Gå til innhold

Det er på tide å legge FM-drømmen bak seg. Det er DAB som gjelder


Anbefalte innlegg

Hvis DAB er så jævlig bra?? Hvorfor har vi nesten bare Metro på FM i bygda da. Fordi DAB signaler kommer dårligere frem i terrenget og tydeligvis trenger mange flere sendere og repeterere ??????? Er ikke alle fremskritt som er bra bare fordi de er billige. DAB er en suksess for de involverte som idag er mange millionærer pga denne omleggingen, mens vi andre sitter uten dekning ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

DAB-mottakere finnes å få kjøpt, men ikke i mobiltelefoner. Der er FM fortsatt enerådende.

 

Gamle dagers utbyttbare bilstereo finnes nesten bare i 20 år gamle biler, dermed er vi prisgitt diverse DAB-adaptere i bilene. Var det noen som glemte nullvisjonen i trafikken da vi måtte gå over til å knote med DAB-adaptere og mobiltelefoner for å kunne høre på radio i bilen?

 

DAB-nettet var ikke ferdig utbygget da de slo av FM. Noen flere tunneler og veistrekninger har fått dekning i løpet av 2018, men det er fortsatt huller. Signalstyrken er på grensen til hva de vanlige glassantennene klarer å motta uten dropout. Skal man være sikret like bra mottak av NRK P1 som på FM i 2016 så må man ha antenne på taket av bilen.

 

På den positive siden så har avstengningen av FM hjulpet på fortjenesten til diverse importører, butikker og verksteder.

 

Joda, DAB+ finnes i mobiltelefon. LG stylus 2 har DAB+radio, og den fungerer meget bra. Bruker den med Bluetooth hodetelefoner kvar dag, og har topp forhold.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

FM er ikke en standard som dør ut av seg selv, myndighetene må aktivt ta livet av den før den vil forsvinne.

Norge gjorde det, og det har tydeligvis skremt vekk andre land fra å følge vårt eksempel.

 

Jeg er spent på om politikerne våger å gjøre det samme med fossilbiler om et par år. Da er jo de revolusjonerende elbilene så mye bedre at myndighetene på samme måte kan forby salg av flytende drivstoff, med mulig unntak for veteranbiler. Så kan vi kalle de som er misfornøyde med dette for "fossil-sytere".

 

En annen gammeldags teknologi som nekter å dø er blyanter. Alle ser hvor mye bedre penner og tusjer skriver, men likevel selges det fortsatt blyanter. Norge bør innføre forbud mot salg av blyanter, da kan alle land se hvor moderne vi er blitt.

 

(Jeg har ikke noe mot DAB+, har kjøpt mange slike radioer og lytter til dem daglig, men savner fortsatt FM i mange sammenhenger).

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Hva skal vi med norske DAB nettet, kvalitet på nettet er forferdelig. Vi slipper å høre på P4 og RadioNorge med masse reklame (deres levebrød). Her sør i Østfold går det i det i FM mot SVT. Vi har flere DAB radioer men kvalitet er ekstrem dårlig....

 

Vi tar i tillegg alle TV kanalene som ligger gratis ute i det svenske nettet..
Lenke til kommentar

"FM var kanskje god nok på «Frogner/Majorstua». Men ikke utenfor supersentrale strøk" (sitat). Her er det noe som skurrer: vi som kjører mye i dalstrøka nord på Østlandet hadde alltid dekning på FM. Med DAB derimot, er det taust, for det meste.

 

Hadde elendig dekning med FM i dalstroka. Masse sus og skurring, så slo for det meste av oppover der. Med DAB er det dekning hele veien. For ikke å snakke om på hytta. Der var det elendig FM, men fin og klar DAB.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Neste artikler på tu.no:

 

Fortreffligheten med elektroniske strømmålere slik at man kan spare strøm ved å varme opp boligen og vaske klær og oppvask på natten. De som syter over økning i antallet branner som får store konsekvenser etter å ha fått utvikle seg uoppdaget er sytepaver. Også: Det ER folk som er plaget av eloverfølsomhet på grunn av de nye målerene og strålingen fra den automatiserte rapporteringen fra de for det har de fokumentert med legeerklæringer, og Snåsamannen HAR helbredende evner, for en fetter av en onkel av artikelforfatteren ble utrolig nok frisk to uker etter å ha vært hos Snåsamannen med en forkjølelse...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

De siste tre helgene på hytta har jeg svidd av batterier på en bitteliten DAB for over 100 kroner. Ikke det største beløpet, men omtrent det dobbelte av det jeg brukte på en FM radio i året.

