Gå til innhold

[Løst] Buffer stående i huslån


Mr. Spaceworld

Anbefalte innlegg

Vet at man skal ha en buffer stående for uforutsette ting, men er de nødt til å stå på en konto? Jeg har hatt 100.000 stående nå i en bufferkonto i snart 3 år, og føler at inflasjonen bare spiser sakte men sikkert opp denne bufferen.

 

Er det anbefalt å bare putte pengene i boliglånet? Problemet slik jeg ser det er at de ikke er like lett tilgjengelig, men jeg kan vel alltids gjøre om lånet til et rammelån om det trengs (boliglånet er på 58% av verdien på bolig nå)?

 

Føler også at vi har en så ryddig økonomi at en uforutsett ting som at en hvitevare går i stykker eller andre enkle ting er noe vi ville klart å takle uten å bruke bufferen. Jeg ser for meg at den trengs mest om jeg eller samboer hadde mistet inntekten en periode.

 

Hva ville dere gjort. Latt pengene stå på kontoen, sette de i boliglånet eller noe annet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva slags rente har du på bufferen, og hvilken rente på boliglånet?

 

Jeg har omtrent samme rente på bufferen som på boliglånet, så for min del gir det ikke mening å betale ned på boliglånet, da de ekstra 100 kronene eller så ikke er verdt tapet av fleksibilitet. Så første bud er kanskje å få ned renta på boliglånet, om mulig, og kikke etter en bank som gir bedre rente på bufferkontoen?

Lenke til kommentar

Ja burde kanskje skrevet ned litt info, sorry. Har på "Super-spar" konto til DNB en rente på 1,2%. Lånet er på 2,14 nom. også hos DNB. Denne mener jeg at jeg har klart å forhandle til en veldig lav rente. Er under 34 år.

 

Et raskt søk på finansportalen så finner jeg beste sparerente på 2,2%. Med inflasjonen og prisveksten på bolig kan vel ikke det lønne seg?

 

Jeg hadde 100.000 ekstra i sommmer hvor jeg gjorde akkurat det du foreslår Zeph. Det viste seg at jeg timet innskudet svært dårlig og det har hittil gitt meg en veldig negativ avkastning. Så jeg ønsker ikke å gjøre den feilen igjen.

Lenke til kommentar

Jeg har også boliglån hos DNB til 2,1%.

Sparepengene (buffer) har jeg derimoti Komplett Bank sin høyrentekonto til 1,95% rente.

Forskjellen her er så liten at den er ubetydelig. Da har jeg heller pengene lett tilgjengelig på høyrentekonto.

 

Men er du redd for at inflasjonen skal spise dem opp bør du heller putte dem i fond som gir høyere avkastning. Selv liker jeg ikke risiko, og har derfor bare et beskjedent beløp i fond...

Lenke til kommentar

 

Eg meiner eg las i ein tråd her inne om ein som hadde buffer på eit fond som gav litt avkastning, men eg hugsar ikkje heilt kvar eg såg det.

Er det aksjefond er det ikke lenger en buffer, men en investering. Kan evt. se på obligasjonsfond, lavere forventet avkastning men også mye lavere risiko.

 

Stemmer!

 

4. Rådet om en konto for uforutsette utgifter er bra. 6 måneder brukes ofte i USA. Kan kanskje tenkes at man i USA har et dårligere rammeverk for å beskytte mot slike utgifter? Jeg synes 6 måneder høres mye ut. Men det er egentlig i bunn og grunn en smakssak. Disse pengene ville jeg satt i et av KLP sine obligasjonsfond med sparehorisont på 1-2 år.

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1785845&page=2&do=findComment&comment=24078031

 

Du må sjølv vurdere litt kva økonomisk situasjon du har og kva du har behov for å ha i bakhånd, men eg ville ikkje lagt pengane inn i lånet. Lånet har du fått med grunnlag i at du kan betala ned lånet over fleire år med fast inntekt. Dersom du har buffer i lånet og mistar jobben, så mistar du òg inntektsgrunnlaget for å kunne betjene lånet, så banken vil neppe gje deg endå større lån på eit sånt tidspunkt.

 

Eg synest 100 000 er mykje, men det finnes ikkje noko fasitsvar på sånt.

 

Dersom ein av dykk mistar jobben så er det òg eit alternativ å fryse lånet ein periode og frigje dei kronene som går til avdrag og ev. renter kvar månad.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...