Gå til innhold

[Løst] Fast ansatt i prøvetid?


Kajac

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja, du er fast ansatt fra første dag, uavhengig om du er i prøvetid eller ei.

 

EDIT: Se for eksempel her: https://www.magma.no/provetid-muligheter-og-begrensninger

Advokatveiledningen er ikke enig i den konklusjonen: advokatveiledning.no/artikler/arbeidsrett/ansatt_med_provetid/

 

 

Et forhold som det kan være lurt å vite om prøvetiden, er at oppsigelsesfristen er fjorten dager i denne tiden. Dersom prøvetiden er utløpt, er arbeidstaker i utgangspunktet fast ansatt i virksomheten.

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

Vel, du er fast ansatt i prøvetiden, at oppsigelsesfristen er på 14 dager er en annen sak.

 

Jeg siterer f.eks Virke:

Er en ansatt i prøvetid fast ansatt?

Ja, så lenge arbeidstaker ikke er midlertidig ansatt i et vikariat eller i et prosjektoppdrag, er en arbeidstaker
i prøvetid fast ansatt. At arbeidstaker har prøvetid innebærer ikke noe annet enn at oppsigelsesvernet i
prøvetiden ikke er like sterkt.

Kilde: https://www.virke.no/globalassets/lovverk-og-radgivning/dokumenter-faktaark/provetidogoppsigelse.pdf/download

Endret av Bandidos-Pelle
Lenke til kommentar

Jeg prøver å finne noen konkrete lover og regler på dette, men finner ingen skrevet regler som sier om man er fast ansatt før eller etter prøvetiden er utløpt i arbeidsmiljøloven... Så blir usikker når jeg ser kildene dine.. Men antar det er forskjellige tolkninger, min tidligere arbeidsplass ga faste ansatte DSL linje, men jeg fikk ikke den før prøveperioden min var over....

 

Man er jo "Fast ansatt" men i praksisk ikke, da man har 14dager oppsigelsetid og man må faktisk kunne bevise at man passer til jobben i 6månder...

 

Utifra det jeg har lest meg frem, er det litt gråsoner på hvordan arbeidsgiver tolker dette.. Når de skriver at de gir faste ansatte telefongodtgjørelse eller lignende, vil jeg anta at de mener ved utløpt prøvetid.. Om de tolker loven feil, og må forandre dette til ved utløpt prøvetid og fast ansettelse er en annen ting..

 

Men det er jo bare å forhøre seg med arbeidsgiver...

 

 

Når er jeg egentlig fast ansatt ?
Mange arbeidsavtaler i Norge blir inngått med såkalt prøvetid. Prøvetiden kan maksimalt settes til seks måneder. Hvis det avtales prøvetid skal dette stå skriftlig i arbeidskontrakten. Etter at prøvetiden er utgått er utgangspunktet at arbeidstaker er automatisk å anse som fast ansatt i virksomheten. Således er arbeidstaker i utgangspunktet å regne som fast ansatt selv om det er avtalt prøvetid. Det kan begrunnes med at det kreves saklig grunn hvis arbeidstaker ikke får fortsette i stillingen etter prøvetiden. Dersom arbeidstaker opprinnelig er ansatt i et vikariat i virksomheten og deretter får en fast stilling i samme virksomhet, kan det ikke avtales ny prøvetid. Arbeidstaker har da hatt sin prøvetid og er nå fast ansatt. Dersom arbeidstaker er midlertidig ansatt, har vært midlertidig ansatt i virksomheten sammenhengende i mer enn fire år, er arbeidstakeren å anse som fast ansatt.

 

Ble ikke noe klokere av dette heller...

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

Jeg spurte den nye arbeidsgiveren, og de svarte at telefongodtgjørelsen blir dekket etter endt prøveperiode. Nå spiller ikke dette noen stor rolle for meg, da jeg har fri tale og sms, og derfor ikke risikerer økte utgifter i jobbsammenheng, men er jo greit å vite hva de mener. Jeg er likevel av oppfatningen at standarden er at fast ansettelse er etter prøvetiden. Men det er tydelig at det kan tolkes forskjellig :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, jeg er helt enig i at man "i praksis" ikke er fast ansatt, da prøveperioden er der for en grunn, men arbeidsmiljøloven §14-9 (1) er klar: (1) Arbeidstaker skal ansettes fast. Avtale om midlertidig ansettelse kan likevel inngås:

a) når arbeidet er av midlertidig karakter,
b) for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat),
c) for praksisarbeid,
d) med deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeids- og velferdsetaten,
e) med idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten eller
f) for en periode på inntil tolv måneder. Slike avtaler kan omfatte inntil 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten, avrundet oppover, likevel slik at det kan inngås avtale med minst én arbeidstaker.

 

Om du er på prøvetid eller ei er "irrelevant" i dette henseendet, men det de mener, og som de upresist har skrevet i avtalen, er at man får en telefongodtgjørelse etter endt prøveperiode.

Lenke til kommentar

Det er vel på det rene at man er fast ansatt både i og etter prøvetiden så lenge det ikke er snakk om midlertidig ansettelse etter aml. § 14-9 (1) bokstav a) til f).

 

Stillingsvernet ifbm. oppsigelse er dog noe svakere i prøvetiden, men det kreves uansett saklig grunn. Jeg tør å påstå at man også "i praksis" er fast ansatt under prøvetid. 

Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Ansettes man til en fast stilling, er man fast ansatt fra dag 1. Prøvetiden har ingenting med definisjonen av fast ansettelse å gjøre. 

Så hvis det står i kontrakt at arbeidsgiver dekker tlf ved fast ansettelse, så kan man med loven i hånd kreve dette fra dag 1. 

 

Sett bort fra det juridiske, så tyder det på at arbeidsgiver prøver seg på en kreativ og ulovlig fortolkning av lovverket for å spare noen få kroner og da ville alle varsellamper lyse hos meg. Dette pga 2 ting:

1. Arbeidsgiver viser slett tolkning av AML, og mangler innsikt i lovverket. 

2. At en arbeidsgiver prøver å spare småpenger på ting som er helt standard i et ansettelsesforhold i Norge i dag, vitner om at her kommer det blir å bli mye moro i fremtiden ved lønnsforhandlinger, samt diskusjoner om føring av utgifter. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...