 

Du burde skaffe deg oppladbare batterier og en lader eller to. Finnes masse bra, for både 230 V og 12 V i bil eller på hytta. Du sparer både penger og miljø. F.eks. har Ikea oppladbare batterier nå. Skaff samtidig noen 18650 litium-celler og noen moderne led-lykter, så har du til hytte, ski, sykkel og friluftsliv.

Lenke til kommentar

Hurra for DAB+, den rev meg ut av dvalen med å lytte til NRK og noen ganger på P4. Hoppet over hele DAB+ og oppdaget en verden med Podcast med masse interessant innhold og radioappen TuneIn med tusenvis av radiokanaler. Smarttelefonen har jeg fra før og kan kobles trådløst i bilen, lydplanken i stua. Lyttertallene for riksradio sendt på DAB+ styrker troen på at mitt nye lyttermønster ikke er unikt.

At TU sin redaktør tror DAB+ er en innovativ og fremtidsrettet medieplattform for radio som resten av verden kommer til å følge, kan være et tidlig varsel for øvrig ledelse og styret i TU at redaktøren ikke følger med i timen.

Endret av John Erik Haugunn
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Når man skriver en artikkel om DAB-syting, kan man ikke hoppe over en drøfting av at nybilkjøpere i årene 2008-2012 ble forledet til å kjøpe DAB som ekstrautstyr til en betydelig ekstrakostnad. Jeg skriver 'forledet' fordi det i disse årene var DAB og ikke DAB+ som var teknologien det ble satset på. Den teknologiske målendringen underveis medførte at tusenvis av bilkjøpere kastet bort sine penger.

 

Er bare en + i forskjell, da ;)  Og navnet er nok ikke tilfeldig. Det skulle høres ut som en liten forbedring. I realiteten måtte de som kjøpte DAB tidlig bytte apparat, ikke én, men TO ganger! Tidligere NRK-profil HC Andersen, AKA Blodstrupmoen, satset alt på DAB.  https://www.vg.no/rampelys/i/r0Rpm/satset-alt-paa-dab-radio

Og her en stakkars advokat som ble lurt til å kjøpe DAB (uten +) https://www.hegnar.no/Nyheter/Motor/2018/09/DAB-eller-DAB-minus

Jeg ser fram til DAB++ , som blir navnet 5G skal få.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Makan til patestisk kommentar, og det skal man lese i det jeg hittil har oppfattet som en troverdig kanal, TU.

En kommentator bør sette seg inn i det han skriver å ikke gå ensidig inn i propaganda fra departement og lobby. I beste fall for ikke å drite seg komplett ut.

 

Jeg skjønner du bor i et sentralt strøk som har fått NRK i 15 kanaler, siden du kan skrive noe så ensidig Telenor/NRK-hyllende. Hvorfor kande ikke bare sende julekanalene sine på nett? Det du skriver åpner for mange spørsmål du også må svare på.

Hva får du av NRK, DigitalRadio Norge for å skrive dette? Har du fått 10 DAB-radioer?

Men hva med de små kanalene som blir borte i alt mylderet?

De som ikke kan leve på lisenspenger og ikke har råd til å investere i DAB?

Hvorfor skal de små kanalene dø?

Og hvorfor skal de ikke få fortsett på FM?

Hva tror du er grunnen til at DAB har vært en fiasko? At det har vært så overlegent bra at man får lægging på radio???

Tror du virkelig at motstanden mot DAB er så stor fordi det er så fortreffelig?

Det er ikke fordi FM er perfekt, men tross alt bedre i dekning, sikkerhet, beredskap, strømforbruk, bærekraft, sårbarhetstyrke og tilohmed i lydkvalitet!

Det er bare ett område DAB er bedre enn FM i, og det er utelukkende sett med NRK-øyne Det er så dyrt at bare de største har råd til det.

 

Jeg stoler du i konsekvensens ånd også er tilhenger av å forby avis på papir. Det er tross alt veldig dyrt å trykke på papir. Dyrere ennå beholde FM i tillegg til DAB.

Alle aviser og tidsskrifter må snarest forbys på papir, og tvinges over på nett.

Det er det som skjer med FM i forhold til DAB. Da vil man oppnå maksimalt ulike konkurranseforhold mellom VG og Lofotposten, slik målet er med DAB.

