Gå til innhold

USA eller Kina - Hvem blir fremtidens hegemon?


  

44 stemmer

  1. 1. Hvem blir fremtidens hegemon?

    • USA
      10
    • Kina
      24
    • Ingen, maktbalansen bli gjevnere
      10


Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...
  • 4 uker senere...
  • 2 måneder senere...

Her er verdens største amfibiefly

 

Det har egenskapene til både en båt og et fly, og kan lande langt til sjøs – i tillegg til rullebaner på land. Flere spør også om det kan bli Kinas nye våpen i kampen om makten i Sør-Kinahavet.

 

Flyet kan fly tvers over hele Sør-Kinahavet, fra Kina til Malaysia og tilbake igjen – uten å fylle drivstoff, ifølge ingeniøren som har ledet utviklingen av flyet, skriver China Daily, melder nyhetsbyrået Reuters.

 

https://www.nrk.no/urix/kina-har-laget-verdens-storste-amfibiefly-1.13839312

Lenke til kommentar

Vanskelig å vite hvem som blir mektigst i fremtiden av USA og Kina. Tror det mest sannsynlig blir USA, siden de har såpass stort forsprang. I dag er USA verdens eneste supermakt. Hvis du ser en liste over de største selskapene i verden, kommer veldig mange fra USA. Det blir påpekt i denne tråden at USA har mye gjeld, men de har jammen mye penger, aksjer og verdipapirer og. Noe av gjelden har kanskje USA tatt opp for å svekke verdien på dollaren, så varene blir billigere med tanke på eksport. USA har en stor industriell produksjon, de har masse naturressurser og de har store byer til sitt eget hjemmemarked. De er store på shipping og eksporterer overalt i verden, og de har en marine som kan beskytte skipene sine. De har den sterkeste hæren i verden, og de er ikke redde for å bruke den. Og de er innovative, mye ny teknologi kommer fra USA. Det som først og fremst skiller ut USA fra andre vestlige land, er at de har et innbyggertall på 325 millioner, og at de er i besittelse av store landområder. Ingen andre vestlige land er i nærheten.

 

Økonomien i den vestlige verden er i omstilling. Den tredje verden blir industrialisert, og hvis den vestlige verden skal holde seg foran, nytter det ikke å satse på stål, kull og tradisjonell industri. I så tilfelle vil lavkostland som Kina og India vinne. En slik strategi kan muligens fungere i USA som en kortsiktig løsning, fordi de har et stort hjemmemarked, men da må tollmuren opp på import og skattene ned. Men det det gjelder om å gjøre, for USA og den vestlige verden, er å produsere produkter og tjenester som andre land ikke klarer å produsere. Dette vil skje, tror jeg, hvis man overlater mer av økonomien til det frie markedet.

Kanskje er USA og den vestlige verden nødt til å ta sjanser, hvis de skal opprettholde sin stilling. Å ikke ta risiko, er også en risiko. En verden der den vestlige verden ikke leder an, kommer til å bli ført i gal retning, for det er bare den vestlige verden, med noen få unntak, som bryr seg om demokrati og menneskerettigheter. Kina og Russland er heldigvis ikke gode venner, og den vestlige verden bør gjøre alt de kan for å så splid mellom dem. En slik allianse er vi ikke tjent med.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

BBC laget en fin dokumentar på dette om hvordan Kina og USA stille kriger innen cyber, økonomi og politikk.

Med Kina sitt folketall og sin "Hva som fungerer" ideologi som de har i dag, tror jeg det går i Kinas favør. Siden forandring ikke tar så langt tid der som i USA. Men hvem vet :p

 

USA vs China: A War Without Limits heter dokumentaren btw

BBC er litt som NRK, de forsøker ofte å fremstille USA i et dårlig lys. Så da er det vel ikke så veldig overraskende at de mener Kina skal vinne en slik krig.

Lenke til kommentar

 

BBC laget en fin dokumentar på dette om hvordan Kina og USA stille kriger innen cyber, økonomi og politikk.

Med Kina sitt folketall og sin "Hva som fungerer" ideologi som de har i dag, tror jeg det går i Kinas favør. Siden forandring ikke tar så langt tid der som i USA. Men hvem vet :p

 

USA vs China: A War Without Limits heter dokumentaren btw

BBC er litt som NRK, de forsøker ofte å fremstille USA i et dårlig lys. Så da er det vel ikke så veldig overraskende at de mener Kina skal vinne en slik krig.

 

Syntes BBC er litt som NRK, sier ting som de er :p Tror ikke de konkluderte med noenting om hvem som skulle vinne eller ikke :o

De bare tok for seg endel ting som Kineserne allerede har, som at de eier vanvittige mengder med eiendom i USA.

