Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Skal i avhør som 14 årig, rettigheter?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Jeg skal vitne i avhør som 14 år gammel. Det er en sak angående hærværk for mange hundre tusen kroner. Hvilke rettigheter har jeg angående dette? Gjerne vis til lover.

Tror ikke jeg er pålagt å vitne, men hadde satt stor pris på litt detaljer rundt dette.

 

Må foresatte være med? Må de høre vis jeg forklarer noe? Konsekvenser for løgn? Etc. Takk

 

Anonymous poster hash: dbe6d...a4c

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er omtalt i straffeprosesslova: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1981-05-22-25/KAPITTEL_5-1#KAPITTEL_5-1

 

Frå §230:

 

Politiet kan la oppta forklaring av mistenkte, vitner og sakkyndige, men kan ikke pålegge noen å gi forklaring.

(...)

Selv om et vitne ikke har forklaringsplikt etter første eller annet ledd, plikter vitnet etter innkalling å møte på politistasjon eller lensmannskontor i det politidistrikt hvor han bor eller oppholder seg for å avklare om han er villig til å forklare seg for politiet.

Ein må altså møta opp når ein blir innkalt til avhør, men er ikkje pålagt å forklara seg. I ein rettsak er det annleis, då er ein pålagt å avgi forklaring.

 

Frå §232

 

Er mistenkte under 18 år, bør vergen som regel gis anledning til å være til stede under avhøret og til å uttale seg.

Står dog ikkje noko om vitneavhør her. §239 seier litt om vitner under 16 år, men eg ikkje sett meg inn i føresetnadene der, så dei som har interesse av det får lesa sjølve.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Foresatt skal være der.

MÅ de det eller kan han velge å ikke ha de med? Spør fordi jeg ikke veit.

I følge straffeprosessloven 128 https://lovdata.no/NL/lov/1981-05-22-25/§128 så står det bare at foreldre bør gis anledning til å være til stede.

 

Jeg antar her at du kun er innkalt som vitne og ikke mistenkt eller siktet. Dersom du er mistenkt, siktet eller faktisk har gjort hærverket så må du ta kontakt med advokat.

Lenke til kommentar

En av foreldrene dine bør i utgangspunktet være med, men om du har spesielle grunner til å ønske noe annet kan de i visse tilfeller tas til følge. Du plikter ikke å forklare deg for politiet, men du kan da kalles inn til rettslig avhør hvor du plikter å forklare deg. Du plikter uansett å møte til avhør hos politiet, uavhengig av om vil forklare deg eller ikke. Du plikter ikke å forklare deg om eventuelle straffbare ting du selv, eller noen av dine nærmeste, har gjort. Som vitne er det straffbart å forklare seg falskt for politet eller retten.

 

Tipper at du kanskje kjenner noen som har gjort noe dumt, og at du ikke ønsker å være den som forteller om det? Er det sånn at disse har gjort noe galt, men du mener at de ikke fortjener å stilles ansvarlige av en eller annen grunn? Eventuelt er det sånn at du er usikker på om du tør å fortelle om det fordi du er redd for hevn? Jeg vil uansett råde deg til å tenke over hva som blir konsekvensen for samfunnet om ingen tør å stå fram for å fortelle det de vet når de har vært vitne til straffbare handlinger.

Lenke til kommentar

Når barn under 16 år avhøres som vitner skal foreldrene (eller annen foresatt) være til stede under avhøret med mindre forelderen/den foresatte er anmeldt i saken eller andre grunner taler mot det (straffeprosessloven § 128). Denne bestemmelsen gjelder i utgangspunktet kun ved rettslig avhør, men den gjelder tilsvarende for politiavhør gjennom § 234.

 

Det er opp til foreldrene dine om de velger å være med. Når det står at vergen (foreldrene) bør være med betyr det at det er opp til vergen å velge å ikke bli med - det er ikke opp til politiet, og ikke opp til deg. De velger selv om de vil være med under avhøret.

 

Barn som er 14 år eller eldre innkalles personlig og er selv ansvarlig for å møte. Barn som er under 14 år får innkalling via foreldrene, og foreldrene skal sørge for at barnet møter. Foreldre får kopi av innkallingen med mindre det er noe som taler imot det.

 

 

Generelt sett er det slik at man ikke har noen plikt til å forklare seg for politiet, men alle har plikt til å forklare seg for retten, og hvis saken er ille nok og du nekter å forklare deg for politiet (uten å oppgi noen legitim grunn) vil politiet begjære deg innkalt til rettslig avhør. Å lyve er straffbart for andre enn den eller de som er mistenkt i saken.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...