ariel Sharon, som senre blir statsminister skal ha uttalt rett før militsen utførte ugjeriningene at PLO stod bak attentatet; noe som det fra en del hold hevdes kan ha motivert militsen. Videre har det også blitt hevdet at Sharon og Israels myndigheter må ha visst hva som foregikk; da israelske soldater patruljerte utenfor leirene og at de mottok hjelp i form av både bulldozere, sanitet og ammunisjon. 

Massakren blit møtt med internasjonal avsky og fordømmelse, men Israels ansvar er omstridt. Den israelske regjeringen nedsetter etter internasjonalt press en kommisjon for å granske hva som har skjedd, men lite skjer annet enn at Sharon blit tvunget til å gå av selv om det langt fra er slutten på hans politiske karriere. Flere europeiske og arabiske organisasjoner forsøker å få Sharon tiltalt for krigsforbrytelser, noe de ikke lykkes med. En libanesisk rapport tillegger Israel det juridiske ansvaret for hendelsen uten at dette får noen reelle konsekvenser. Men Libanon gjør ingenting for å spore de ansvarlige for hendelsen.

https://web.archive.org/web/20051225181635/http://english.aljazeera.net/NR/exeres/B26B8CE1-49E1-47FF-9ED5-8E1AE1305CC4.htm

https://web.archive.org/web/20041218002425/http://www.allaboutpalestine.com/sabrashatillapics.html

https://www.nybooks.com/online/2018/09/17/sabra-and-shatila-new-revelations/

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/another-war-on-terror-another-proxy-army-another-mysterious-massacre-and-now-after-19-years-perhaps-the-truth-at-last-9255784.html

sabra-and-shatila.jpg

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1982:

Den 10.november dør Leonid Bresjnev av et hjerteinfarkt 75 år gammel  etter å ha styrt Sovjetunionen i 18 år. Årene under Bresjnev har vært preget av en hard og autoritær linje, både innenfor Sovjetunionen og for opprettholdelse av stabilitet innenfor de sovjetiske "satelittstatene" i Øst-Europa. De senere årene av hans regime har vært preget av en økonomisk stagnasjon som også har blitt forverret av Sovjetunionens krig i Afghanistan og et forverret forhold til USA og Vesten mens våpenkappløpet mellom øst og vest har nådd nye høyder. I de siste årene mens Bresjenev slet med svekket helse var han også mer eller mindre en gallionsfigur mens andre i realiteten styrte sovjetisk politikk. Bresjnevs etterfølger som tar over 12.november, to dager senere er 68 år gamle Jurij Andropov, en annen hardliner innen kommunistpartiet som i sin tid spilte en stor rolle både i opprettelsen av KGB(som han også i sin tid var leder for) og i planleggingen bak invasjonen av Afghanistan. Under Andropovs korte regime som blir kort nettopp fordi han selv lider av en nyresykdom og ikke har så lang tid igjen å leve fortsetter forholdet mellom USA og Sovjetunionen å nå et historisk bunnivå med et våpenkappløp som fortsetter mens den kalde krigen stivner fast i en isfront og dialogen mellom øst og vest er minimal, mens frykten for atomkrig er på sitt sterkeste under den kalde krigen over lengre tid; en situasjon som kommer til å vedvare i over to år frem til ting endelig begynner å lysne våren 1985.

https://wikimapia.org/13743862/Leonid-Brezhnev-grave

https://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Andropov

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Januar 1983:

I Italia blir 32 medlemmer av den venstreekstreme terrororganisasjonen De røde brigader den 24.januar dømt til livsvarig fengsel for kidnappingen av og drapet på den tidligere statsministeren Aldo Moro i 1978.

https://www.nytimes.com/1983/01/25/world/moro-s-killers-among-32-jailed-for-life-in-italy.html

-640-0-rth5rh4r5hh-1709570659.png
Barbara Belzarani som ble utpekt som en av de hovedansvarlige i kidnappingen og drapet på Alo Moro ble sittende i fengsel til hun ble løslatt på prøve i 2011. Hun døde 4.mars 2024.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Mars 1983:

Skogbrannene i Australia foregår også kort tid før det avholdes nasjonale valg i landet den 5.mars; og brannkatastrofene har en innvirkning på valget når den sittende statsministeren Malcolm Fraser fra det liberale partiet må innstille deler av valgkampturneen for å besøke de rammede områdene. Frasers liberal-konservative koalisjonsregjering som har styrt siden 1975 taper uansett valget til Labor som vinner en stor valgseier og danner regjering under ledelse av Bob Hawke. Som statsminister kommer Hawke til å innføre reformer innenfor utdannelsessektoren og helsevesenet og fører en konsensuspolitikk preget av samarbeide mellom partene i arbeidslivet som sørger for økonomisk vekst; en sterk kontrast til den nyliberalistiske politikken som preger Storbritannia under Thatcher og USA under Reagan. Velferdsprogrammer og nye lover som bedrer levekårene til de innfødte aboriginene blir også innført samt lover som en gang for alle bryter de konstitusjonelle båndene med Storbritannia som innebærer at britiske politiske institusjoner ikke lenger kan overstyre australsk politikk.

