Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Bytte fra 20 til 25AMP sikring?


Anbefalte innlegg

Hei!

Vi tok over et hus for en måned siden, og tok med en platetopp. Denne krever 25AMP sikring, og sikringen til platetopp og ovn er på 20amp, det er ikke loggført hvor stort tverrsnittet på kabelen er (selv om tidligere eier er elektriker og la dette selv..). 

 

Til de som er fagkyndige: Kan jeg få godkjent elektriker til å bytte sikring? Eller er det en stor sjangse for at jeg faktisk også må trekke ny kabel? 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

25A er vel normalt 6mm2, mens 20A normalt er 4mm2, men det kommer jo an på andre forhold også, så en elektriker må nok ta en liten titt for å svare.

 

Det går veldig fint å koble en induksjonstopp til en 20A også, selv om manualene alltid anbefaler 25. Det er jo helt vanlig på ikke helt nye innstallasjoner å kjøre hele komfyren (stekeovn og topp) på 16-20A. Selvfølgelig ryker den om for mye settes på samtidig. Det er en relativt ny greie at det dimensjoneres for at omtrent alt skal kunne gå på nær full guffe samtidig.

Endret av MailMan13
Lenke til kommentar

Problemet er at platetoppen kun lar meg bruke 2 plater samtidig... :p Det er litt sånn irriterende de gangene jeg koker noe, steker noe og skal ha saus...! 

 

Edit: Har bedt tidliger eier om mer informasjon så jeg får sjekket det ut, spørs om svigerfar må komme innom en tur! Haha (Han er godkjent elektriker med eget firma)

Endret av ExcuseMyMandarin
Lenke til kommentar

Ikke bytt sikring uten å dobbeltsjekke kvadraten. Effekten av større sikring på underdimensjonert kabel er at du kan trekke mer strøm over kabelen enn den er designet for, noe som kan gi varmgang og spenningsfall og potensiet brann. Da er det billigere med en elektriker for å sjekke og evt legge opp nytt hvis det trengs.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Ikke bytt sikring uten å dobbeltsjekke kvadraten. Effekten av større sikring på underdimensjonert kabel er at du kan trekke mer strøm over kabelen enn den er designet for, noe gir varmgang og spenningsfall og potensiet brann. Da er det billigere med en elektriker for å sjekke og evt legge opp nytt hvis det trengs.

Fikk svar, er 4kvadrat, så da må det vell legges nytt.. Hurra.. 

Lenke til kommentar

Skal du ha større sikring må du ha større tverrsnitt, men at platetoppen ikkje lar deg bruke fleire soner samtidig har ingenting med sikringen å gjere. Platetoppen veit ikkje kva tverrsnitt eller sikring du har. Den har nok innebygd ein funksjon som hindrar deg i å trekke for mykje straum. Ein større sikring vil ikkje ha noko betydning for det.

 

Med mindre sikringen ofte slår ut så ser eg ingen grunn for å skifte.

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg kan bruke alle 4 platene samtidig på min platetopp, men kun boost på to av gangen. Kan kjøre boost på høyre og venstre side samtidig, men ikke begge sonene på høyre samtidig. På 20A sikring. 

 

Automatsikringen har aldri slått ut, så 20A kan fungere godt det. Må bare inn og endre innstilling i menyen tror jeg. Virker som din platetopp er instruert til å tro at den er på 16A

Lenke til kommentar

Jeg kan bruke alle 4 platene samtidig på min platetopp, men kun boost på to av gangen. Kan kjøre boost på høyre og venstre side samtidig, men ikke begge sonene på høyre samtidig. På 20A sikring. 

 

 

Samme erfaring jeg har med 20A kurs. Tror platetoppen (Ikea) er begrenset til 3700W per side, og 7400W til sammen. Verdt å merke seg at alt på fullt vil ta en 25A sikring også på denne ;)

 

En automatsikring skal vel også etter spesifikasjonen tåle 10-15% overbelastning en god stund, så om man ikke trekker 5KW++ for lenge om gangen holder nok sikringen seg inne.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...