Regjeringen har tilogmed forslått 83 millioner i ekstrabevillig for at papiraviser skal få lørdagsdistribusjon når de legger ned postgangen i Norge.

Sikker på at du hyller postnedleggelse også. Det er tross alt bare folk i Oslo som trenger å lå pakkelevering mer enn én gang i uka.

Hadde jeg vært deg, hadde jeg forlangt at du får gitt retur på alle DAB-radioene du har fått i gave, slik at de kan bli sendt til Malawi.

DAB-radioer tar nemlig også inn FM, heldigvis! Resten av verden har nemlig råd til å oppgradere FM-sendere som er mer solide og bllligere enn DAB-sendere.

Det er bare i Norge man velger å gå baklengs inn i framtida.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Syntes forfatter hopper bukk over at DAB fremdeles er elendig i bil med utrolig dårlig dekning i forhold til det gamle FM nettet. Det vil si at man ikke får med seg viktige vegmeldinger og dette går på sikkerheten. Ser jo at DAB er bedre hjemme, men tiden jeg har radien på i bilen er mye større. Er det noen planer om å få rettet på dette? Syntes ikke det har vært noen bedring det året DAB har vært i drift.

 

For min del er DAB dekningen i bilen mye bedre enn den var med FM. Der jeg før hadde skurrete P2 har jeg nå hele NRK-arsenalet og det kommersielle henger ikke så langt bak langs hovedveiene.

Lenke til kommentar

Dette er vel en artikkel skrevet for å generere trafikk på tu.no. Men uansett, når det gjelder FM kontra DAB; FM har vel dobbelt så lang bølgelengde som DAB og burde da ha bedre rekkevidde i eteren. Altså må vel DAB ha flere sendere for å oppnå samme dekning? Hvordan stemmer dette med påstanden om at DAB er billigere å vedlikeholde?

 

Dessuten er vel forhold knyttet til nasjonal sikkerhet glemt, det å opprettholde sendinger til befolkningen i tider hvor data- og telenett går ned. Det fantes millioner av fm-mottakere i befolkningen som sikret meldinger ut til hele folket, hvordan blir dette ivaretatt når det bare finnes en liten brøkdel så mange dab-mottakere?

 

I store deler av Norge er det ikke "avstand" til sender som er utfordringen men topografien. Analog modulasjon krever at en frekvensplan må følges for at ikke nabosendere skal ødelegge for hverandre i overlappende soner dette setter store begrensninger på hvor mange kanaler og hvor stor dekning som kan bygges ut. DAB og DVB og fungerer fundamentalt annerledes da alle sendere i et område sender nøyaktig samme frekvens.Reflekser og overlappinger forbedrer da signalet sammen med feilretting og buffring. Jeg bor på Sunnmøre og har aldri hatt bedre radio hverken hjemme eller i bilen(orginalt ekstrautsyr 2011 volvo) en det jeg har nå med DAB. Heller ikke TV som før hadde en 2 kanaler og reflekser med takantenne kan måle seg med det jeg får med bordantenne fra rikstv. Selv i båten har jeg bedre en hjemme før.

Lenke til kommentar

 

Når man skriver en artikkel om DAB-syting, kan man ikke hoppe over en drøfting av at nybilkjøpere i årene 2008-2012 ble forledet til å kjøpe DAB som ekstrautstyr til en betydelig ekstrakostnad. Jeg skriver 'forledet' fordi det i disse årene var DAB og ikke DAB+ som var teknologien det ble satset på. Den teknologiske målendringen underveis medførte at tusenvis av bilkjøpere kastet bort sine penger.

 

Er bare en + i forskjell, da ;)  Og navnet er nok ikke tilfeldig. Det skulle høres ut som en liten forbedring. I realiteten måtte de som kjøpte DAB tidlig bytte apparat, ikke én, men TO ganger! Tidligere NRK-profil HC Andersen, AKA Blodstrupmoen, satset alt på DAB.  https://www.vg.no/rampelys/i/r0Rpm/satset-alt-paa-dab-radio

Og her en stakkars advokat som ble lurt til å kjøpe DAB (uten +) https://www.hegnar.no/Nyheter/Motor/2018/09/DAB-eller-DAB-minus

Jeg ser fram til DAB++ , som blir navnet 5G skal få.

Hva er det du ser mest fram til med 5G ?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...