Jump to content
dagfinn99

Beste olivenolje?

Recommended Posts

Den en plastflaske som koster 12-15kr smaker plastikk. Jeg kjøper den fra Eldorado i glassflaske til ca 50-60kr/liter, hvis jeg skal bruke olivenolje.

Share this post


Link to post

Hva skal du med den?

 

Skal du lage salater? Da hadde jeg gått for en litt dyrere ekstra virgin.

 

Skal du steke eller bruke høy varme ellers? Da hadde jeg brukt en billigere, og ikke ekstra virgin. Billig eldorado olivenolje.

Share this post


Link to post

Skal du steke på lav varme, bruke i gryter og salater så er eldorado sin extra Virgin et godt valg ifølge siste test. Skal du steke i på høyere varme tåler kaldpressa olivenolje det også, men vil da heller anbefale raffinert rapsolje. Billigere og faktisk litt sunnere mtp redusert kolesterol enn vanlig olivenolje :)

Share this post


Link to post

Vil gjerne copy/paste et svar fra et annet forum angående oljer, hit:

 

"En god kaldpresset olivenolje har positiv innvirkning på helsa, så sant vi ikke varmebehandler den!
 
Olivenolje har bl.a anti-inflammatoriske egenskaper og motvirker frie radikaler om den inntas kald.
 
Fett er en viktig del av kostholdet vårt, men det du må huske på er at fett ikke er vannløselig. Det kan derfor ikke sendes rett ut i blodet fra tynntarmen slik som de andre næringsstoffene kan. 
Fettet ville da øyeblikkelig ha tettet igjen de små blodårene i tarmtottene.
 
Opptaket av fett foregår derfor gjennom lymfesystemet vårt. 
Kort fortalt går alle lymfekarene sammen til én stor samleåre som tar opp alt det fornøyde fettet, og denne samleåren går i en bue fra bukhulen, gjennom mellomgulvet og direkte til hjertet.
Så uansett hva slags fett man velger å spise, tømmes alt rett i hjertet!!
 
Fettet går altså ingen omvei rundt leveren slik de andre næringsstoffene gjør. 
Så utrensingen av farlig og usunt fett skjer først etter at hjertet har pumpet det kraftig rundt, og de små fettdråpene tilfeldigvis på et eller annet tidspunkt lander i et blodkar i leveren.
 
Derfor er sammensetningen av fettet vi spiser av stor betydning for helsen vår. 
Gode planteoljer er som balsam for hjertet og blodårene våre, og beskytter mot åreforkalkning og oksidativt stress m.m.
 
Olivenolje har anti-inflammatoriske egenskaper.
Dette skyldes innholdet av et stoff som heter oleocanthal 
Dette stoffet er mye likt alfalinolensyre.
Ved jevnlig inntak virker dette fettet litt på samme måte som Ibux. 
 
De snille tarmbakteriene våre nyttiggjør seg også av olivenolje, så det er fint i kampen mot overvekst av candida.
 
Det er som sagt ingen god idé å varme den opp, Varmen ødelegger oljen og gjør den "giftig". Olivenolje blir kjemisk forandret av varme. 
Edle oljer er ikke bare varmefølsomme, de fanger også opp frie radikaler fra luften.
Frie radikaler forårsaker mye skade i kroppen, og det vil vi jo helst unngå. Derfor er det viktig å skru korken godt igjen på flasken.
 
Kroppen vår er et fantastisk maskineri som fortjener kun det beste drivstoffet.
Og maten vi spiser kan være vår beste medisin, eller vår største fiende.
Forskning har også vist at høyere inntak av olivenolje reduserer faren for visse typer kreft. Så ved å inkludere en god økologisk extra virgin kaldpresset olivenolje i kostholdet hver dag, kan du gjøre noe godt for deg selv på en meget enkle måte.
 
Husk å velge en mørk flaske."

Share this post


Link to post

Det var fra en person som hadde en del helseproblemer og har visstnok brukt veldig mye tid på å sette seg inn i dette med oljer og varmebehandling av dem .. så jeg hadde ingen grunn til å tro at det var løgn. Og ville jo høre om andre så noe galt i informasjonen.

Share this post


Link to post

Man finner veldig mye forskjellig om man begynner å Google ulike oljer.

 

En grei huskeregel er at om du skal steke på høy varme unngå flerumettede oljer og at mettet fett tåler varme best. Hvis man får tak i det er kokosolje ypperlig til f. eks. fritering, kan brukes flere ganger uten problemer. Jeg er usikker på om Delfia er bra å bruke siden den er herdet? Har lekt med tanken om å fritere i klarnet smør, ser for meg at det kan gi poteten en ekstra dimensjon.

 

Hvis man liker smaken er det jo bare å kjøre på med olivenolje og bare passe på at det ikke blir for varmt og kanskje viktigst av alt om man skal bruke en kaldpresset olje til steking, legg litt penger i det.

 

Jeg liker smør til steking, smak og behag. Smør er fantastisk, for mange som er redd smør.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...