https://en.wikipedia.org/wiki/1983_Australian_federal_election

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1983:

En selvmordsbomber utfører et terrorangrep mot den amerikanske ambassaden i Libanons hovedstad Beirut den 18.april. 32 libanesere, 17 amerikanere og 14 tilfeldige besøkende og forbipasseredne omkommer, til sammen 63 mennesker. De fleste ofrene er ambassadepersonell, CIA-personell samt flere amerikanske soldater og en vakt fra US Marine Security Guard. Angrepet kommer i kjølvannet av amerikansk og vestlig intervensjon i den libanesiske borgerkrigen og regnes også som starten på islamistiske angrep på amerikanske mål. Angrepet er på dette tidspunktet det dødeligste angrep som er utført mot amerikanske diplomatiske institusjoner på den tiden. En pro-iransk islamistgruppe tar på seg ansvaret mens Iran selv benekter enhver invilvering i hendelsen. Senere etterforskning har tydet på at angrepet ble utført av Hizbollah med støtte og finansiering fra medlemmer av den iranske regjeringen.

https://en.wikipedia.org/wiki/1983_US_embassy_bombing_in_Beirut

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Juni 1983:

Før Falklandskrigen var populariteten til Margaret Thatchers konservative regjering på et bunnivå og var forventet å tape neste valg, men som en følge av den klare og resolutte linjen i krigen og seieren over Argentina samt en viss bedring i økonomien gjør Toryene et brakvalg i parlamentsvalget den 9.juni med 42% og en solid seier til regjeringen som blir sittende. Men den suksessen Thatcher har surfet på i kjølvannet av Falklandskrigen er ikke langvarig og hverdagen er snart tilbake med arbeidsledighet, privatisering, raskt voksende klasseforskjeller og bekjempelse av fagforeningene i hva som mange oppfattes som en veldig mørk periode i moderne britisk historie. Margaret Thatcher, Europas første kvinnelige statsminister som ble valgt første gang i 1979 og med kallenavnet "jernkvinnen" kommer til å styre Storbritannia gjennom hele 1980-tallet til hun blir presset til å gå av i 1990.

https://en.wikipedia.org/wiki/1983_United_Kingdom_general_election

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Juli 1983:

På våre breddegrader er juli normalt en måned hvor vi nyter sommervarmen, men det er noe annet på den sørlige breddegrad hvor det samtidig er midt på vinteren. Og det er nettopp også den 21.juli at den laveste temperaturen som noensinne er observert på jordkloden registreres på den sovjetiske forskningstasjonen Vostok i Antarktis med en temperatur på 89 minusgrader. Gjennomsnittelig årstemperatur i området er forøvrig 57 minus.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lowest_temperature_recorded_on_Earth

Wostok-Station_core32.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar

September 1983:

Den kalde krigen befinner seg som nevnt på et bunnfrossent nivå og frykten for en atomkrig som skal utslette det meste av liv på jorden er sterk hos mennesker verden over. Den 26.september holder det faktisk på å bryte ut atomkrig når sovjetiske varslesystemer viser amerikanske missilangrep mot Sovjetunionen. Oberstløytnant Stanislav Petrov som er på vakt den dagen velger å bevisst anta at det er snakk om falsk alarm, noe det heldigvis også er og unnlater dermed å iverksette massive sovjetiske gjengeldelsesangrep og redder da sannsynligvis menneskeheten fra undergang. Hendelsen forblir av militære sikkerhetsregler holdt ukjent frem til 1998, noe som er like greit slik som stemningen er hos folk på den tiden. Petrov blir ikke belønnet for sin heltedåd av militærledelsen men blir tvert imot straffet for ikke å ha utørt ordre og plassert i en mindre viktig posisjon. Først på sine eldre dager når hendelsen blir kjent får han anerkjennelse.

https://www.brightstarsound.com/

https://www.brightstarsound.com/world_hero/weekendavisen.html

https://web.archive.org/web/20040626091513/http://www.cdi.org/russia/308-12.cfm

https://www.wired.com/2007/09/dayintech-0926-2/

Stanislav_Yevgrafovich_Petrov.webp

Endret av Morromann
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Oktober 1983:

USA innleder den 25.oktober en innvasjon av den karibiske øystaten Grenada. Bakgrunnen for innvasjonen er økende sovjetisk-kubansk innflytelse på øystaten, også militær. USA går til innvasjon for å stanse østblokkens innflytelse og å fjerne den marxistiske regjeringen. Aksjonen fullføres etter tre dager. At det befinner seg 600 amerikanske studenter på Grenada blir også brukt som en del av legitimeringen for aksjonen da Reagan ikke ønsker noen reprise på gisselaksjonen i Iran. Innvasjonen får bred støtte i USA men blir møtt med sterke protester fra Stobritannia og Canada fordi amerikanerne blander seg inn i de interne anliggende i et Commonwealth-land.

https://web.archive.org/web/20050404045815/http://www.specialoperations.com/Operations/grenada.html

https://web.archive.org/web/20000816045737/http://history.navy.mil/faqs/faq95-1.htm

 

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...