Samt de har så mye penger i US dollars, at hvis de ber om og få euro i stede for dollar så vil dollaren falle veldig. Noe som er en stille trussel som alltid er der politisk. 

 

Tar for seg at USA har like mange i sin cyber hær som Norge har i sin vanlige hær. Vet ikke tallet i Kina men er sikkert skyhøy.

Endret av DirekteDemokrati
Lenke til kommentar

USA vil bestå som eneste supermakt i noen tiår til. Kina vil ikke overta posisjonen.

 

Derimot tror jeg luften vil gå utav den kinesiske ballongen. De er per nå langt unna supermakt status. Militært er de alt for svake og økonomien deres er helt avhengig av Vesten. Er Kina heldig vil de bli en industriellsupermakt. Men jeg vil anta at interne problem vedrørende mangfold, forurensning og sosial mobilitet vil bremse dem.

Min antakelse er at India vil overgå Kina og at Mexico vil utfordre dem, økonomisk, i større grad. I takt med dette vil tilstanden til Kina forringes. Noe som vil kulminere i at de blir delvis ubetydelige. 

 

Dersom noe land kan forbigå USA har jeg større tro på Japan. Men USA sitter sikkert i overskuelig fremtid. 

Lenke til kommentar

Får håpe USA sitter som eneste supermakt i verden lenge til enda. De vesteuropeiske statene har enten for myke verdier eller er for feige til å gripe inn mot brutale diktatorer og forferdelige forhold innad i stater utenfor den vestlige verden. USA har vist høyere moral og bedre dømmekraft enn de vesteuropeiske landene siden 2. verdenskrig. Mange i Norge kritiserte USA under Koreakrigen, men hadde de ikke gått inn, kunne hele Koreahalvøya i dag vært som Nord-Korea. Og hadde ikke USA gått inn i Vietnam, kunne store deler av Sør-Østasia falt under den stalinistiske sovjetkommunismen. I Vest-Europa har vi for lett å tåle den uretten som ikke blir begått mot oss selv.

 

Når det gjelder Kina, bryr de seg hverken om demokrati eller menneskerettigheter. Men hvem vet hvor de kommer til å være om 50 år?

Endret av Vaniman
Lenke til kommentar

Maner til økt kampberedskap:

 

Xi til Kinas hær: – Frykt ikke døden

 

I en stormønstring av verdens største hær denne uken krever Kinas mektige leder Xi Jinping at soldatene ikke skal frykte hverken «tunge byrder eller døden».

 

Kina har verdens nest største forsvarsbudsjett (offisielt). Det er også den militære styrken i verden som vokser raskest og har hurtigst takt i sin modernisering.

 

post-131018-0-11920600-1515164052_thumb.jpg

 

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2018/01/05/195360831/xi-til-kinas-haer-frykt-ikke-doden

Lenke til kommentar

Om valget står mellom Kina og USA, så er svaret selvsagt Kina.  USA har råtnet på rot i flere tiår og den eneste grunnen til at de ikke forlengst er bankerott er at de fleste av verdens andre land har plassert uhorvelige mengder penger der og i tillegg sitter på monstrøse lån til USA som ville måtte avskrives om landets økonomi går under.

 

Den jevne amerikaner har den samme reallønnen i dag som midt på syttitallet, eller mindre.  Den amerikanske "middelklassen", som Republikanerne har så godt som utryddet, er etter våre forhold for fattige å regne.  De fleste lever fra hånd til munn, helt uten oppsparte midler og er typisk en til to lønningsposer fra å måtte gå fra hus og hjem.  De lutfattige blir stadig flere og en stadig større andel av den totale rikdommen tilfaller de aller, aller rikeste.

 

Infrastrukturen har generelt ikke blitt hverken vedlikeholdt eller oppgradert de siste 30+ år.  Hvert år raser et økende antall broer i bakken/elva/veibanen, et økende antall brown- eller black-outs inntrer pga et monumentalt underdimensjonert strømnett, et økende antall mennesker mister tilgang til vann fordi ledningsnettet kun har blitt flikket på siden sekstitallet, veinettet i grisgrendte strøk får veikvaliteten i våre utkanter til å ligne autobahn i sammenligning, osv, osv, osv, osv.  Alt fordi det er uakseptabelt at landets skatteinntekter brukes på infrastruktur, mens det er helt OK at 35% av det nasjonale budsjettet går til militæret.

 

Om USA ble vurdert etter samme kriteria som andre land ville det forlengst ha gått samme vei som Hellas, men siden så godt som alle land vil tape stort på den uunngåelige økonomiske katastrofen som vil følge en slik virkelighetsjustering vil ingenting endre seg på lenge ennå.  At USA lever på lånt tid er imidlertid ganske åpenbart.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...