Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Krampefølelse i tunge/svelg/hals.. Hva skal jeg gjøre?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Har i lengre tidd slitt med diverse vondter og plager. I stor grad skyldes nok disse angst, og jeg går til psykolog. Likevel er det særlig en ting som er fryktelig ubehagelig, som jeg ikke føler jeg klarer å få  noe "kontroll" over. Nemlig en følelse av at tungen/halsen blir fryktelig stram, og at jeg er på kanten til å få krampe/spasmer her. Når det er ille klarer jeg knapt å svelge mat og drikke. Blir også veldig stiv i kjeven, noe som igjen resulterer i mye hodepine og problemer med å tygge. Kan også få klumpfølelse i halsen som gjør at jeg føler at jeg sliter med å puste.

Har vært hos kiropraktor, naprapat og fysio. Føler det kan hjelpe der og da, men det kommer tilbake stadig vekk. Har tatt en del blodprøver hos legen, som alle har vært fine. Eneste å reagere på er en Fritt-T4 på 23.  Som er i øvre grense. TSH er derimot lav. Psykologen og legen sier jeg ikke skal tenke så mye på det og at det ikke er farlig, men det er fryktelig ubehagelig og jeg lurer på om det finnes noen annen behandling/medisin som kan hjelpe utenom Cipralex o.l. som legen har skrevet ut til meg..



Anonymous poster hash: 62463...4d4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Muskulaturen rundt svelget er festet i benet hyoideum. Disse musklene har mange oppgaver, derimot svelgemekanismen, tungen, etc. De assisterer også med å åpne munnen, sammen med musklene pterygoideus medius og lateralis.

 

I tillegg, er de en del av kjernemuskulaturen (deep front line, Myers). Ved stress etc kan man begynne å knipe halsmuskulaturen, slik som hyoideum-festene, som en kompensasjon. I og med at dette forverres med trening, *spekulerer* jeg at dette kan være problemet ditt. F.eks en ubalanse mellom m. stylohyoideus og m. masseter, kan drive problematikken, da dette også kan medføre kjevesmerter. Eller supra og infrahyoideus.

 

http://www.drdooleynoted.com/wp-content/uploads/2014/06/20140626-075500-28500054.jpg

 

Det er også mange nerver i dette området, f.eks vagusnerven, som står for disse refleksene. Irritasjon av en av disse kan potensielt forklare klumpen du føler i svelget.

 

https://cdn2.omidoo.com/sites/default/files/imagecache/full_width/images/bydate/201504/shutterstock110902226.jpg

 

Som du hører er dette relativt komplisert. Det er ikke sikkert at det er muskulært, men det skal heller ikke utelukkes.

Endret av Kjetil Larsen
Lenke til kommentar

Problemet er at halsen ofte blir mye verre når jeg forsøker å trene.. Så jeg gisper etter luft og klarer ikke å drikke vann.

Fysisk aktivitet -> økt pusting -> redusert CO2 i blodet -> økte kramper.

 

Dette er biologi.

 

Forslag: gjør det omvendte. Legg deg ned. Fokuser på et punkt i luften foran magen. Pust rolig inn. Hold pusten mens du teller rolig til 8. Slipp pusten sakte ut mens du teller til 8. Gjenta 3-5 ganger. Husk å fokusere på punktet, ikke på kjeven.

 

Å holde pusten gjør at CO2-nivået i blodet stiger. Dette gjør at musklene slapper av. Jeg håper dette funker for deg. :)

Lenke til kommentar

Jeg har hatt det slik selv, og har ofte en følelse av en klump i halsen som går opp til svelget/bakerst på tungen.. i starten prøvde jeg pusse tenner, skylle med munnskyll, drikke masse kaldt vann men det gikk ikke vekk...trodde kanskje det var noe med mandlene å gjøre...men det er at man anspenner nakke og hals så mye at man hovner opp i hals og føler seg bedøvd i munnen fordi man får lite blod, dette kan føre til hodepine eller svarte prikker/svimmelhet...

Lenke til kommentar

Var hos psykomotorisk fysio idag. Hun ønsket at jeg skulle ta røntgen av ryggen, da hun mente jeg muligens hadde en "skade" mellom skulderbladene (husker ikke helt hva hun kalte det), som gjorde at ryggen ble veldig stiv.

Må også jobbe mye med riktig sittestilling, da jeg er en veldig høy person med en lang og krum rygg (vokste veldig fort). Også burde jeg vel bli flinkere til å legge meg på ryggen og bare hvile hode og rygg... 

I det siste har jeg vært nødt til å ta minst en ibux om dagen, da jeg får mye hodepine av dette også, håper jeg etterhvert skal kunne klare meg uten dette...



Anonymous poster hash: 62463...4d4
Lenke til kommentar

Har nå vært hos ØNH lege, samt tatt en god del prøver hos legen. Skal også til ny ultralyd av hals, samt røntgen av rygg. ØNH legen kunne ikke se noe unormalt i halsen min, men jeg hadde tette øreganger(?) som kunne bidra til å gi dotter i ørene/trykkfølelse. Alle blodprøver er fortsatt fine.

Jeg merker selv at det blir mye verre når det er kaldt ute, og man kan vel da tolke det til at det er muskulært? Kjenner også at jeg nesten "hovner" opp i muskulaturen under tunga når jeg kommer inn i varmen igjen.. Tåler jeg rett og slett kulde dårligere enn andre, eller er dette bare fordi jeg i utgangspunktet har veldig stiv muskulatur her? Er nærmest umulig for meg å gå på en skitur ute uten å oppleve veldig stort ubehag i halsregionen, som rett og slett ødelegger hele opplevelsen..



Anonymous poster hash: 62463...4d4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...