Gå til innhold

Hvordan regne overtrekksrente?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse


 
Du forteller oss absolutt null informasjon om antall terminer. Noen vil ha renter hver dag, noen hver 14. dag, noen hver mnd. noen hvert kvartal (3 mnd.), noen hvert år også videre på avtalte vilkår.
 
Hver dags beregnet rente gir da 365 terminer i løpet av et år. Årlig rentesberegning gir da følgelig kun 1 termin pr. år.
 
Dersom perioden er avstanden mellom terminene altså 0,5 år. Så forteller du i såfall ingenting om hvor mange år renten skal løpe heller.
 
Det du derimot kan si noe om er hvor mye overtrekk som skjer etter den første terminen har innfridd. Også får resten stå åpent. Man kan jo ikke si så mye om det man ikke vet. Men du kunne regnet ut en tabell for framtiden, også måtte kunden gått inn i den og valgt antall halvårs løpetid selv da.
 
Renten er 0,18 som skal inn der bokstaven r står.
 
Sum kr 2.999,- skal plasser der K0 står i formelen.
 
n ser ikke ut til å være oppgitt. Men du kan regne den ut for en termin. Man skulle tro at uten noen verdi for n, så kan du jo like gjerne regne det ut med normal prosentformel.
 
2999 / 100 * 118 = 3.538,82.
 
Renten for en termin utgjør her:
2999 / 100 * 18 = 539,82
 
_____
 
Men la oss for ordens skyld si at terminene løper pr. dag, en mer aggressiv bank.
 
Så guesstimerer jeg at det utgjør 182 dager eller 182 terminer.
 
Kn  = K0 * (1 + r)n
 
K182 = 29990 * (1 + 0,18)182
 

K182 = 29990 * 1,18182

 

K182 = 36 billiarder kroner ??

 

(så da kan man tenke seg 182 år med enda heftiger kredittkortgjeldsrente, vil nå høyere enn 36 billiarder kroner :p , ofte 23 % pro anno eller verre)

Endret av G
Lenke til kommentar

Det er snakk om overtrekk på en brukskonto. Hvor det har da vært et overtrekk på 2999kr i 6 md. Hva blir rentekostnaden totalt ? Det er da ikke et standard lån i den forstand.

 

Kommer an på om renten er pro anno (per år), eller pr. hva?

Nå har jeg hjulpet deg for å vise en formel som kan se hvordan påslaget med renter av renter og sånn vokser på seg. Så får du finne ut vilkårene selv. Vi vet jo ikke hva lånebetingelsene du har fått oppgitt må være for noe her.

Endret av G
Lenke til kommentar

Overtrekksrente oppgis alltid p.a., per år (annum), dette er et krav etter finansavtaleloven. Standardavtalene til de største bankene er at renten kapitaliseres månedlig og legges til saldo.

 

Hvis en konto er overtrukket med 2999,- kr i 6 måneder til 18 % p.a. kan man løst beregnet si at rentekostnaden er ca. 270 kr, forutsatt at det kun er snakk om et overtrekk på akkurat 2999,- kr per måned. Hvis 2999,- kr bare var beløpet det opprinnelig ble overtrukket med, og det ikke er innbetalt noe fra eller til, må du også regne rentesrente.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...