Gå til innhold

Likestilling og kjønn i dagens Norge


Anbefalte innlegg

Norge har siden 70-tallet arbeidet for at vi skal få et mer likestilt samfunn, der menn får mer tid med barn og det sosiale, og kvinner skulle ut i arbeid og ta utdanning i like stor grad som menn.

 

Mye har skjedd siden den gang, men vi er fremdeles ikke likestilte. Kvinner tjener mindre enn menn og tar mer ansvar for barna. 

 

Nye forskjeller har på samme tid begynt å vise seg. Menn får sjeldnere barn (oftest de med lav sosioøkonomisk status og sikkert de mindre attraktive) og går livet ut uten partner. Gutter tar mindre utdanning og majoriteten av de unge uten arbeid, er menn. 

 

Hva tenker dere om det norske likestillingsprosjektet? Har det vært en suksess eller en fjasko. Har det skapt et bedre eller dårlige samfunn? Isåfall hvorfor?

Endret av OleNord
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mye har skjedd siden den gang, men vi er fremdeles ikke likestilte. Kvinner tjener mindre enn menn og tar mer ansvar for barna.

Kvinner tjener like mye som menn for likt arbeid, men velger å jobbe mindre utenfor hjemmet. Hvorfor er barnepass mindre verdt enn andre jobber? Er det ikke greit om en mann og en kvinne helt fredelig og frivillig velger å fordele arbeidet slik?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Kvinner tjener mindre, ja. De har ikke lavere lønn i feltet de jobber. Nøkkelord: Tjener.

 

De arbeider mindre enn menn generelt, altså gjennomsnittet når det gjelder arbeidstimer om dagen er lavere hos kvinner.

 

Lik lønn, forskjellig resultalt når det gjelder totalt inntjent.

 

Alt ifra flere ferier, mindre arbeidstimer til færre lønnsøkninger.

 

Tror forskjellen lå rundt 10% et sted når alt er tatt i betraktning, dog kan ta feil.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Samtidig -- så ønsker menn å jobbe mer enn kvinnene, når alternativet er barnepass.

En av de statistiske forskjellene på menn og kvinner er sosiale ferdigheter -- ferdigheter som er nødvendig for å håndtere barn på best mulig måte.

 

En mann og kvinne som bor sammen og virkelig elsker hverandre, som har samme utdannelse og samme jobb bør virkelig ikke mene at barnepasset, da nødvendig barnepass, er mindre verdt enn arbeidet den arbeidende parten utfører.

 

Hvis jeg var hjemme med ungene -- og den arbeidende parten kommer hjem og slenger beina på bordet og krever at jeg skal gjøre alt husarbeidet og male huset for å gjøre opp for at jeg gjør mindreverdig arbeid at jeg må jobbe 20 timer i hjemmet hver dag for å gjøre opp for partneren min sine 8 timer på jobb...

så ville jeg gått.

 

Alt annet enn likestilling mellom oss ville fått meg til å kreve at vi byttet ansvar, om jeg i utgangspunktet hadde ansvar for barnepass. Da ville garantert pipa fått en annen lyd.

Og dobbeltmoralismen ville blitt avslørt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...